Πώς να Απελευθερωθείς από τη Χαμηλή Αυτοπεποίθηση

πωσ να εχω αυτοπεποίθηση

Αν σε απασχολεί το πως να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, τότε είσαι ένα βήμα μακριά από τις πιο άμεσα εφαρμόσιμες πρακτικές.

Φίλε συναγωνιστή, ξέρουμε τι σε απασχολεί. Το αιώνιο ερώτημα, του οποίου απάντηση δεν μπορείς να βρεις:

«Πώς να αποκτήσω αυτοπεποίθηση;»

Αντ’ αυτού, στην πραγματικότητα ξέρεις τι θα έπρεπε να ρωτάς;

«Πώς μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου παραπάνω;»

«Α, τέλεια! Άλλο ένα blog με new age φελοσοφίες» σε ακούμε να λές. Περίμενε όμως! Δώσε βάση στο τι θέλουμε να πούμε και μετά κρίνεις μόνος σου.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που αποκτάς εν μια νυκτί. Ούτε είναι ένα διακοπτάκι που το ανοίγεις και το κλείνεις όποτε θες. Αν ήταν τόσο απλό όσο το να μάθεις μερικές ατάκες και να γίνεις ο σούπερ ντούπερ άντρας, τότε δεν θα ήσουν εδώ, να ψάχνεις για απαντήσεις.

Η πραγματική αυτοπεποίθηση καλλιεργείται μέσα μας. Χρειάζεται χρόνο για να αποφέρει καρπούς. Ποιοι είναι οι σπόροι που θα την κάνουν να μεγαλώσει; Μα φυσικά η αυτοεκτίμηση.

Αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου; Τον εμπιστεύεσαι; Επενδύεις σε αυτόν και πιστεύεις ότι σου αξίζει το καλύτερο;

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα διάφορα εμπόδια της ζωής, υπάρχουν δύο μονοπάτια που καλούμαστε να επιλέξουμε. Το πρώτα είναι η ευτυχία και μία γεμάτη ζωή. Για το δεύτερο, ούτε λόγος να γίνεται.

To μονοπάτι προς τη δυστυχία

πωσ να εχω αυτοπεποίθηση

Είναι προφανές ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί στο λάθος μονοπάτι. Πραγματικά, θα συνειδητοποιήσεις πόση ζημιά κάνεις διαιωνίζοντας έναν κύκλο απογοήτευσης και δυστυχίας.

Και για του λόγου το αληθές, ορίστε τρία πράγματα που κάνεις και σε οδηγούν κατευθείαν στο μονοπάτι της δυστυχίας:

 1. Επιλέγεις να ΜΗΝ αγαπάς τον εαυτό σου. Πνίγεις τα θέλω σου και φοβάσαι να βγεις έξω από τη βολική ζώνη άνεσης, που τόσο πολύ έχεις συνηθίσει να κρύβεσαι. Πράττεις ανάλογα με το τι θα πει ο κόσμος (αμάν πια, αυτός ο κόσμος).
 2. Κάνεις σκληρή αυτοκριτική. Ντρέπεσαι για τον εαυτό σου και αυτά που πρεσβεύει. Όλο υπεραναλύεις και την παραμικρή λεπτομέρεια.
 3. Υποσυνείδητα, ενισχύεις την αρνητική άποψη για σένα. Νιώθεις ότι δεν αξίζεις την αγάπη. Μην βιαστείς να απαντήσεις το αντίθετο. Μην ακούς τα λόγια αλλά τι σου λέει το μέσα σου. Δεν εμπιστεύεσαι τις δυνατότητές σου.

Το Μονοπάτι της Ευτυχίας

πωσ να εχω αυτοπεποίθηση
Nikos Kazantzakis fabbyquotes

Ακολουθώντας τον σωστό δρόμο, χτίζεις την αυτοεκτίμησή σου και απελευθερώνεις, εν τέλη, τον εαυτό σου. Τρία πράγματα που οδηγούν στο μονοπάτι της ελευθερίας:

 1. Επιλέγεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Ξεπερνάς το όρια της ζώνης άνεσης. Ναι μεν λαμβάνεις υπόψη τους άλλους, αλλά ενεργείς σύμφωνα με τα δικά σου θέλω.
 2. Αποφεύγεις την αρνητική αυτοκριτική. Αποδέχεσαι την πραγματικότητα, είτε καλή είτε κακή, και κάνοντας εποικοδομητικό διάλογο με τον εαυτό σου, εν τέλει, καταλήγεις πιο δυνατός και ώριμος από την όλη διαδικασία.
 3. Ενισχύεις υποσυνείδητα την πεποίθηση ότι αξίζεις. Εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου: ποιος είσαι και τι είσαι ικανός να κατορθώσεις.


Πώς αναγνωρίζεις τις κακές επιλογές ώστε να τις αποφύγεις

Για να σπάσεις τον αρνητικό κύκλο πρέπει να έχεις επίγνωση του δρόμου που ακολουθείς κάθε μέρα. Έχουμε διαπιστώσει ότι η τήρηση ενός ημερολογίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει κάποιος τις κακές του συνήθειές. Καταγράφουμε και μετράμε τη βελτίωση μας μέρα με την μέρα, γιατί όπως άκουσα κάποτε και από μια ψυχή:

«Ότι μπορούμε να το μετρήσουμε μπορούμε και να το αλλάξουμε»

Κάθε φορά που θα πας να σαμποτάρεις τον εαυτό σου, σταμάτα. Παρακάτω ακολουθούν μερικές καταστάσεις, που θα συναντήσεις στην καθημερινότητά σου, και τι μπορείς να κάνεις:

 • Βλέπεις εκείνη την όμορφη κοπέλα που τόσο θέλεις να προσεγγίσεις. 

  Λάθος μονοπάτι: δεν πλησιάζεις επειδή φοβάσαι την απόρριψη ή μήπως φανείς γελοίος. Μετά πέφτεις σε κατάθλιψη λέγοντας στον εαυτό σου ότι πάντα θα είσαι μόνος και έρημος.

  Σωστό μονοπάτι: κινείσαι προς εκείνη πριν καν ο εγκέφαλος προλάβει να καταλάβει τι γίνεται. Πας και συστήνεσαι. Άσχετα με το πως πήγε, νιώθεις τέλεια και περήφανος που τα κατάφερες. Είδες τελικά που δεν δαγκώνουν οι άτιμες;

  Εδώ είναι σημαντικό να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγεις το διαδικτυακό φλερτ. Τα social media ΔΕΝ είναι ο πραγματικός κόσμος.
πωσ να εχω αυτοπεποίθηση
Βλέπεις; Αν αποκτήσεις αυτοπεποίθηση μπορεί να είσαι εσύ στην θέση του.
 • Γουστάρεις μία γνωστή σου.

Λάθος μονοπάτι: θες κάτι παραπάνω από την φιλία αλλά και εσύ δεν ξεπερνάς τα όρια, φλερτάροντας λίγο. Αποφεύγεις ακόμα και την σωματική επαφή. Σκέφτεσαι ότι θα σε περάσει για κανέναν ανώμαλο αν της εξωτερικεύσεις τα συναισθήματα που έχεις για εκείνη. Τη βάζεις στο βάθρο και τοποθετείς τον εαυτό σου χαμηλά.

Σωστό μονοπάτι: της δείχνεις πως αισθάνεσαι πραγματικά, επειδή έτσι απλά νιώθεις. Αν δεν ανταποκριθεί δεν στεναχωριέσαι. Αντιθέτως, ανακουφίζεσαι που ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα. Απλά προχωράς μπροστά. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές, και πολλές μάλιστα.

πωσ να εχω αυτοπεποίθηση
Ποτάρες και δεν είμαι καλά
 • Θέλεις να χτίσεις ένα δυνατό lifestyle και να φτιάξεις μεγάλο κοινωνικό κύκλο.

Λάθος μονοπάτι: δεν πας στα events της πόλης σου. Νιώθεις ότι δεν είναι αυτά για σένα. Δεν κολλάς. Φοβάσαι μην κριθείς. Έτσι που καταλήγουμε πάλι; Στην επικίνδυνη αυτοκριτική. «Δεν έχω φίλους. Μήπως τρέχει κάτι με εμένα;» Ειλικρινά, φίλε μας, μην πεφτεις σε αυτή την αρνητική λούπα. Δεν βγάζει σε καλό. Πάμε όμως να δούμε ΤΙ θα κάνεις από εδώ και πέρα.

Σωστό μονοπάτι: βγαίνεις έξω γιατί θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο. Κάτι διασκεδαστικό και προκλητικό. Χαλαρώνεις και ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Αυτό είναι. Τώρα εστιάζεις στο να γνωρίσεις ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν πραγματικά. Αρχίζεις και λειτουργείς υπό το πρίσμα της αφθονίας. Υπάρχουν επιλογές και ευκαιρίες εκεί έξω. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας και να τις αρπάξεις. Τώρα ανυπομονείς να βγεις έξω και ξέρεις γιατί; Γιατί πλέον θα είσαι με ανθρώπους εσύ έχεις επιλέξει να είναι στην ζωή σου και αυτό είναι ευτυχία.

Τέλος, θυμήσου ότι το να αρχίσεις και να ασκείς αυτοκριτική στον εαυτό σου είναι μεν η εύκολη λύση αλλά είναι και προσωρινή. Μακροπρόθεσμα καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σου. 

Κάθε φορά που θα επιλέγεις το μονοπάτι της αυτοεκτίμησης θα χτίζεις ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σένα. Καταγράφοντας και κάνοντας τις σωστές επιλογές που αναφέραμε και παραπάνω, μπαίνεις σε ένα θετικό σπιράλ. Εκεί είναι που αποκτάει νόημα και η φράση του να είσαι ο εαυτός σου ή μάλλον η καλύτερη εκδοχή του.

Μόνο αν αγαπάς, σέβεσαι και αποδέχεσαι τον εαυτό σου χωρίς όρους μπορείς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να γίνεις άνετος.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter