Φίλε, επιδιώκεις την ευτυχία με ΛΑΘΟΣ τρόπο!

πως να εχω αυτοπεποιθηση

Όλοι μας περάσαμε χρόνια κυνηγώντας αυτό που πιστεύαμε ότι θα μας έκανε ευτυχισμένους – χρήματα, κύρος, επιρροή, γυναίκες. Όλοι μας πετύχαμε αυτούς τους στόχους και μετά είπαμε: «Και τώρα τι;»

Δεν γίναμε ξαφνικά πιο ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα, κάποιοι από εμάς έμειναν ανικανοποίητοι και απογοητευμένοι. Είχαμε επενδύσει ενέργεια, χρόνο και συναίσθημα κυνηγώντας τα όνειρά μας – συχνά εις βάρος των προσωπικών αξιών και των σχέσεων. Δεν θεωρούσαμε δεδομένα αυτά που είχαμε, αλλά αναγκαστήκαμε να δούμε ότι αυτά τα επιτεύγματα δεν παρείχαν διαρκή ικανοποίηση.

Και εξαιτίας αυτού, αρχίσαμε όλοι να ανακαλύπτουμε τι μας έκανε πραγματικά ευτυχισμένους στη ζωή. Πράγματα όπως…

Η μετακόμιση σε άλλη άκρη της χώρας σε μια περιοχή με ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που είχαν απήχηση με αυτό που ήταν. Η επανασύνδεση και η οικοδόμηση μιας σχέσης με έναν αδελφό.

Να ταξιδεύουμε μόνοι μας στον κόσμο και να πρέπει να είμαστε ευάλωτοι, ανοιχτοί και ικανοί να συνδεθούμε με αγνώστους.

Όλοι κυνηγούσαμε ψευδή ιδανικά στην αναζήτηση της ευτυχίας. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το κάνετε και εσείς. ΔΕΝ φταις εσύ, γιατί όπως έχει δείξει ο ψυχολόγος του Χάρβαρντ Daniel Gilbert – δεν είμαστε καλοί στο να προβλέπουμε τι μας κάνει να να νιώθουμε γεμάτοι, να νιώθουμε το αίσθημα της ολοκλήρωσης, του ότι εκλπηρώσαμε τους στόχους μας.

Το μόνο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε είναι η δική μας δοκιμή και το λάθος σε συνδυασμό με την καθοδήγηση από άλλους ανθρώπους που έχουν βρει την ευτυχία τους. Μετά από χρόνια αναζήτησης των απαντήσεων σαν κοινότητα, και βοηθώντας άλλους να κάνουν το ίδιο, ελπίζουμε ότι μπορούμε να σε βοηθήσουμε να βρεις τι δεν θα σε κάνει ευτυχισμένο και τι θα σε κάνει.

Ο μύθος των χρημάτων

πως να εχω αυτοπεποιθηση 3

Από την παιδική σου ηλικία, όλοι σου λένε να σπουδάσεις για να μπορέσεις να αποκτήσεις μια προσοδοφόρα καριέρα. Και είναι απόλυτα λογικό – τα χρήματα επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Όποιος έχει παλέψει με τη φτώχεια μπορεί να σου πει πόσο άθλιο είναι να προσπαθείς να βρεις πώς θα πληρώσεις το ενοίκιο του μήνα.

Εξαιτίας αυτού, τα χρήματα γίνονται για τους περισσότερους ανθρώπους το νούμερο ένα μέτρο της ευτυχίας.

Όταν νιώθουμε ανικανοποίητοι, πιστεύουμε ότι περισσότερα μετρητά θα λύσουν όλα μας τα προβλήματα. Μπορούμε, όμως, να σου πούμε με βεβαιότητα ότι δεν θα το κάνουν.

Πολλοί άνθρωποι με εξαψήφιους και επταψήφιους εισόδημα και πραγματικά μισούν το πρωινό ξύπνημα.

Οι άνθρωποι στις πιο πλούσιες γειτονιές τείνουν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών.

Μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας.

Μην μας παρεξηγήσεις, τα χρήματα σίγουρα κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Αλλά για την πλειονότητα, μόλις φτάσεις στο σημείο να έχεις κάποια άνεση και να μην ανησυχείς για το επόμενο γεύμα σου, τότε θα είσαι ικανοποιημένος. Αυτό το εύρος στις ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 60.000 και 100.000 δολαρίων ετησίως. Πάει, βέβαια, ανάλογα με το πού ζεις.

Αν διαφωνείς, γιατί να μην το δοκιμάσεις; Τα χρήματα δεν είναι ο σπάνιος πόρος που μας κάνουν να πιστεύουμε. Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για άμεσο κέρδος από ποτέ. Όχι, δεν εννοούμε crypto και nfts. Μακριά από αυτά.

Η λανθασμένη αντίληψη: «Αν πάρω μόνο αυτό το ένα πράγμα ακόμα…»

Πιθανόν, πολλοί που διαβάζουν το άρθρο αυτό να έχουν βγάλει καλά χρήματα και να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν άλλαξε τον κόσμο τους. Άλλοι δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τα χρήματα.

Έτσι, το επόμενο λογικό σας βήμα είναι να σκεφτείς… αν τα χρήματα δεν είναι η απάντηση, τότε πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο. Και ακούμε τον κόσμο γύρω μας για καθοδήγηση.

Δυστυχώς, μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις συνεχώς. Να πίνουμε περισσότερο, να αγοράζουμε περισσότερο και να δειχνόμαστε περισσότερο.

Τότε πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένα κομμάτι που λείπει από τη ζωή μας και θα λύσει τα πάντα. Κάτι χειροπιαστό. Κάτι που μπορούμε να αποκτήσουμε. Κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις ποτέ ξανά πουθενάς.

Έτσι προσπαθείς να βρεις την ευτυχία μέσω ενός ή πολλών εκ των κάτωθι μεθόδων…

 • Πολλές σεξουαλικές κατακτήσεις.
 • Ένα μεγάλο σπίτι, μια τεράστια περιφραγμένη αυλή και όλα τα gadgets που θα μπορούσες να ονειρευτείς.
 • Ρούχα σχεδιαστών.
 • Παράνομα ναρκωτικά και συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά.
 • Το να προσελκύσεις εκείνο το κορίτσι που έχεις βάλει στο βάθρο.
 • Όλα αυτά σου δίνουν εξάρσεις ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Νιώθεις υπέροχα. Μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Και όλα φαίνεται να λειτουργούν στο να σας κάνουν ευτυχισμένους – τουλάχιστον για λίγο.

Αλλά τελικά, αυτά τα θετικά συναισθήματα φεύγουν και μένεις πάλι με το πουλί στο χέρι, ίσως ακόμη περισσότερο από πριν, στα δύο χέρια αν είναι τόσο μεγάλο. Αρχίζεις να βλέπεις ότι αυτές οι ιδέες δεν ήταν μια μακροπρόθεσμη λύση.

Η Κάμερον Ράσελ έδωσε μια σπουδαία ομιλία στο TED για το πώς μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες που είναι κορυφαία μοντέλα στον κόσμο έχουν τη χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αηδιάζουν με τον εαυτό τους.

Κάποιοι άντρες έρχονται στο GentlemenOnly δυστυχισμένοι και με εμμονή να αποκτήσουν αυτό το «τέλειο κορίτσι». Και μερικές φορές καταλήγουν να βγαίνουν με αυτό το κορίτσι. Δυστυχώς, ποτέ δεν μεταμορφώνονται ξαφνικά σε ένα άτομο με αυτοπεποίθηση και και αυτοσεβασμό. Στην πραγματικότητα, η ανάγκη τους βλάπτει τη σχέση και καταλήγουν μόνοι, ακόμα πιο δυστυχισμένοι από πριν.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του καταναλωτισμού ή της καλοπέρασης, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτά αποτελούν πηγή προσωρινής απόλαυσης και ευχαρίστησης, όχι μόνιμης ευτυχίας.

Γιατί κάθε φορά που αναζητάς μια γρήγορη, μόνιμη λύση από το εξωτερικό σε αυτόν τον κόσμο, δεν θα βρεις ποτέ την αληθινή ολοκλήρωση. Σκέφτεσαι με λάθος τρόπο.

Τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους

Η αληθινή ευτυχία δεν έρχεται γρήγορα. Δεν είναι κάτι για το οποίο μπορείς να πετάξεις χρήματα ή να το καταναλώσεις. Είναι μια καθημερινή πρακτική για να καλλιεργείς και να εκτιμάς σημαντικές προσωπικές εμπειρίες. Εμπειρίες που μας προκαλούν, μας κάνουν να ωριμάζουμε, μας διδάσκουν μαθήματα ή μας δείχνουν πώς βελτιώνουμε τη ζωή των άλλων.

Εξ ορισμού, οι σημαντικές προσωπικές εμπειρίες είναι υποκειμενικές. Μπορεί να είναι μικρές, καθημερινές επιλογές ή αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή. Είναι κάπως μοναδικές για σένα και είναι εξωφρενικά δύσκολο να προβλεφθούν. Ο μόνος τρόπος για να είσαι σίγουρος είναι να σταματήσεις να υποθέτεις για το τι πρέπει να αποκτήσεις για να γίνεις ευτυχισμένος και, αντ’ αυτού, να αναζητήσεις την εκπλήρωση μέσα από το να ζεις τη στιγμή.

Ναι, μπορείς να πάρεις μια κατευθυντήρια γραμμή για το τι θα σε κάνει ευτυχισμένο, υπολογίζοντας τι κάνει τους άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους. Φυσικά, θα πρέπει και πάλι να το δοκιμάσεις μόνο σου.

Θα σου πω ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι εκπληκτικές εμπειρίες περιστρέφονται σχεδόν πάντα γύρω από το να αισθάνεσαι περισσότερο συνδεδεμένος με τον βασικό σου εαυτό και με τους άλλους. Η ανθρώπινη σύνδεση είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε όλοι σε αυτόν τον πλανήτη, έτσι δεν είναι;

πως να αποκτησω αυτοπεποιθηση 3

Ακολουθούν μερικές από τις στιγμές όπου εγώ και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι υπήρξαν πιο ευτυχισμένοι:

 • Διαβάζοντας περισσότερο για να διευρύνεις τις ικανότητες κριτικής σκέψης και να αναπτύξετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη.
 • Προσφέροντας αξία και ανταποδίδοντας στους κοντινούς σου ανθρώπους, σε αγνώστους και στην κοινότητα.
 • Να βάζεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις που σε αναγκάζουν να δουλέψεις μέσα από τα άγχη και τους εσωτερικούς σου δαίμονες.
 • Να κάνεις τη δύσκολη συζήτηση με την οικογένειά σου για το πως σε μεγάλωσαν, ώστε να μπορέσεις να οικοδομήσεις μια πιο υγιή σχέση στο μέλλον.
 • Φιλοξενώντας ένα δείπνο που φέρνει όλα τα είδη των φίλων μαζί.
 • Να εξερευνήσεις τον κόσμο και να συνδεθείτε με τη φύση και τους νέους πολιτισμούς.
 • Πηγαίνοντας σε ένα μάθημα μαγειρικής, χορού ή ζωγραφικής με την σύντροφό σου.
 • Να κάνεις ένα ταξίδι με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας.
 • Συμμετέχοντας σε μια αθλητική ομάδα ή μια αθλητική συνάντηση και ανακαλύπτοντας το πάθος σου π.χ. για το kitesurfing.
 • Να γράφεις ημερολόγιο για αυτοαναστοχασμό, αυτογνωσία και αυτοαποδοχή.
 • Μετακομίζοντας σε μια νέα τοποθεσία που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις αξίες σου και έχει ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο σκέψης.
 • Να εκδώσεις το δικό σου βιβλίο που αναβάλλεις διαρκώς (είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις).
 • Να πηγαίνεις σε εκδηλώσεις και να δοκιμάζεις νέα χόμπι που προκαλούν τη ζώνη άνεσής σου και διευρύνουν τον κοινωνικό σου κύκλο.

Οι βαθύτερες τύψεις των ανθρώπων στο νεκροκρέβατό τους δεν αφορούν ποτέ το να βγάλουν περισσότερα χρήματα ή να αγοράσουν περισσότερα πράγματα. Πρόκειται πάντα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις σημαντικές εμπειρίες.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter