ΚΡΥΒΕΙΣ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

Μπορεί να ήταν ένας καυγάς, μπορεί να ήταν μια διαμάχη, μπορεί να ήταν μια ερωτική απογοήτευση. Σίγουρα, πάντως, είχε ένταση.

Είμαι σίγουρος πως έχουν υπάρξει πολλές καταστάσεις που έχεις νιώσει να βγαίνεις “εκτός εαυτού”. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει να βγαίνεις έξω από τον εαυτό σου;

Για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να λέγεται έτσι. Δεν βγαίνεις “εκτός εαυτού”, γιατί συνεχίζεις να είσαι εσύ – ο ίδιος άνθρωπος. Αλλά ίσως είναι κάτι άλλο που βγαίνει από μέσα σου, κάτι έντονο και τρομερό. Ένα τέρας.

Όταν βγαίνει στην επιφάνεια, όταν βγαίνει από μέσα σου, αυτό το τέρας αποκτά τον έλεγχο – σε κυριέυει τελείως. Δεν ελέγχεις τα λόγια και τις πράξεις σου.

Το τέρας γουστάρει το σκοτάδι. Τρέφεται με αρνητικά συναισθήματα και περιμένει πως και πως για το επόμενό του γεύμα. Σε ξέρει πολύ καλά και βλέπει κάθε σου κίνηση, είναι συνέχεια εκεί – πανταχού παρόν.

Ποιό είναι, όμως, αυτό το περιβόητο τέρας;

Το τέρας που κρύβεις μέσα σου είναι όλες οι καταπιεσμένες πτυχές του εαυτο.

Είναι όσα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου δεν άρεσαν στον κοινωνικό σου περίγυρο. Όσα έλεγες και έκανες και σου προκαλούσαν αρνητικά συναισθήματα όταν ήσουν στο σχολείο. Αυτά που αναγκάστηκες να κρύψεις μέσα σου για να συνυπάρχεις με τα άλλα παιδάκια.

Είναι όσα φοβόσουν να κάνεις επειδή δεν το επέτρεπαν οι γονείς σου. Οι “κακές” συμπεριφορές που ανάγκαζαν τους γονείς σου να σε μαλώσουν. Όχι μόνο όσα έκανες, αλλά και όσα έλεγες που διαφωνούσαν με την άποψη των γονιών σου. Όσα αναγκάστηκες να κρύψεις μέσα σου για να τα έχεις καλά με τους γονείς σου.

Είναι όσα σε νευριάζουν αλλά τα καταπιέζεις μέσα σου. Ο φθόνος που νιώθεις για κάποιον καλύτερο από εσένα. Η ζήλια που νιώθεις προς την σύντροφό σου. Όσα αναγκάστηκες να κρύψεις μέσα σου για να φαίνεσαι καλύτερος προς τους άλλους, μέχρι που κάποια στιγμή σκάνε και ακολουθεί μια τεράστια έκρηξη.

Είναι όσα πιστεύεις πως οδήγησαν σε ερωτικές απογοητεύσεις. Όλα όσα έκανες και είπες σε μια κοπέλα που τελικά σου είπε “Σε βλέπω σα φίλο.” Αυτά που σε κάνανε είτε γλοιώδη μισογύνη είτε “καλό παιδί” που θεωρεί ότι οι γυναίκες του χρωστάνε λόγω της ψεύτικης ευγένειάς του. Όσα αναγκάστηκες να κρύψεις μέσα σου για να μην ξανανιώσεις όπως ένιωσες όταν βίωσες την απόρριψη.

Όσα σε στεναχωρούν αλλά κάνεις πως δεν τα βλέπεις. Πράγματα που φοβάσαι να πεις για να μην παρεξηγηθείς, για να μην “χαλάσεις” τη σχέση, είτε είναι ερωτική είτε κοινωνική. Όσα αναγκάστηκες να κρύψεις μέσα σου για να είσαι “αρεστός” σε όλους.

Ελπίζω να πήρες μια ιδέα για το πόσο βαθιά πάει το μαχαίρι, γιατί, όντως, πάει πολύ βαθιά.

Τι πρέπει, όμως, να κάνεις με αυτό το τέρας; Ποιά είναι η λύση σε αυτό το τρομερό πρόβλημα; Πως πολεμάς ένα τέρας που πολλές φορές δεν ξέρεις καν ότι υπάρχει;

Εδώ υπάρχει ένας κανόνας: το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσεις.

Πρέπει, δηλαδή, να καταλάβεις ότι αυτό το τέρας υπάρχει, και κρύβεται μέσα σου. Εμφανίζεται όταν βιώνεις κάτι κακό και έντονο. Τρέφεται αποκλειστικά με αρνητικά συναισθήματα και γι’ αυτό θέλει να τα νιώθεις. Και όσο το ταΐζεις, τόσο μεγαλώνει και δυναμώνει.

Μην φοβάσαι να ρίξεις φως πάνω του – να αναγνωρίσεις την ύπαρξή του.

Ξεκίνα να το καταλαβαίνεις όταν εμφανίζεται. Αντίκρισέ το, κοίταξε το στα μάτια. Μπορεί να φαίνεται ένα μεγάλο και τρομερό τέρας αλλά, στην πραγματικότητα, είναι σαν τον Σάλι από το Μπαμπούλας Α.Ε.. Μην το φοβάσαι.

Μίλα μαζί του. Άκου τι έχει να σου πει. Ξεκίνα να το καταλαβαίνεις. Αγκάλιασέ το.

Μόνο όταν το αποδεχτείς, θα μπορέσεις, επιτέλους, να το αποδυναμώσεις. Μόνο όταν το φωτίσεις, θα καταφέρεις να το νικήσεις.

Ξεκίνα. Τώρα, όχι αύριο, ούτε μεθαύριο.

Ξεκίνα λέγοντας στον εαυτό σου “Κρύβεις ένα τέρας μέσα σου…”

ΔΩΡΕΑΝ EBOOK

25 Βήματα για να κάνεις δική σου όποια γυναίκα θες!

Πρόσφατα Άρθρα

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις πριν κάνεις σοβαρή σχέση

Πόσες φορές έχεις πει πως θα έκανες τα πάντα για να γυρίσεις πίσω τον χρόνο και να μην ξαναμπλέξεις με μια συγκεκριμένη γυναίκα; Πόσες φορές έχεις πληγωθεί πολύ άσχημα από μια γυναίκα που αγαπάς; Πόσες φορές την έχεις πατήσει γενικά με μια γυναίκα; Θα ήθελες να μην την πατήσεις ποτέ ξανά; Τότε είσαι τυχερός.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ »

ΔΩΡΕΑΝ EBOOK

25 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΟΠΟΙΑ ΘΕΣ!