Οι Ψεύτικες Ελπίδες του Διαδικτυακού Φλερτ

domingo alvarez e Cs3y8Mn6 Gk unsplash

«Ο σκοπός του online dating είναι να γίνει οffline το συντομότερο δυνατό» είπε η Αμερικανίδα μελλοντολόγος Amy Webb και είχε απόλυτο δίκιο.

Αυτή είναι η ουσία, φίλε μου. Αυτός είναι ο σκοπός. Όλα τ’ άλλα είναι να’ χαμε να λέγαμε.

Το πλεονέκτημα

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα του online dating είναι ότι επιτρέπει στους άντρες να συνδεθούν με 100άδες γυναίκες σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ένας άντρας με χαμηλή αυτοεκτίμηση και σχεδόν καθόλου αυτοπεποίθηση μπορεί να αλληλεπιδράσει με περισσότερες γυναίκες σε μια βδομάδα απ’ ότι ο Καζανόβα σε όλη του τη ζωή.

Αλλά, το να έχεις απεριόριστη πρόσβαση σε γυναίκες δεν κάνει το παιχνίδι ευκολότερο.

Πριν γεννηθεί το Ίντερνετ, ένας άντρας έπρεπε να βγει έξω και να αλληλεπιδράσει με γυναίκες πρόσωπο με πρόσωπο, και είτε πετύχαινε είτε αποτύχαινε.

Στις προηγούμενες γενιές, αν ήθελες να συναντήσεις μια γυναίκα και να έρθεις πιο κοντά μαζί της, έπρεπε να επικαλεστείς όλο το θάρρος που είχες μέσα σου. Το Ίντερνετ διαγράφει τον φόβο και το άγχος που νιώθει ένας άντρας όταν γνωρίζει μια γυναίκα για πρώτη φορά.

Εξάλλου, πόσο τρομακτικό είναι να στείλεις ένα μήνυμα στο Facebook ή στο Instagram; Και πόσο τρομακτικό είναι να μιλήσεις με μια γυναίκα που φαίνεται να ενδιαφέρεται για κάτι ερωτικό;

Μπορεί το online dating να ακούγεται εύκολο και αποδοτικό, αλλά μην κάνεις το λάθος να νομίζεις πως δεν έχει κι αυτό τα προβλήματά του. Αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις πως εμπεριέχει πολλά προβλήματα, τα οποία πρέπει να ξεπεράσεις.

Το μειονέκτημα

Όταν μιλάς με γυναίκες online, παρακάμπτεις ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας του φλερτ: την αρχική προσέγγιση, η οποία είναι η ευκαιρία ενός άντρα να δείξει αυτοπεποίθηση και αξία.

Με αποτέλεσμα, οποτεδήποτε συναντάς μια γυναίκα στο διαδίκτυο, εκείνη θα νιώθει λιγότερη ερωτική έλξη για σένα από εκείνη που θα ένιωθε αν σε συναντούσε από κοντά.

Και τώρα, αιωρείται στον αέρα μια ερώτηση: μπορείς να την φλερτάρεις χωρίς τη βοήθεια του Ίντερνετ; Για να πάρει απάντηση, μια γυναίκα θα σε τεστάρει για να καταλάβει την πραγματική σου αξία και αυτοπεποίθηση.

Η αλήθεια

Στον κόσμο του online dating, πρώτα απ’ όλα κρίνεσαι με βάση την εμφάνισή σου.

Αν θες να έχεις επιτυχία στο να δημιουργείς έλξη με γυναίκες online, πρέπει πρώτα να καλλιεργήσεις μια ελκυστική εικόνα. Θα το καταφέρεις αυτό αν ανεβάζεις φωτογραφίες στις οποίες φαίνεσαι ισχυρό αρσενικό με αυτοπεποίθηση.

Πράγματι, οι πρώτες εντυπώσεις είναι πανίσχυρες. Μια μελέτη που έγινε στο Personality & Social Psychology Bulletin ανακάλυψε πως οι άνθρωποι μπορούν να προβλέψουν με μεγάλη ακρίβεια την προσωπικότητα των ανθρώπων που βλέπουν για πρώτη φορά, ακόμα και σε φωτογραφίες.

Με το που δούμε την εμφάνιση ενός ατόμου, μπορούμε να κρίνουμε με ακρίβεια πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του όπως εξωστρέφεια, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, υγεία, και συναισθηματική σταθερότητα.

Άλλο φαίνεσαι, άλλο είσαι

Θα σου πω μια ιστοριούλα που άκουσα από τη φίλη μου τη Μαρία. Είναι από το χωριό, δεν την ξέρεις.

Η Μαρία χώρισε με τον αγόρι της πριν από 6 μήνες. Αφού λοιπόν πέρασε από πολλές συναισθηματικές αναταραχές μετά τον χωρισμό, ένιωσε επιτέλους έτοιμη να ξαναβουτήξει τα ποδαράκια της στην σεξουαλική αγορά.

Οι φίλες της ήταν όλες σε σχέση. Και, όλως τυχαίως, όλες είχαν γνωρίσει τα αγόρια τους online. Οπότε τι έκανε το Μαράκι; Θεώρησε πως το Ίντερνετ θα ήταν ένα καλό σημείο για να αρχίσει να ψάχνει. Έτσι λοιπόν, γνώρισε τον Μιχάλη.

Αφού η Μαρία ψάχτηκε λίγο online και είδε διάφορα προφίλ, αυτό που της έμεινε ήταν του Μιχάλη. Σκάλωσε άσχημα με το προφίλ του και εντυπωσιάστηκε αμέσως. Ο Μιχάλης έδειχνε ψαγμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Και όταν αρχίσανε να μιλάνε, το Μαράκι γούσταρε – της άρεσε πολύ η επικοινωνία τους.

Όταν, όμως, η Μαρία συνάντησε τον Μιχάλη από κοντά, απογοητεύτηκε ακαριαία. Που ήταν ο ωραίος, ψαγμένος, και γεμάτος αυτοπεποίθηση άντρας με τον οποίο αντάλλαζε μηνύματα;

Από κοντά, ο Μιχαλάκης δεν ήταν ούτε αστείος ούτε γοητευτικός, ούτε αυτοπεποίθηση είχε. Είχε μερικά παραπάνω κιλάκια, κάτι που οι φωτογραφίες του έκρυβαν πολύ καλά. Και το χειρότερο; Η καλή επικοινωνία που γούσταρε η Μαρία, από κοντά ήταν ένα συνεχόμενο, λεκτικό κόμπιασμα – επειδή ο Μιχάλης μάσαγε συνεχώς τα λόγια του.

Μπορεί η Μαρία να γούσταρε τον online Μιχάλη, αλλά τον από-κοντά Μιχάλη δεν τον πήδαγε ποτέ.

Η ψευδής οικειότητα

Δεν έχει σημασία πόσο ελκυστικό είναι το προφίλ σου και το πόσο καλά μηνύματα στέλνεις, αν μια γυναίκα δεν σε γουστάρει από κοντά. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το σώσεις.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του online dating είναι η ταχύτητα με την οποία ένας άντρας και μια γυναίκα αποκτούν οικειότητα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Βέβαια, αυτή η οικειότητα είναι συνήθως μια ψευδαίσθηση, κάτι που η γυναίκα θα ανακαλύψει όταν δει πόσο διαφέρει η online έκδοση ενός άντρα από την offline.

Ακόμα και να είσαι ελκυστικός, ωραίος, και να έχεις αυτοπεποίθηση, υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσεις. Όταν αποκτάς οικειότητα με μια γυναίκα στο ίντερνετ χωρίς να την συναντήσεις από κοντά, ασυνείδητα σκατώνεις την φυσική διαδικασία του φλερτ και του παιχνιδιού.

Πάρα πολλοί άντρες θρηνούν σκηνικά όπου «μιλάγανε με μια κοπέλα για ώρες» ή ότι “ήρθαν πάρα πολύ κοντά και το πηγαίνανε για κάτι σοβαρό. Δυστυχώς, αυτές οι σχέσεις χτίστηκαν πάνω σε ελπίδα και ψευδαίσθηση.

Μην έχεις λοιπόν ψευδαισθήσεις ότι θα ρίξεις γκόμενα με μηνύματα. Μην πιστεύεις πως τα μηνύματα αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν την αληθινή, πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία. Και αφού τα βάλεις καλά στο μυαλό σου αυτά, να θυμάσαι ένα μόνο πράγμα.

Το πραγματικό παιχνίδι παίζεται πάντα πρόσωπο με πρόσωπο.