Σου έχω νέα: Οι γυναίκες δεν ξύπνησαν μια μέρα και είπαν πάμε στο κρυφό μας κρησφύγετο πίσω από το Mall για να δούμε το Bachelor και να αποφασίσουμε όλες μαζί τι σημαίνει «ο τέλειος άντρας», καθώς συγχρονίζονταν οι περίοδοί τους.
Το ακριβώς αντίθετο συνέβει.
Άπειρες επιστημονικές έρευνες των τελευταίων 40 χρόνων έχουν δείξει ότι οι προτιμήσεις των γυναικών δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε ό,τι να ‘ναι. Για την ακρίβεια, είναι πολύ ξεκάθαρες και –το σημαντικότερο για εμάς τους άντρες που θέλουμε να γίνουμε καλοί στο παιχνίδι του ζευγαρώματος– είναι ότι οι γυναικείες προτιμήσεις είναι σχετικά σταθερές.
Με απλά λόγια, σε υποσυνείδητο επίπεδο, σχεδόν όλες οι γυναίκες γουστάρουν τα ίδια πράγματα σε έναν άντρα, ανεξαρτήτου κουλτούρας, εθνικότητας, κοινωνικής ομάδας ή φυλής. Ουσιαστικά, επιλέγουν τα ίδια στοιχεία ενός άντρα ξανά και ξανά και ξανά και για καλό λόγο.
Αυτό ισχύει για όλες τις φυσιολογικές και υγιείς γυναίκες, είτε το ξέρουν είτε όχι.
Οι γυναίκες είναι τυχερές γιατί δεν γνωρίζουν συνειδητά με τι καυλώνουν (εσύ όμως το γνωρίζεις πολύ καλά). Είναι λες και οι υποσυνείδητες προτιμήσεις και τα συναισθήματά τους κάνουν όλη τη δουλειά στον αυτόματο πιλότο. Σαν μια εφαρμογή στο κινητό που εσύ πατάς το εικονίδιο για να ανοίξει, αλλά στην πραγματικότητα τρέχουν χιλιάδες γραμμές κώδικα από πίσω, χωρίς εσύ να χρειάζεται να ξέρεις από γλώσσες προγραμματισμού.
Οι προτιμήσεις είναι απλές και εύκολες, αφού, με το που γεννιέται, μια γυναίκα τις κατεβάζει από το DNA των γονιών της. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, η κάθε γυναικεία προτίμηση έχει περάσει μέσα από πολλά εξελικτικά τεστ, με εκατομμύρια beta testers σε πάνω από χιλιάδες γενιές.
Για να καταλάβεις τα στοιχεία που ψάχνει μια γυναίκα σε έναν άντρα, πρέπει να καταλάβεις το τι έχει να κερδίσει μια γυναίκα από έναν άντρα.
Το Χόλιγουντ και άλλες πηγές του κώλου έχουν πείσει τους περισσότερους άντρες ότι οι δύο πιο ρομαντικές λέξεις που μπορεί να πει ένας άντρας σε μια γυναίκα είναι το «σ’ αγαπώ» και το «συγγνώμη». Παπαριές, Μαρίκα μου.
Για την ακρίβεια, αν δεις την πραγματική συμπεριφορά και επιλογή μιας γυναίκας, οι πιο ρομαντικές λέξεις είναι έξι και πάνε κάπως έτσι: «Μην ανησυχείς μωρό μου, το ‘χω».
Το οποίο τι σημαίνει στο μυαλό μιας γυναίκας; Σημαίνει ότι «ναι, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα σαν ζευγάρι, αλλά μπορώ εύκολα να το αντιμετωπίσω σαν άντρας. Είμαι αποτελεσματικός».
Τα θηλυκά κάθε είδους στο ζωικό βασίλειο, έχουν μια προτίμηση προς τα αποτελεσματικά αρσενικά.
Για να δίνεις αποτελεσματικά πλεονεκτήματα σε μια γυναίκα, λοιπόν, χρειάζεσαι δύο πράγματα:
- 1) Την ικανότητα να είσαι αποτελεσματικός στη ζωή αφού έχεις αποτελεσματικά στοιχεία ως άντρας.
- 2) Τη θέληση να χρησιμοποιήσεις αυτά τα αποτελεσματικά στοιχεία και να παρέχεις στα θηλυκά τα πλεονεκτήματα που χρειάζονται για να αναπαραχθούν επιτυχώς.
Η ικανότητα να είσαι αποτελεσματικός στη ζωή σηματοδοτείται μέσα από πέντε συγκεκριμένα στοιχεία, για τα οποία θα μιλήσουμε στο μέλλον.
Η θέληση σηματοδοτείται κυρίως από το στοιχείο του στοργικού υπερασπιστή και της ρομαντικής απόδειξης, για τα οποία επίσης θα μιλήσουμε στο μέλλον.
Αν έχεις καταπληκτική ικανότητα αλλά δεν έχεις τη θέληση να μπλέξεις με μια συγκεκριμένη γυναίκα, τότε θα είσαι γι’ αυτήν σαν ένας ροκ σταρ: χρήσιμος μόνο για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές της φαντασιώσεις.
Απ’ την άλλη, αν έχεις τη θέληση αλλά όχι την ικανότητα, τότε είσαι απλά σαν ένας αφελής έφηβος που έχει δαγκώσει λαμαρίνα μαζί της και έχει φάει την καψούρα της ζωής του: χρήσιμος μόνο για να μπουστάρει την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας, χωρίς να έχει καθόλου σεξ.
Στη βιολογία, αυτή η αποτελεσματικότητα λέγεται αρμοστικότητα. Αρμοστικότητα είναι η στατιστική σου τάση σε όλη τη γονιδιακή δεξαμενή να επιβιώσεις και να αναπαραχθείς επιτυχώς, επειδή έχεις χαρακτηριστικά που σε βοηθάνε να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις του περιβάλλοντος στο οποίο ζεις.
Με απλά λόγια, είσαι τόσο γαμάτος άντρας που ό,τι σφαλιάρα και να φας από τη ζωή, εσύ θα σηκωθείς και θα μπορέσεις να βρεις λύση σε κάθε πρόβλημα.
Η σχέση μεταξύ αρμοστικότητας και επιβίωσης δημιουργεί βαθιές ασυμμετρίες στη φύση. Και γι’ αυτό οι γυναίκες αηδιάζουν πολύ περισσότερο με την αναποτελεσματικότητα ενός άντρα παρά καυλώνουν με την αποτελεσματικότητα του.
Επίσης, η αποτελεσματικότητα απαιτεί πολλά. Γι’ αυτό είναι και θηλυκού γένους. Γιατί οι γυναίκες απαιτούν πολλά και έχουν ψηλά τον πήχη.
Η αποτελεσματικότητα, λοιπόν, απαιτεί χιλιάδες γονίδια, εκατοντάδες προσαρμογές, δεκάδες όργανα και δισεκατομμύρια νευρώνες να συνεργαστούν με έναν φοβερά περίπλοκο τρόπο και να παράγουν μια σταθερή γαμάτη συμπεριφορά σε έναν άντρα.
Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εδώ 11 παίχτες σε ένα γήπεδο και δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Απ’ την άλλη, υπάρχουν άπειροι τρόποι να είσαι αναποτελεσματικός ως αρσενικό ζώο.
Στο ένα άκρο του φάσματος της αναποτελεσματικότητας είναι το να σε αποβάλλει η μάνα σου ως βλαστοκύτταρο πριν καν γεννηθείς και να χάσεις στο παιχνίδι πριν καν προλάβεις να πατήσεις start game. Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι το να χάσεις από άλλους άντρες ανταγωνιστές στο παιχνίδι της ζωής.
Ο σκοπός μας, λοιπόν, είναι να σου μάθουμε πώς να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται σε όσους περισσότερους τομείς γίνεται, ώστε να σε γουστάρουν όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται.
Τώρα θυμήθηκα μία από τις καλύτερες απάντησεις σε κόντρα δύο αντρών που είναι στα πρόθυρα να τις παίξουν. Είναι από την ταινία «The Avengers» και πάει κάπως έτσι. Λέει ο Captain America: «Μάγκας μέσα σε μια θωρακισμένη στολή. Βγάλ’ την στολή και τι μένει;» Και του απαντάει ο Tony Stark: «Ιδιοφυία, δισεκατομμυριούχος, playboy, φιλάνθρωπος.»
Ωνασουγα… Βέβαια, το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνεις Tony Stark για να βρεις τη δική σου Pepper. Δεν χρειάζεται καν να γίνεις δισεκατομμυριούχος.
Αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι αποτελεσματικός σε όλους τους τομείς της ζωής: υγεία, οικογένεια, φίλοι, δουλειά, παιχνίδι και γνώση.
Γιατί αυτό είναι που θέλουν οι γυναίκες από έναν άντρα. Αν μπορείς να γίνεις αποτελεσματικός σε όλα αυτά, τότε θα είσαι ελκυστικός στα μάτια των γυναικών. Και το μόνο που θα θέλουν θα είναι να ζευγαρώσουν μαζί σου.
Επιστημονικές πηγές:
- Buss, D. M. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and Brain Sciences, 12(1), 1-14.
- Townsend, J. M., & Wasserman, T. (1998). Sexual attractiveness: Sex differences in assessment and criteria. Evolution and Human Behavior, 19(3), 171-191.
- Gangestad, S. W., & Simpson, J. A. (2000). The evolution of human mating: Trade-offs and strategic pluralism. Behavioral and Brain Sciences, 23(4), 573-587.
- Li, N. P., Bailey, J. M., Kenrick, D. T., & Linsenmeier, J. A. (2002). The necessities and luxuries of mate preferences: Testing the tradeoffs. Journal of Personality and Social Psychology, 82(6), 947.
- Fletcher, G. J., Simpson, J. A., Campbell, L., & Overall, N. C. (2015). Pair-bonding, romantic love, and evolution: The curious case of Homo sapiens. Perspectives on Psychological Science, 10(1), 20-36.