Ποιος είναι ο πιο άνετος άντρας στο δωμάτιο, οέο;

πως να εχω αυτοπεποιθηση

Φαντάσου, αδερφέ, ότι μόλις μπήκες σε ένα μπαρ. 

Περπατάς για να πάρεις ένα ποτό και συστήνεσαι στον μπάρμαν. Αφού μιλήσετε για λίγο, σου προσφέρει την ευκαιρία να κερδίσεις δωρεάν ποτά. Λέει ότι θέλει να παίξετε ένα παιχνίδι.

Θα σου δείξει τρεις τύπους. Μόνο με την παρατήρηση και μια σύντομη περιγραφή, πρέπει να καταλάβεις ποιος είναι ο πιο άνετος άντρας στο δωμάτιο. Αν το μαντέψεις σωστά, τα ποτά είναι κερασμένα από το μαγαζί.

Ο μπάρμαν σε προειδοποιεί ότι η απάντηση δεν είναι προφανής. Και στην πραγματικότητα, όλα τα άλλα άτομα που έπαιξαν απόψε έκαναν λάθος.

Ο άντρας Α φοράει ένα ιταλικό κοστούμι και ένα Rolex. Φαίνεται κομψός. Είναι περιτριγυρισμένος από πολλά άτομα και οι υπόλοιποι θαμώνες του πάρτι τον κοιτάζουν. Τα πάντα πάνω του λένε ότι είναι υψηλού κύρους.

Ο μπάρμαν εξηγεί: «Αυτός ο τύπος είναι στέλεχος μιας εταιρείας. Έχει περιουσία εκατομμυρίων, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών μη κερδοσκοπικών οργανισμών και διοργανώνει μερικές από τις εκδηλώσεις με το μεγαλύτερο κύρος.»

Ο άντρας Β συζητάει με δύο όμορφες γυναίκες. Είναι δυνατός, κοινωνικός και ζωηρός – οι γυναίκες το λατρεύουν. Είναι φυσικός και χορεύει παιχνιδιάρικα μαζί τους. Χαχανίζουν και δεν μπορούν να σταματήσουν να χαμογελούν.

Λέει ο μπάρμαν: «Αυτός ο τύπος είναι κοινωνικός με κάθε ελκυστική γυναίκα. Είναι πραγματικά εξωστρεφής. Είναι πάντα πνευματώδης και φαίνεται να ξέρει ακριβώς τι να πει. Τον έχω δει να παίρνει στο σπίτι του περισσότερα κοράσια από οποιονδήποτε άλλο.»

Ο άνδρας Γ ακουμπάει στον τοίχο, στο πλάι. Φοράει μπλουζάκι και τζιν. Πίνει το ποτό του και ρίχνει αδιάφορες ματιές γύρω από το δωμάτιο. Δεν μιλάει σε κανέναν και κανείς δεν του μιλάει.

Και λέει το μπαρμάνι: «Αυτός ο τύπος είναι κομπιουτεράς. Είναι ήσυχος και γενικά είναι κλειστός στον εαυτό του. Μόνο περιστασιακά τον έχω δει να μιλάει σε ανθρώπους.»

Ο μπάρμαν σε κοιτάζει και σε ρωτάει: «Ποιος είναι λοιπόν ο πιο σίγουρος άνθρωπος στο δωμάτιο; Είναι ο κύριος Status, ο κύριος Social ή ο κύριος μοναχικός λύκος;»

Αν επέλεξες τον Άνδρα Α ή τον Άνδρα Β, τότε κάνεις λάθος. Ακόμα κι αν επέλεξες τον Άνθρωπο Γ, πάλι κάνεις λάθος. Η μόνη σωστή απάντηση είναι…

Οποιοσδήποτε από αυτούς.

Επειδή ο Άνδρας Α είναι επιτυχημένος, δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχει αυτοπεποίθηση.

Κι αν βασίζει όλη την αυτοεκτίμησή του στον πλούτο και το κύρος του; Τι γίνεται αν πέρασε τη ζωή του προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι αρκετά καλός μέσα από τα επιτεύγματά του; Όλα αυτά θα μπορούσαν να χαθούν στη στιγμή αν η εταιρεία του χρεοκοπούσε.

Ίσως ντύνεται φανταχτερά για να αποδεικνύει διαρκώς την αξία του επειδή νιώθει ανασφάλεια χωρίς αυτή την επιβεβαίωση. Ίσως αισθάνεται ότι οι άνθρωποι και οι γυναίκες θα τον συμπαθήσουν μόνο με βάση αυτά που μπορεί να προσφέρει.

Η αυτοπεποίθηση που βασίζεται στα υλικά αγαθά δεν είναι καθόλου αυτοπεποίθηση.

Τι λες για τον άνδρα Β; Πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση, σωστά; Είναι καταπληκτικός με τις γυναίκες και πραγματικός γόης. Αυτό είναι υπέροχο… αν είναι πραγματικά αυτός.

Αλλά τι γίνεται αν όλα αυτά είναι μια παράσταση; Κι αν φοράει μια μάσκα προσποιούμενος ότι είναι αυτός ο υπερβολικός, γλυκύτατος εξωστρεφής; Ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα ανασφαλές ερείπιο που απομνημονεύει ατάκες και ρουτίνες για να προσποιηθεί γνήσια συνομιλία. 

Ίσως τα κάνει όλα αυτά επειδή νιώθει χαμένος αν δεν «κερδίσει» κάθε γυναίκα. Κυνηγάει αυτή την επικύρωση νύχτα με τη νύχτα, αλλά είναι δυστυχισμένος αφού κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό του εαυτό. Βασίζει την αξία του στο κενό σεξ που ποτέ δεν τον γεμίζει πραγματικά.

Ακούγεται τραβηγμένο; Κάποτε αρκετά άτομα από την κοινότητα ήταν σαν αυτόν τον τύπο.

Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση ο Άνδρας Γ να είναι ποτέ ο πιο άνετος. Είναι μοναχικός και δεν επιλέγει να αλληλεπιδρά με άλλους. Μάλλον φοβάται να μιλήσει σε νέους ανθρώπους ή να τον απορρίψουν.

Αυτές, όμως, είναι πολλές υποθέσεις. Κι αν δεν είναι στην πραγματικότητα αντικοινωνικός;

Ίσως έχει βγει από μια μακροχρόνια σχέση και δεν είναι έτοιμος να βγει ραντεβού αυτή τη στιγμή. Ίσως έρχεται στο μπαρ για να απολαύσει το αγαπημένο του κοκτέιλ. Ίσως έχει κοπέλα και απλά του αρέσει να χαλαρώνει μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, να ακούει μουσική και να παρακολουθεί κόσμο.

Δεν χρειάζεται να μιλήσει σε ανθρώπους εκείνη τη στιγμή, γιατί είναι ικανοποιημένος. Είναι ανοιχτός σε συζήτηση αλλά είναι ευτυχισμένος που αράζει και χαλαρώνει. Περνάει υπέροχα χωρίς να χρειάζεται να εντυπωσιάσει τους άλλους ανθρώπους.

Αυτό δεν σου ακούγεται σαν αυτοπεποίθηση;

Το θέμα είναι ότι οποιοσδήποτε από αυτούς τους τύπους θα μπορούσε να έχει αυτοπεποίθηση ή όχι.

Οι καθοριστικοί παράγοντες δεν έχουν να κάνουν με το πώς μοιάζουν, πού εργάζονται, ποιους γνωρίζουν ή ακόμη και απαραίτητα με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν. 

Έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνονται την αξία τους και τις προθέσεις τους πίσω από αυτές τις συμπεριφορές.

Ως εκ τούτου, τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι…

Ποιος δείχνει τον πραγματικό του εαυτό; Και ποιος υποκρίνεται;

Ποιος αγαπάει τον εαυτό του για τον εαυτό του; Και ποιος βασίζει την αξία του σε εξωτερικές πηγές όπως τα χρήματα, οι γυναίκες ή η εξωτερική κρίση;

Ποιος κάνει αυτό που θέλει; Και ποιος κάνει αυτό που νομίζει ότι θέλουν οι άλλοι;

Μόνο ο ευάλωτος άνθρωπος που είναι χωρίς ντροπή ο εαυτός του διαθέτει αληθινό θάρρος.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter