Τσάκισε την ανασφάλεια και απέκτησε αυτοπεποίθηση

πως να εχω αυτοπεποιθηση

Το σώμα μου μυρμήγκιασε και το στομάχι μου έγινε κόμπος.

Καθόμουν σε ένα φιλικό σπίτι με μια παρέα. Είχαμε προγραμματίσει να χαλαρώσουμε και να ακούσουμε μουσική, αλλά  η προσοχή μου δεν ήταν εκεί. Περνούσα την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μου.

Έχασα τον πατέρα μου από εισρόφηση και αναγκάστηκα αποποιηθώ το σπίτι μας εξαιτίας χρεών. Χάσαμε το διαμέρισμά μας. Άρχισα να κάνω ό,τι δουλειά να ‘ναι προκειμένου, έστω και με τα απειροελάχιστα χρήματα, να στηρίξω την οικογένειά μου. Εξαιτίας και της πανδημίας κλείστηκα πιο πολύ στον εαυτό μου. Τότε η κοπέλα μου που ήταν μαζί μου για δύο χρόνια με παράτησε.

Κάθε φορά που πίστευα ότι θα έβρισκα μια ευκαιρία να ανακάμψω, την έτρωγα πάλι. Έτσι έκανα το μόνο πράγμα που ένιωθα ότι ήταν σωστό. Πέρασα καιρό μένοντας κλεισμένος στον εαυτό μου και χωρίς να επιδιώκω τις ανθρώπινες επαφές.

«Πως έφτασα ως εδώ;» ρωτούσα τον εαυτό μου. Ένιωθα ότι έχω χάσει τα πάντα και δεν έχω καμία κατεύθυνση στη ζωή μου.

Στην τελευταία μου σχέση ήμουν ένας αυτό που λένε και οι άγγλοι, «control freak». Δεν άφηνα την κοπέλα μου να βλέπει ή να κάνει παρέα με κανέναν άλλον, γιατί φοβόμουν ότι θα με άφηνε. Συμπτωματικά, αυτό ακριβώς ήταν που την έκανε να με αφήσει.

Πλέον γνωρίζω νέα κορίτσια, αλλά κάθε σχέση είναι ρηχή. Προσποιούμαι ότι είμαι κάποιος που δεν είμαι. Και εκεί που σαμπόταρα τον ίδιο μου τον εαυτό συνέβη κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ένιωσα ανακούφιση. Δεν έκρυβα τον εαυτό μου. Δεν έτρεχα μακριά από τα προβλήματά μου. Δεν προσποιούμουν. Είχα αρχίσει να συμβιβάζομαι με τα πάντα για μένα – τα καλά και τα κακά.

Ήταν ενδυναμωτικό. Το ένιωσαν και οι άλλοι στο δωμάτιο. Τους ενθάρρυνε να ρίξουν όλες τις άμυνες και να μοιραστούν τον εαυτό τους ανοιχτά.

Τότε ήταν που αποφάσισα ότι η ευαλωτότητα ήταν ο μόνος τρόπος για να γίνω ασφαλής με τον εαυτό μου. Να μιλάω και να ενεργώ με ειλικρίνεια στον πυρήνα μου. Να κοιτάζω μέσα μου ακόμα κι όταν αυτό με κάνει να νιώθω άβολα. Να δείχνω πάντα τον αληθινό μου εαυτό, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκέφτεται ο κόσμος.

Τι είναι η ευαλωτότητα και γιατί είναι τόσο σημαντική;

πως να αποκτησω αυτοπεποιθηση
Πραγματικά, αυτή η εικόνα περιγράφει με ακρίβεια την κατάστασή μου

Για δεκαετίες οι άνθρωποι πίστευαν ότι η αυτοπεποίθηση είχε να κάνει με την κοινωνική θέση, την κυριαρχία, τις σεξουαλικές προοπτικές και την εξωτερική επιτυχία.

Για τους άνδρες, αυτό σήμαινε να είναι πάντα «σκληροί». Αν ήσουν ένας άντρας που μιλούσε για τα συναισθήματά του ή γινόταν συναισθηματικός, σε θεωρούσαν αδύναμο.

Τώρα, κορυφαίοι κοινωνικοί επιστήμονες όπως η Dr. Brene Brown αποδεικνύουν το αντίθετο. Μέσα από πολυετείς αναλύσεις ανακάλυψε ότι το πραγματικό, διαρκές θάρρος έχει τις ρίζες του στην ευαλωτότητα. 

Η ίδια ορίζει την ευαλωτότητα ως: «Η αβεβαιότητα, ο κίνδυνος και η συναισθηματική έκθεση».

Κάθε φορά που βγαίνεις απ’ τη ζώνη άνεσής, παίρνεις ρίσκα, κυνηγάς αυτό που θέλεις, εκφράζετε τα αληθινά σου συναισθήματα ή δείχνεις σε κάποιον ποιος πραγματικά είσαι – είσαι ευάλωτος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν με αυτού του είδους την ειλικρίνεια επειδή τους φοβίζει. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η έλλειψη ευαλωτότητας οδηγεί σε απογοήτευση, δυσαρέσκεια και μίσος για τον εαυτό τους.

Δεν θα νιώσεις ποτέ ασφαλείς όταν είσαι αποσυνδεδεμένος από τον πυρήνα σου. Το μόνο που θα κάνεις είναι να ενισχύσεις το ότι όπως είστε αυτή τη στιγμή δεν είσαι αρκετά καλός.

Αυτό αναπαράγει αδύναμες σχέσεις. Ψεύτικες συνδέσεις όπου κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό σου εαυτό. Όπου οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται ποτέ και η επικοινωνία υποφέρει.

Πώς μπορείς να περιμένεις να αγαπήσεις ή να αγαπηθείς αν είσαι κλειστός στον εαυτό σου;

Η εξάσκηση της ευαλωτότητας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αυτοπεποίθησης, της ευτυχίας και των υγιών σχέσεων.

Πόσο ευάλωτος είσαι;

Για να αποδεχτείς την ευαλωτότητα, το μόνο που χρειάζεσαι είναι αυτοκριτική και δράση προς τα εμπρός.

Πρέπει να έχεις επίγνωση των τρόπων με τους οποίους αποφεύγεις την ευαλωτότητα. Απλά κάτσε σκέψου τις παρακάτω ερωτήσεις.

 • Μήπως συχνά κρύβεις ή αλλάζεις τις απόψεις σου από φόβο ότι είναι ανόητες ή ότι θα κριθούν;
 • Αποφεύγεις συναισθηματικά θέματα όπως φόβους, ανασφάλειες, πάθη και στιγμές αμηχανίας με τους ανθρώπους – ειδικά με εκείνους που μόλις γνωρίσες;
 • Αποφεύγεις τακτικά καταστάσεις που είναι άβολες ή έχουν πιθανότητα απόρριψης;
 • Δυσκολεύεσαι να δεχτείς την κριτική χωρίς να την πάρεις προσωπικά;
 • Κάνεις ή λες πράγματα που δεν συνάδουν με το πώς πραγματικά αισθάνεσαι, προκειμένου να κερδίσεις επιβεβαίωση από τους άλλους;
 • Απομακρύνεις τους ανθρώπους, επιτίθεσαι ή σαμποτάρεις τις σχέσεις όταν κάποια έρχεται κοντά σου;

Αν απαντήσες «ναι» σε κάποια από αυτά, πιθανότατα πέφτεις σε μοτίβα ευάλωτης συμπεριφοράς. Αλλά μην ανησυχείς, αυτό μπορείς να το αλλάξεις.

πως να εχω αυτοπεποιθηση

Απόκτησε αυτοπεποίθηση μέσω της ευαλώτητας

Για να σπάσεις οποιοδήποτε μοτίβο, πρέπει να αντικαταστήσεις τις αρνητικές συνήθειες με θετικές. Πρέπει να προκαλείς συνεχώς τον εαυτό σου να είναι ευάλωτος. Η οικοδόμηση της ασφάλειας είναι μια καθημερινή πρακτική.

Επέλεξε μία από τις παρακάτω προκλήσεις με την οποία δυσκολεύεσαι να αντεπεξέλθεις. Δεσμεύσου να την εφαρμόσεις αυτή την εβδομάδα.

 • Πηγαίνε σε μια κοινωνική εκδήλωση ή συνάντηση και συστήσου σε ένα νέο άτομο.
 • Πήγαινε να συστηθείς σε μία κοπέλα την οποία βρίσκεις ελκυστική.
 • Μάθε να ζητάς συγνώμη για κάποιο λάθος που έκανες.
 • Ευχαρίστησε κάποιον, δείξε ευγνωμοσύνη και εξήγησε του το πώς επηρέασε τη ζωή σου.
 • Πες σε κάποιον ότι δεν σεβάστηκε ή πέρασε τα όριά σου. Γενικά θέσε όρια.
 • Πήγαινε στον γιατρό ή τον οδοντίατρο επιτέλους.
 • Στείλε μήνυμα σε μια νέα κοπέλα που γνώρισες. Ζήτα της να βγείτε ραντεβού.
 • Μοιράσου με ενθουσιασμό την καριέρα ή την επαγγελματική σου πορεία σε ένα νέο άτομο.
 • Διαφώνησε αλλά χωρίς να γίνεις αντιπαθητικός.
 • Αφήσε όλες τις κονσερβοποιημένες ατάκες ή ρουτίνες όταν συναντάς νέους ανθρώπους μια για πάντα.
 • Ζητήστε από κάποιον βοήθεια.
 • Απόκλεισε κάποιον αρνητικό άνθρωπο από τη ζωή σου.
 • Δείξε σεξουαλικό ενδιαφέρον χρησιμοποιώντας σωματική επαφή.
 • Χώρισε με την κοπέλα με την οποία μένεις μαζί για τους λάθος λόγους.
 • Πες «όχι» σε κάποιον.
 • Επιδίωξε φιλί στο πρώτο ραντεβού.
 • Παραδέξου τα λάθη σου.
 • Κάνε σε κάποιον μια προσωπική ερώτηση που θέλεις να μάθεις.
 • Εξέφρασε τις σεξουαλικές σου ανάγκες ή τα φετίχ σας στην κοπέλα σου.
 • Νοιάσου και γυμνάσου για σένα: τζόκινγκ, κολύμπι στην παραλία ή γυμναστήριο.
 • Ξεκίνα ένα χόμπι που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ πριν.

Όλοι μας νιώθουμε ανασφάλεια κατά καιρούς. Η λύση είναι να είσαι ακόμα ΠΙΟ ευάλωτος και να αναλαμβάνεις δράση αντί να το αφήνεις να σε ελέγχει.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter