ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Τα σημαντικότερα μαθήματα βρίσκονται στις ιστορίες. Και συγκεκριμένα στους διαχρονικούς μύθους.

Οι μύθοι δεν είναι ψεύτικες ιστορίες, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να τους βλέπουμε με αυτό τον τρόπο. Αντιθέτως, είναι ιστορίες που έχουν κάτι να μας διδάξουν. Είναι γεμάτες ηθικά διδάγματα και μαθήματα για την ανθρώπινη φύση.

Αν έρχεσαι από το καρουζέλ μας στο ίνσταγκραμ, θα διάβασες, εν τάχυ, την ιστορία του Ίκαρου, ο οποίος πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώσουν τα κέρινα φτερά του και να πέσει στην άγρια θάλασσα, και να πνιγεί.

Το μάθημα στον μύθο του Ίκαρου έχει να κάνει με την αλαζονεία.

Η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.

Λόρδος Άκτον

Όταν ένας άνθρωπος αποκτάει εξουσία, χάνει το μυαλό του. Γίνεται άλλος άνθρωπος. Φουσκώνει ο εγωισμός του και νομίζει πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του.

Κάθε άντρας μπορεί να αντέξει τις δυσκολίες της ζωής, αλλά αν θες να δεις τον πραγματικό του χαρακτήρα, δώσ’ του εξουσία.

Όταν αποκτάς δύναμη, τυφλώνεσαι. Αρχίζεις και θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο από τους άλλους. Και γι’ αυτό ξεκινάς να τους βλέπεις ως τα μέσα που αγιάζουν το σκοπό σου.

Αυτό είναι τοξικό. Κανείς δεν θέλει έναν τέτοιο άνθρωπο γύρω του. Ναι, μπορεί στην αρχή να μην το βλέπουν, αλλά πολύ σύντομα θα το καταλάβουν. Αυτό είναι το θέμα με την αλήθεια, έχει την τάση να φανερώνεται, αργά ή γρήγορα.

Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να μην πέσεις στην παγίδα που… έπεσε κι ο Ίκαρος;

Αρχικά, πρέπει να καταλάβεις πως ξέρεις πολύ λιγότερα απ’ όσα ξέρεις, γιατί η αλαζονεία τρέφεται με υπεροπτικές ψευδαισθήσεις.

Μην φοβάσαι το “δεν ξέρω,” μην φοβάσαι να μην έχεις γνώμη για κάποιο θέμα. Η ταπεινότητα, όσον αφορά τη γνώση, είναι το καλύτερο φάρμακο για την αλαζονεία.

Έπειτα, πρέπει να μάθεις πως συμπεριφέρεσαι στα δύσκολα, γιατί στα εύκολα όλοι καλοί είμαστε. Εκεί που ανεβαίνει η θερμοκρασία και η ένταση, εκεί πρέπει να σταματήσεις και να σκεφτείς γιατί κάνεις ό,τι κάνεις και νιώθεις ό,τι νιώθεις.

Αυτό, βέβαια, απαιτεί αυτογνωσία. Και για να αποκτήσεις αυτογνωσία, πρέπει να είσαι ταπεινός, ώστε να μπορείς να σκεφτείς το ενδεχόμενο να μην έχεις δίκιο.

Ξεκίνα να ακούς τους άλλους, ξεκίνα να συλλέγεις γνώμες – κανένας δεν είναι 100% λάθος. Ξεκίνα να μαθαίνεις από τους άλλους: να βλέπεις τι λάθη έκαναν και τι μαθήματα πήραν, ώστε να ξέρεις πως να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που σε περιμένουν.

Όταν, όμως, υπάρχει ένταση και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, κάνε ένα βήμα πίσω (στο μυαλό σου) και ηρέμησε. Ξεκίνα να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο πως εσύ φταις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Φταις όχι με την έννοια ότι εσύ την προκάλεσες, αλλά με την έννοια ότι εσύ επιλέγεις πως θα δεις τα πράγματα – επιλέγεις πως θα ερμηνεύσεις ό,τι σου συμβαίνει.

Οπότε, τώρα που ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, τι θα επιλέξεις να κάνεις;

Θα συνεχίσεις να πετάς ψηλά ή θα μάθεις να μένεις… μακριά από τον ήλιο;

ΔΩΡΕΑΝ EBOOK

25 Βήματα για να κάνεις δική σου όποια γυναίκα θες!

Πρόσφατα Άρθρα

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις πριν κάνεις σοβαρή σχέση

Πόσες φορές έχεις πει πως θα έκανες τα πάντα για να γυρίσεις πίσω τον χρόνο και να μην ξαναμπλέξεις με μια συγκεκριμένη γυναίκα; Πόσες φορές έχεις πληγωθεί πολύ άσχημα από μια γυναίκα που αγαπάς; Πόσες φορές την έχεις πατήσει γενικά με μια γυναίκα; Θα ήθελες να μην την πατήσεις ποτέ ξανά; Τότε είσαι τυχερός.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ »

ΔΩΡΕΑΝ EBOOK

25 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΟΠΟΙΑ ΘΕΣ!