Αρέσουν οι μπαμπάδες στις γυναίκες;

Στο προηγούμενο newsletter, είπαμε ότι οι γυναίκες κάνουν 3 ερωτήσεις, όταν αξιολογούν έναν άντρα σεξουαλικά.

Είπαμε ότι η πρώτη ερώτηση είναι η εξής: «Κουβαλάει καλά γονίδια αυτός ο άντρας;» Και είπαμε ότι αν κάποιος δεν έχει καλά γονίδια, δεν είναι καταδικασμένος σε αιώνια αγαμία –ευτυχώς για εμάς δηλαδή.

Είπαμε ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνει μια γυναίκα όταν αξιολογεί έναν άντρα είναι η εξής: «Θα είναι καλός σύντροφος;» Και είπαμε ότι ένας άντρας με συντροφικά στοιχεία είναι ελκυστικός στα μάτια μιας γυναίκας.

Η τρίτη και τελευταία ερώτηση, λοιπόν, που κάνει μια γυναίκα, για να αξιολογήσει έναν άντρα είναι η εξής: «Θα γινόταν ένας καλός πατέρας αυτός ο άντρας;»

Τα αρσενικά του ανθρώπινου είδους είναι οι καλύτεροι πατεράδες από κάθε άλλο αρσενικό οποιουδήποτε άλλου είδους. Είμαστε οι καλύτεροι πατεράδες σε όλη την ιστορία της εξέλιξης των ειδών. Είμαστε οι #1 μπαμπάδες. Είμαστε οι καλύτεροι στο να βοηθάμε τα μωρά και τα παιδιά μας να επιβιώσουν και να διαπρέψουν.

Το κάνουμε παρέχοντας, προστατεύοντας, όντας πρότυπα ή μεντοράροντας.

Σκέψου το: οι αρσενικοί γυπαετοί μπορεί να δίνουν τροφή στα μωρά τους, αλλά δεν τους μαθαίνουν να κάνουν ποδήλατο ή να παίζουν σκάκι ή να φλερτάρουν με γκομενάκια. Άρα είμαστε καλύτεροι από τους γυπαετούς, γυπαετέ μου. 

Εμείς οι άντρες παίζουμε σημαντικό ρόλο στις ζωές των παιδιών μας εδώ και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι αρσενικοί πρόγονοι μας ξύπνησαν μια μέρα και είπαν «δεν έχουμε τι να κάνουμε, οπότε ήρθε η ώρα να το παίξουμε μπαμπάδες-νταντάδες».

Ως άντρες, εξελίξαμε πατρικές ικανότητες, επειδή οι γυναίκες ήθελαν να ζευγαρώνουν με άντρες που ήταν καλοί πατεράδες.

Δεν είμαστε, όμως, το μοναδικό είδος που το κάνει αυτό. Πολλά ζωάκια επιλέγουν σύντροφο με βάση το πόσο καλός γονιός θα γίνει. Είναι μέρος της διαδικασίας της σεξουαλικής επιλογής και λέγεται στρατηγική «καλού γονέα».

Και να ξέρεις είναι πολύ σημαντική σε εμάς τους ανθρώπους.

Υιοθετήσαμε και εμείς αυτήν την στρατηγική, με αποτέλεσμα τα θηλυκά να αναπτύξουν την ικανότητα –και τη θέληση– να κάνουν σεξ 12 μήνες το χρόνο. Κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να γεννάνε και παιδάκια πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι οι χιμπατζήδες και οι γορίλες. 

Βέβαια, τα μωρά μας χρειάζονται πολύ περισσότερη φροντίδα και προστασία και πάνες και γάλατα εμπορίου και φροντιστήρια και χαρτζιλίκια και στο τέλος γαμωσταυρίδια για την απόφαση να μην βάλεις σκούφο.

Με λίγα λόγια, δύσκολο πράγμα το μωρό.

Το να επενδύσει ένας άντρας σε μια γυναίκα και στα παιδιά τους είναι φοβερά σημαντικό. Μπορεί ένας άντρας να έχει τα σούπερ-γονίδια και να βγάλει σούπερ-μωρό, αλλά αν το εγκαταλείψει στην πιο κρίσιμη του ηλικία –την βρεφική– τότε RIP.

Μιλάμε για καταστροφή για τη γυναίκα και το παιδί, γιατί δεν θα επιβιώσουν.

Ξέρουμε από ανθρωπολογικές έρευνες που έγιναν σε φυλές κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ότι, όταν ένας άντρας παρατήσει μια γυναίκα ή ψοφήσει στο κυνήγι, η πιθανότητα το μωρό τους να επιβιώσει πέφτει πιο γρήγορα και από τα στάνταρ του μέσου άντρα.

Η εγκατάλειψη, σε όλες τις μορφές της, κοστίζει υπερβολικά.

Το οποίο σημαίνει ότι η εξέλιξη έβαλε 1) αμυντικούς μηχανισμούς στο κεφάλι των γυναικών για να ανιχνεύουν κρίπουλες, ρίεργους, μαλάκες και όλα τα συναφή και 2) μηχανισμούς έλξης που ανιχνεύουν τους καλούς άντρες που είναι προστατευτικοί και στοργικοί.

Αυτό ισχύει και για νέες γυναίκες που δεν ξέρουν ακόμα τι σημαίνει η λέξη οικογένεια και παιδιά. Ισχύει μέχρι και για γυναίκες που ΔΕΝ θέλουν να κάνουν παιδιά.

Μια εικοσάχρονη γυναίκα σε ένα αρχέγονο περιβάλλον δεν ήξερε τι πάει να πει καπότα ή το «τραβήξου μαλάκα», οπότε το σεξάκι ισοδυναμούσε μάλλον με παιδάκι. Έτσι, κάθε γυναίκα σήμερα προέρχεται από μια τεράστια, γενεολογική αλυσίδα από μητέρες που μεγάλωσαν επιτυχώς υγιείς απογόνους, συνήθως με μεγάλη βοήθεια από καλούς πατεράδες.

Μιλήσαμε, λοιπόν, για τις 3 ερωτήσεις που κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της, όταν αξιολογεί έναν άντρα.

1. Έχει καλά γονίδια;

2. Θα είναι καλός σύντροφος;

3. Θα είναι καλός πατέρας;

Άρα: 1) καλά γονίδια 2) ικανότητα συντροφικότητα και 3) ικανότητα πατρότητας. Αυτά τα αξιολογούν όλες οι γυναίκες.

Αυτό που διαφέρει είναι σε ποιο από τα 3 δίνει περισσότερη βάση η κάθε γυναίκα. Πράγμα που αποφασίζει αξιολογώντας κυρίως τη φάση που βρίσκεται στη ζωή της και το τι ακριβώς θέλει σε αυτή τη φάση.

Και δεν χρειάζεται μια γυναίκα να ψάχνει για σοβαρή σχέση. Ακόμα και η γυναίκα που ψάχνει μόνο για τσαπού με τη μορφή εμπειριών θα κάνει τις 3 αξιολογήσεις που είπαμε. Όλες οι γυναίκες θα τις κάνουν, αλλά υποσυνείδητα.

Στα επόμενα newsletter θα αναλύσουμε πώς μπορείς να τα εκμεταλλευτείς όλα αυτά και να βελτιώσεις την ερωτική σου ζωή.

Μέχρι τότε, αν σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να μπορείς να φλερτάρεις με μεγαλύτερη άνεση με τις γυναίκες που σου αρέσουν, τότε πάτα εδώ για να μάθεις περισσότερα.


Επιστημονικές πηγές:

  1. Milam, E. L. (2011). Looking for a few good males: Female choice in evolutionary biology. Baltimore: Johns Hopkins University Press.
  2. Thornhill, R., & Gangestad, S. W. (2008). The evolutionary biology of human female sexuality. Oxford: Oxford University Press.
  3. Miller, G. F. (2000). The mating mind: How sexual choice shaped the evolution of human nature. New York: Doubleday.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter