ena testaki pou tha sou sosei ti zoi

Ένα Τεστάκι που θα Σου Σώσει τη Ζωή

Η κατάθλιψη είναι κάτι που συχνά περνάει απαρατήρητο, ακόμα κι από εκείνους που τη βιώνουν.

Μπορεί να αναρωτιέσαι αν όντως πάσχεις από κατάθλιψη ή αν πρόκειται απλώς για μια πεσμένη διάθεση που θα περάσει. Γι’ αυτό, πριν συνεχίσουμε, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πού ακριβώς βρίσκεσαι.  

Υπάρχει ένα αξιόπιστο εργαλείο, το Burns Depression Checklist (BDC), το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη διάγνωση της κατάθλιψης και στην εκτίμηση της σοβαρότητάς της.

Είναι ένα απλό ερωτηματολόγιο που μπορείς να συμπληρώσεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Όταν το ολοκληρώσεις, θα σου δείξω πώς να ερμηνεύσεις τα αποτελέσματα και να καταλάβεις αν όντως έχεις κατάθλιψη, καθώς και πόσο σοβαρή είναι.

Επίσης, θα σου δώσω βασικές κατευθυντήριες γραμμές για να καταλάβεις αν μπορείς να διαχειριστείς μόνος σου την κατάσταση ή αν θα ήταν καλύτερο να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.  

Καθώς απαντάς στις ερωτήσεις, σκέψου προσεκτικά πώς ένιωθες τις τελευταίες ημέρες. 

Σημείωσε μία απάντηση για κάθε ερώτηση, χωρίς να αφήσεις καμία κενή. Αν διστάζεις, κάνε την καλύτερη δυνατή εκτίμηση.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι το πρώτο σου βήμα προς τη βελτίωση.  

Πάτα εδώ για να κατεβάσεις δωρεάν το ερωτηματολόγιο. (Αν θες εκτύπωσέ το κιόλας, για να σε βολέψει να το συμπληρώσεις.)

Πώς να Ερμηνεύσεις τα Αποτελέσματα

Μόλις ολοκληρώσεις το τεστ, πρόσθεσε τη βαθμολογία από όλες τις ερωτήσεις.

Το μέγιστο σκορ είναι 100, που δείχνει τη σοβαρότερη δυνατή κατάθλιψη. Το ελάχιστο είναι 0, που σημαίνει πως δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία σου, τόσο πιο έντονη είναι η κατάθλιψη. Αντίθετα, όσο χαμηλότερη είναι, τόσο καλύτερα αισθάνεσαι.  

Αν το σκορ σου είναι κάτω από 5, πιθανότατα δεν έχεις κατάθλιψη και βρίσκεσαι εντός των φυσιολογικών ορίων.

Αν είναι μεταξύ 6 και 10, μπορεί να νιώθεις λίγο «πεσμένος», αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η εφαρμογή των τεχνικών που περιγράφονται στον επόμενο οδηγό ας μπορεί να σου δώσει το απαραίτητο νοητικό “boost” για να αισθανθείς καλύτερα.  

Αν η βαθμολογία σου κυμαίνεται από 11 έως 25, η κατάθλιψή σου είναι ήπια, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Μπορείς να προσπαθήσεις να τη διαχειριστείς μόνος σου, αλλά αν τα συμπτώματα επιμένουν για εβδομάδες, ίσως αξίζει να μιλήσεις με έναν ειδικό.

Πολλοί άνθρωποι ζουν με ήπια χρόνια κατάθλιψη, γνωστή ως «δυσθυμία», και την αποδέχονται ως «απλώς τη φυσιολογική τους διάθεση».

Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, γιατί ακόμα και οι χαμηλού επιπέδου καταθλιπτικές καταστάσεις επηρεάζουν δραστικά τη ζωή μας.  

Αν το σκορ σου είναι από 26 έως 50, τότε μιλάμε για μέτρια κατάθλιψη.

Και μην αφήνεις τη λέξη «μέτρια» να σε ξεγελάσει. Μπορεί να σημαίνει έντονο συναισθηματικό πόνο και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σου.

Αν νιώθεις έτσι για περισσότερες από δύο εβδομάδες, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.  

Τέλος, αν το σκορ σου είναι πάνω από 50, η κατάθλιψή σου είναι σοβαρή.

Πάνω από 75 σημαίνει ότι η συναισθηματική σου κατάσταση είναι σχεδόν αφόρητη και μπορεί να περιλαμβάνει σκέψεις απόγνωσης, ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσεις άμεση επαγγελματική υποστήριξη.  

Αν παρατηρήσεις ότι οι απαντήσεις σου στις τελευταίες ερωτήσεις του τεστ (ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την αυτοκτονία) είναι υψηλές, μην το αγνοήσεις.

Μην το Αγνοείς –Κάνε Κάτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν σοβαρή κατάθλιψη πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ελπίδα, αλλά αυτό είναι μέρος της ασθένειας, όχι της πραγματικότητας.

Η πεποίθηση ότι είσαι καταδικασμένος είναι ακριβώς η απόδειξη ότι χρειάζεσαι βοήθεια και μπορείς να γίνεις καλύτερα.  

Επίσης, αν έχεις παρατηρήσει ότι αισθάνεσαι μεγαλύτερη ανησυχία για την υγεία σου τελευταία ή εμφανίζεις ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα (κούραση, αυπνία, αλλαγές στην όρεξη, πόνο χωρίς προφανή αιτία), μια ιατρική εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη, επειδή πολλές σωματικές παθήσεις μιμούνται τα συμπτώματα της κατάθλιψης, και καλό είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας οργανικής αιτίας.  

Υπάρχουν, επίσης, ορισμένα συμπτώματα που δεν σχετίζονται με την κατάθλιψη, αλλά υποδεικνύουν πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως παραισθήσεις, παρανοϊκές σκέψεις ή ακραία μεταβολή της διάθεσης, οπότε αν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους εμπειρίες, η ψυχιατρική υποστήριξη είναι απαραίτητη.  

Ειδικά στην περίπτωση της μανίας, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Η μανία είναι το αντίθετο της κατάθλιψης και περιλαμβάνει υπερβολική ενεργητικότητα, αϋπνία, παρορμητική συμπεριφορά, ακόμα και μεγαλομανιακές σκέψεις. Αν κάποιος βιώνει τέτοια επεισόδια, χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία και συνήθως φαρμακευτική αγωγή.  

Αν, όμως, δεν έχεις έντονες αυτοκτονικές σκέψεις, ψευδαισθήσεις ή μανιακές εκρήξεις, τότε δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις αβοήθητος.

Υπάρχουν τρόποι να αλλάξεις την κατάστασή σου. Και μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως, εφαρμόζοντας τις τεχνικές που θα αναλύσουμε στον επόμενο οδηγό μας: «Το Παιχνίδι του Μυαλού».  

Η κατάθλιψη μπορεί να μοιάζει με ένα σκοτεινό τούνελ, αλλά υπάρχει φως στην άλλη άκρη. 

Και μπορείς να φτάσεις εκεί.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις το πρώτο βήμα.

Αυτά για σήμερα.

Τα λέμε στο επόμενο,

Γιώργος, ο πιο κοντός εισηγητής των GentlemenOnly

Γίνε ένας απ’ τους 20.000+ μάγκες που έχουν γραφτεί στο newsletter μας και μάθε τα πάντα γύρω απ’ την επιστήμη της αντρικής αυτοβελτίωσης.

Subscribed to Newsletter