Αυτοπεποίθηση: Πώς να την αποκτήσεις (μέρος 2ο)

Στο είπα και την περασμένη βδομάδα, μάγκα μου. Η αυτοπεποίθηση δεν έρχεται μέσα από ένα αρθράκι.

Μήπως, όμως έρχεται μέσα από ένα δεύτερο; Ή λες να έρχεται, όταν ολοκληρώνεις την ανάγνωση ενός βιβλίου που σε «μεταμορφώνει» και σε κάνει τίγκα ελκυστικό; 

Την προηγούμενη φορά ξεκίνησα δίνοντάς σου μια βασική συμβουλή για το πώς να αναπτύξεις την αυτοπεποίθησή σου. Σε προειδοποίησα πως θέλει χρόνο και πως θα κουραστείς. 

Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να σου πουλήσουν εύκολους δρόμους. Θα σου πουλήσουν «δέκα κόλπα για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση με τις γυναίκες», αλλά εσύ δεν πρέπει να τα αγοράσεις. 

Γιατί αν κάνεις το λάθος και τα αγοράσεις, σύντομα θα διαπιστώσεις πως άλλο παρήγγειλες και άλλο σου ήρθε. Δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα. Και δεν θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση με αυτά.

Μπορεί ο Γκαίτε να έλεγε πως «η πίστη στον εαυτό σου είναι Μαγεία», αλλά ποτέ δεν είπε πως είναι μαγικός ο τρόπος που θα την αποκτήσεις. Δεν υπάρχει κάποιο ξόρκι που θα σε μεταμορφώσει σε Brad Pitt. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τρόποι να αποκτήσεις προσωρινά αυτοπεποίθηση. 2 τζινάκια και 2 σφηνάκια τεκίλα και ξαφνικά ακούς φωνές να σου λένε: «Μια χαρά είσαι ρε, πήγαινε μίλα της.»

Αλλά αυτό θα έχει μικρή διάρκεια. Και συνήθως δεν πάει καλά. Γιατί δεν θα είσαι μια χαρά αν είσαι ντίρλα – γι’ αυτό. 

Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιμετωπίσεις την ρίζα του προβλήματος. Οπότε, η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση είναι μία: Να αναπτύξεις τις ικανότητές σου.

Ικανότητες, όμως, που δεν θα κρατάς για την πάρτη σου. Πολύ απλά, γιατί κόπιασες για να τις αποκτήσεις και αυτό σίγουρα πρέπει να το δουν οι γυναίκες εκεί έξω.

Δείξε τις ικανότητές σου

Το να αναπτύξεις αυτοπεποίθηση είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό. Ίσως να είναι και πιο απλό από το να την χακάρεις πίνοντας 2 ποτά και 2 σφηνάκια. 

Το μόνο που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι να γίνεις καλός σε πράγματα για τα οποία νιώθεις σίγουρος. Μετά πρέπει να δείξεις στον εαυτό σου, αλλά και στους γύρω σου τις δεξιότητες που απέκτησες. 

Άρα: Επιλέγεις την δεξιότητα και ακολουθείς την εξής διαδρομή: Μάθηση, εξάσκηση, επίδειξη μπροστά σε πραγματικό κοινό. 

Σίγουρα υπάρχει κάποιος πίσω από μία οθόνη που έκανε εικόνα τον εαυτό να χορεύει αισθησιακή μπατσάτα, για να προσελκύσει κάποιο θηλυκό. «Αυτό έμαθα, αυτό δείχνω» θα πει. 

Έλα κόφ’το! Αν λειτουργούσε όντως έτσι, οι σχολές χορού θα ήταν γεμάτες από άντρες έτοιμους για όλα. Εδώ μιλάμε για ουσιαστικές δεξιότητες.   

Διάλεξε κάποια επικοινωνιακή δεξιότητα στην οποία θεωρείς ότι μπορείς να βελτιωθείς. Στην συνέχεια προπόνησέ την και βελτιώσου. Η αυτοπεποίθηση θα έρθει αυτόματα και εσύ θα είσαι μπόμπα – σαν το Χριστινάκι.  

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα της οδήγησης.

Πριν μερικά χρόνια που ήσουν νέος και άπειρος οδηγός, κάλυπτες με το αυτοκίνητο μόνο λίγες και μικρές αποστάσεις. Πήγαινες στη σχολή, στη δουλειά ή στο σούπερ με τη μάνα σου. Επέλεγες πολύ συγκεκριμένους προορισμούς, μέχρι να ξεκινήσεις να αισθάνεσαι άνετα στο τιμόνι. 

Κάποια στιγμή έγινε το θαύμα. Έψησες θηλυκό να σε εμπιστευτεί και κανονίσατε σινεμαδάκι. Πήγατε μέχρι τον κινηματογράφο στον οποίο δεν είχες ξαναπάει με το αμάξι. Μπήκατε στην αίθουσα, είδατε ταινία και περάσατε καλά. 

Η προβολή τελείωσε και αποφασίσατε να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής. Βγαίνοντας στο πάρκινγκ, είδες πως έβρεχε καταρρακτωδώς. Δεν είχες οδηγήσει ξανά με τόση βροχή. Σκέφτηκες σοβαρά να κάνεις κατάδυση στα λασπόνερα της λακούβας που υπήρχε μπροστά σου. 

Ωστόσο, ανέκτησες το θάρρος σου. Σαν σωστός gentleman της άνοιξες την πόρτα, εκείνη έκατσε αναπαυτικά, κι εσύ μπήκες στη θέση του οδηγού. Έβαλες το κλειδί στη μίζα και είπες πως θα το κάνεις. 

Οι υαλοκαθαριστήρες έδιναν πόνο, έσυ έπαιρνες βαθιές ανάσες και η ταχύτητα ήταν κανονική, αλλά κάπως μειωμένη. Επιδεικνύοντας οδηγικές ικανότητες που θα ζήλευε και ο Λιούις Χάμιλτον φτάσατε στα σπίτια σας σώοι και αβλαβείς.

Το σίγουρο είναι ότι δεν ζούσες για αυτήν τη στιγμή. Εσύ ζούσες απλώς για το σεξάκι στο αμάξι. Από την άλλη είναι σίγουρο και το ότι δεν προετοιμαζόσουν χρόνια για την οδηγική πρόκληση εκείνης της νύχτας. 

Πολύ απλά πήρες όλες τις ικανότητες που είχες αποκτήσει ως οδηγός όταν έκανες τη διαδρομή σπίτι-σούπερ, σούπερ-σπίτι. Μετά, σχεδόν αυτόματα, αξιοποίησες τις ικανότητες αυτές τη στιγμή που χρειαζόταν. 

Το να χτίσεις την αυτοπεποίθηση έχει αυτό το απαραίτητο προστάδιο.1 Πρέπει να νιώσεις να σου κόβονται τα πόδια, επειδή πρέπει να δοκιμάσεις κάτι, πολύ πριν νιώσεις έτοιμος για να το δοκιμάσεις. Πρέπει να ξεκινήσεις από τους πρόποδες της αυτοπεποίθησης, για να φτάσεις στην κορυφή της. 

Μπορεί να νιώθεις φλώρος, αλλά το να είσαι φλώρος στην αρχή δεν είναι τόσο κακό, όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα δεν ευθύνεσαι καν εσύ για όλο αυτό. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης θα υπάρχει πάντα στην αρχή. Έτσι λειτουργεί η ανθρώπινη μάθηση. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το αποδεχτείς. Το δεύτερο καλύτερο που μπορεί να κάνεις είναι το να κάνεις κλικ εδώ.

Τη στιγμή, λοιπόν, που σου κόβονται τα πόδια σκέψου: «Ναι, είναι τρομακτικό. Δεν έχω ιδέα αν θα το καταφέρω. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σπίτι. Το μόνο που ξέρω είναι ότι νιώθω όπως θα έπρεπε να νιώθω. Γιατί, ρε πούστη μου, να μην ζω στο Λονδίνο για να είμαι εξοικειωμένος με το να οδηγώ στη βροχή; Δε γαμιέται. Πάμε».

Μία τόσο ώριμη προοπτική θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις οποιαδήποτε δεξιότητα. Και όσες περισσότερες δεξιότητες αποκτάς, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται για εσένα να αποκτήσεις μία επόμενη δεξιότητα. Ξέρει η πάπια που είναι η λίμνη. 

Η αυτοπεποίθηση αφορά συγκεκριμένους τομείς

Το ότι έμαθες να οδηγάς, βέβαια, δεν σημαίνει πως έμαθες και πώς να φασώνεις. Αν ίσχυε αυτό, δεν θα βρίσκαμε ταξί. Όλοι οι επαγγελματίες οδηγοί θα ήταν απασχολημένοι. 

Στο παράδειγμά μας η ικανότητά σου στην οδήγηση είναι απολύτως άσχετη με την ικανότητά σου να φλερτάρεις. Και μπορεί όντως να πλησίασες τον Χάμιλτον εκείνο το βράδυ, αλλά μάλλον έχεις πολλή δουλειά μπροστά σου για να γίνεις Καζάνοβα. 

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι το γενικευμένο που καλύπτει κάθε πτυχή της ζωής σου. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Όπως και η επιτυχία σε έναν τομέα της ζωής δεν μεταφράζεται σε επιτυχία στους υπόλοιπους. 

Αν για παράδειγμα μάθεις να φτιάχνεις εξαιρετικά νόστιμα λαζάνια, μαθαίνεις ταυτόχρονα να μιλάς τέλεια ιταλικά, να επιδιορθώνεις αμάξια και να κάνεις τέλειο σεξ; Μάλλον όχι. 

Έτσι και η αυτοπεποίθηση πάνω σε κάτι δεν μεταβιβάζεται ως αυτοπεποίθηση πάνω σε κάτι άλλο. Έχεις αυτοπεποίθηση για τις μαγειρικές σου ικανότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως την ίδια στιγμή έχεις αυτοπεποίθηση για το πώς μιλάς, τρέχεις, οδηγάς ή πηδάς. 

Το βέβαιο είναι ότι η αυτοπεποίθηση μπορεί να αντανακλά κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες. Επίσης, αναδεικνύει και κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. 

Για παράδειγμα, οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν ανεπτυγμένη διανοητική αυτοπεποίθηση. Οι εξωστρεφείς, κοινωνική αυτοπεποίθηση. Οι αδέσμευτοι, σεξουαλική αυτοπεποίθηση.2 

Αν δεν βρίσκεις τον εαυτό σου σε καμία από τις κατηγορίες που μόλις άκουσες, δεν πρέπει να απογοητεύεσαι. Έχεις όλη την ελευθερία, να βελτιώσεις τις ικανότητές σου, ανάλογα με την αυτοπεποίθηση που θέλεις να αποκτήσεις. Και αυτό μπορείς να το κάνεις, όποια και αν είναι η προσωπικότητά σου. 

Η αυτοπεποίθηση στο φλερτ αφορά όσα θέλουν οι γυναίκες

Λογικά, έφτασε η στιγμή να ακούσεις αυτό που περίμενες. Πώς θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στο φλερτ. Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες είναι σκληροί κριτές. Και στο λέμε εμείς που ξέρουμε καλά τις γυναίκες. Και όσα ξέρουμε τα έχω γράψει κι εδώ. 

Σχεδόν ενστικτωδώς είναι έτοιμες να μας κρίνουν για ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε

Μία γυναίκα, αξιολογεί σε εσένα όσα είναι σημαντικά για αυτήν.3 Οπότε, η αυτοπεποίθησή σου στο φλερτ είναι το άθροισμα κάθε επιμέρους είδους αυτοπεποίθησης που νιώθεις, για ικανότητες που είναι σημαντικές για εκείνη. Κάηκες; Ας το απλοποιήσουμε: 

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, για να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου προς τις γυναίκες, πρέπει πρώτα να αναπτύξεις τις ικανότητες που αυτές επιθυμούν να βλέπουν σε έναν άντρα. 

Για να το κάνεις αυτό πρέπει πρώτα να μάθεις τι θέλουν οι γυναίκες. Κι εδώ σ’ έχουμε! Στη συνέχεια δουλεύεις πάνω σε αυτά και γίνεσαι απλώς ο άντρας που έχει όλα όσα θέλουν.  

Το κορίτσι που κάνει την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά-τα-τα-τα δεν είναι πάντα διατεθειμένο να σε δεχτεί έτσι όπως είσαι. Πρέπει να γίνεις αυτό που πραγματικά είσαι ικανός να γίνεις. Μόνο έτσι θα την κατακτήσεις.4 

Φυσικά ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Έχεις πολλά ακόμη να μάθεις. Το μόνο σίγουρο –όπως είπαμε και ξαναείπαμε– είναι ότι η αυτοπεποίθηση δεν θα έρθει μέσα από ένα-δύο μηνυματάκια που έφτασαν στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο. 

Μήπως, όμως, θα έρθει μέσα από ένα τρίτο; Stay tuned, για το τρίτο –και μακρύτερο;– μέρος, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα. 

– Γιώργος από GentlemenOnly

Επιστημονικές Πηγές:

  1. Chamorro-Premuzic, T. (2013). Confidence. New York: Hudson Street Press.
  2. Gentile, B., et al. (2009). Gender differences in domain-specific self-esteem: A meta-analysis. Review of General Psychology, 13, 34–45.
  3. Else-Quest, N. M., et al. (2012). Gender differences in self-conscious emotional experience: A meta-analysis. Psychological Bulletin, 138, 947–981.
  4. Dweck, C. (2007). Mindset: The new psychology of success. New York: Ballantine Books.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter