Πως να αλλάξεις τα ψέμματα που καθορίζουν την ζωή σου

πωσ να εχω αυτοπεποίθηση

Χαιρετάμε όλα τα δροσερά αγόρια που μας διαβάζουν. Σήμερα θα γίνουμε λίγο πιο motivational speakers, αλλά θα γουστάρεις. Έτοιμος; Φύγαμε.

Είσαι ό,τι νομίζεις ότι είσαι.

«Δεν είμαι ο άντρας με αυτοπεποίθηση που γουστάρουν οι γυναίκες.»

«Είμαι εσωστρεφής και δεν μπορώ να είμαι κοινωνικός με νέους ανθρώπους.»

«Δεν είμαι αρκετά καλός ή ελκυστικός για να κάνω το Χ, το Ψ.»

Αυτές οι ετικέτες ελέγχουν την πραγματικότητά σου.

Σε εμποδίζουν από το να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου. Σε εμποδίζουν να δημιουργήσεις τον ικανοποιητικό τρόπο ζωής που ονειρεύεσαι. Σε τυφλώνουν από το να δείς πόσο ικανός είσαι πραγματικά. Βασικά, σε εμποδίζουν από το να κάνεις πραγματική αλλαγή. Από το να πάρεις την ζωή στα χέρια σου.

Ζήσαμε για πάνω από 10 χρόνια αλυσοδεμένοι από πεποιθήσεις σαν κι αυτές. Τώρα έχουμε περάσει 15 χρόνια δουλεύοντας με άλλους ανθρώπους που είναι φυλακισμένοι από τις δικές τους αυτοπροσδιοριζόμενες ταμπέλες. Έχουμε κουραστεί από αυτό.

Επειδή ΚΑΘΕ φορά που αυτές οι ετικέτες αμφισβητούνται με τον σωστό τρόπο, οι άνθρωποι αρχίζουν να επαναπροσδιορίζουν τον εαυτό τους. Και τότε, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ αυτές οι γελοίες ετικέτες διαλύονται. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Είναι στατιστικά αδύνατο. Έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τις ετικέτες σου και, επομένως, να αλλάξεις και την πραγματικότητά σου. Απλά πρέπει να ξέρεις και πώς.

Ξεφεύγοντας από τις προηγούμενες ετικέτες

πωσ να εχω αυτοπεποίθηση 1 2

Έδωσα στον εαυτό μου πολλές λανθασμένες ετικέτες όσο μεγάλωνα.

Ήμουν ένας κοντός, αδύναμος, παχουλός σπασίκλας. Ποτέ δεν έπαιξα αθλητικά στο σχολείο γιατί ένιωθα ότι δεν υπήρχε λόγος. Έλεγα στον εαυτό μου: «Δεν είμαι αθλητικός.»

Χθες, πέτυχα 7 στα 11 σουτ από τη γραμμή του τρίποντου στο μπάσκετ. Κάνω mountain bike σε μερικές πολύ έντονες διαδρομές. Σηκώνω τακτικά βάρη και είμαι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση με βάση όλα τα πρότυπα για έναν 40χρονο. Βασικά, καλύτερα από τους περισσότερους 40χρονους.

Δεν τελείωσα ποτέ το πτυχίο μου, λόγω απρόβλεπτων οικογενειακών περιστάσεων. Σκέφτηκα: «Είμαι ένας αμόρφωτος αποτυχημένος. (Έτσουξε αυτό.) Οι άνθρωποι δεν θα με σεβαστούν ποτέ. Κανείς δεν θα με πάρει στα σοβαρά ως επαγγελματία»

Τώρα καθοδηγώ ηγέτες στον τομέα της τεχνολογίας, στελέχη, παράγοντες επιρροής, επιστήμονες, γιατρούς και άλλους «επιτυχημένους καριερίστες». Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Σχεδόν ποτέ δεν ρωτούν ή δεν ενδιαφέρονται για τα διαπιστευτήριά μου, επειδή η δουλειά μου μιλάει από μόνη της.

Δεν το λέω αυτό για να με ειδωλοποιήσεις. Και δεν προσπαθώ να σου πουλήσω κάτι με αυτό… γιατί ΤΙΠΟΤΑ που έχω κάνει δεν είναι ιδιαίτερο. Απλά θέλω να δείς πόσο ψεύτικες είναι όλες αυτές οι ταμπέλες.

Δεν είμαι κάτι ιδιαίτερο. Δεν είμαι εγγενώς πιο προικισμένος ή καλύτερος από εσένα. Απλά βρήκα τρόπους να αμφισβητήσω αυτές τις ταμπέλες και να επαναπροσδιορίσω τον εαυτό μου.

Μπορείς να αντιγράψεις όλα όσα έχω κάνει και ακόμα περισσότερα.

Οι ψεύτικες ετικέτες που σε φυλακίζουν

πωσ να εχω αυτοπεποίθηση 2 2
Με το που βγω από την ψειρού θα γίνω ο νούμερα ένα τράπερ της Κυψέλης!

Η πιο συνηθισμένη ετικέτα που ακούω από τους άνδρες είναι: «Δεν είμαι κοινωνικός, με αυτοπεποίθηση ή ο ελκυστικός τύπος που ο κόσμος θέλει να με βλέπει.»

Το πιστεύουν αυτό επειδή πάντα πάλευαν με το κοινωνικό άγχος και τη γνωριμία με νέους ανθρώπους. Δεν είχαν μεγάλη εμπειρία ή επιτυχία με τις γυναίκες. Οι περισσότεροι είναι εσωστρεφείς. Ίσως να έχουν μεγάλη ρομαντική εμπειρία, η οποία πάντα ξεφουσκώνει. Οι γυναίκες πάντα τους εγκαταλείπουν και οι σχέσεις τους τελειώνουν ενώ αυτοί δεν είναι έτοιμοι.

Φαίνεται ότι δεν μπορούν να προσελκύσουν τις γυναίκες που θέλουν και πρέπει να συμβιβαστούν με λιγότερα επειδή δεν είναι «αυτός ο τύπος».

Οι εμπειρίες τους έχουν αποδείξει ότι αυτή η ταμπέλα είναι αληθινή. Αλλά, μόλις ανακαλύψουν έναν τρόπο να αποκτήσουν διαφορετικές ή καλύτερες εμπειρίες, αυτές οι ετικέτες αλλάζουν. Κάθε σκληροπυρηνικός εσωστρεφής και «μοναχικός» που έχω γνωρίσει και έχει καταβάλει προσπάθεια έχει βρει τρόπο να απολαμβάνει νέες κοινωνικές καταστάσεις.  

Η αλλαγή δεν είναι το ακατόρθωτο κατόρθωμα που νομίζεις

Θα μπορούσαμε να δώσουμε ατελείωτα παραδείγματα άλλων ανθρώπων που γνωρίζουμε, οι οποίοι έχουν επαναπροσδιορίσει τον εαυτό τους.

Βλέπουμε άντρες στα 40/50 τους που μου λένε ότι είναι πολύ γέροι και τελειωμένοι. Μετά καταλήγουν να βγαίνουν εύκολα με γυναίκες που είναι 10 χρόνια νεότερες. Η αλήθεια είναι το να κάνεις μια αλλαγή δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζεις.

Δεν λέμε ότι δεν χρειάζεται σκληρή δουλειά. Απαιτεί υπομονή και συνεπή προσπάθεια με την πάροδο του χρόνου. Αλλά, οι πραγματικοί μηχανισμοί για την αλλαγή είναι απλοί. Και υπάρχουν άπειροι τρόποι για να κάνεις το ταξίδι πιο εύκολο για τον εαυτό σου και να απολαύσεις ακόμη και τη διαδικασία.

Πρέπει απλώς να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις την ίδια την αλλαγή. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία επενδύουμε πολύ χρόνο και προσπάθεια και τα οποία είναι διασκεδαστικά.

Η φόρμουλα της αλλαγής

πως να έχω αυτοπεποίθηση

Το να γίνεις καλύτερος σε οτιδήποτε είναι σχετικά απλό. Τώρα πάρε χαρτί και μολυβι και σημείωσε μια βασική φόρμουλα.

Γνώση + Πρακτική + Εμπειρία με την πάροδο του χρόνου = Αλλαγή στην πεποίθηση (η ετικέτα που αποδίδεις στον εαυτό σου)

Στη συνέχεια, χρησιμοποιείς κάποιο είδος συστήματος λογοδοσίας για να ακολουθήσεις αυτόν τον τύπο. Ας πούμε ότι θέλεις να γίνεις κοινωνικός και να αναπτύξεις την ικανότητα να συνδέεσαι σχεδόν με τον οποιονδήποτε. Πρώτα, ερευνάς πώς άλλοι άνθρωποι το έχουν καταφέρει αυτό. Διαβάζεις αξιόπιστες συμβουλές και συγκεντρώνεις ιδέες για να τις δοκιμάσεις.

Στη συνέχεια, βρίσκεις μικρά, διαχειρίσιμα βήματα που μπορείς να κάνεις για να αρχίσεις να εξασκείς έξω, στον πραγματικό κόσμο. Στη συνέχεια, αποκτάς εμπειρίες από αυτό, οι οποίες δείχνουν τι κάνεις σωστά, πού πρέπει να βελτιωθείς και χτίζεις την πεποίθηση ότι μπορείς να το καταφέρεις.

Ακόμη και η μικρότερη πρόοδος ενισχύει τις δυνατότητές σου. Αρχίζεις να αισθάνεσαι υπερήφανος και πετυχημένος για τις προσπάθειές σου. Ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, εξακολουθείς να εσωτερικεύεις ότι η «αποτυχία» ήταν προσωρινή και όχι τόσο μεγάλη υπόθεση όσο φανταζόσουν τόσο καιρό.

Στη συνέχεια, προσαρμόζεις την προσέγγισή σου με βάση τα συμπεράσματά σου και εξασκείσαι ξανά – αυτή τη φορά πιο έξυπνα και με κάτι λίγο πιο δύσκολο. Σύντομα, χτίζεις αυτοπεποίθηση μέσω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης και αναπτύσσεις αυτές τις νέες δεξιότητες.

Είμαι σίγουρος ότι το έχεις ήδη εφαρμόσει αυτό σε πολλά πράγματα: να πάρεις το πτυχίο σου, να πιάσεις δουλειά, να μάθεις ένα μουσικό όργανο, να γίνεις καλός στις πολεμικές τέχνες, να καταλάβεις πώς να επισκευάζεις πράγματα στο σπίτι και τόσα άλλα. Αν, λοιπόν, κάνεις το ίδιο με το να γίεις πιο κοινωνικός, θα μπορούσες θεωρητικά να μεταβείς από «αδέξιος» σε «χαρισματικός». Σωστά;

Γιατί δεν αλλάζεις;

Δεν ξεκινάς καν γιατί είσαι ήδη πολύ απασχολημένος με το να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Αναρωτιέσαι αν είναι καν δυνατόν να αλλάξεις την ετικέτα σου. Ζητάς συνέχεια την επιβεβαίωση από τους φίλους σου.

Σκέφτεσαι: «Κι αν δεν μπορώ να το κάνω αυτό;»

Ακού το εξής: ΜΠΟΡΕΙΣ να το κάνεις. Ναι, εσύ. Δεν σε ξέρουμε καν και σου λέμε ότι μπορείς να βελτιωθείς δραστικά σχεδόν σε όλα. Έχουμε χιλιάδες εμπειρίες προπόνησης για να το αποδείξουμε. Όλοι είμαστε ικανοί να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας. Αυτό είναι που μας κάνει ανθρώπους – μπορούμε να προσαρμοζόμαστε.

Μετά αναρωτιέσαι: «Κι αν αποτύχω ή με απορρίψουν;»

Ωραία. Πιθανότατα θα αποτύχεις. Το ίδιο κάνει και κάθε άτομο που αναλαμβάνει μια νέα προσπάθεια. Και ξέρεις κάτι; Είναι πιο ευτυχισμένοι γι’ αυτό. Γιατί στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σημασία. Η αποτυχία και η απόρριψη είναι κρίσιμα μέρη για την εύρεση μεγαλύτερης επιτυχίας. Είναι προσωρινή ανατροφοδότηση και μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε ξανά. 

Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας.

Η αποτυχία δεν σημαίνει ΤΙΠΟΤΑ για το ποιος είσαι ή τι αξίζεις. Κάθε είδωλο που θαυμάζεις έχει αντιμετωπίσει την απόρριψη και την αποτυχία. Αλλά μετά κολλάς σε όλα αυτά τα χρόνια που έχασες. Σκέφτεσαι: «Έχω ήδη χάσει τόσο πολύ χρόνο.»

Ευτυχώς που υπάρχουν άλλα 20, 30, 40+ χρόνια για να δουλέψεις πάνω σε αυτό και να τα καταφέρεις. Παραπονιέσαι επίσης: «Μα, όλοι οι άλλοι είναι ήδη καλοί σε αυτό και με έχουν ξεπεράσει.»

Γιατί συγκρίνεις τον εαυτό σου με οποιονδήποτε; Έχει καν σημασία αν σου παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από τους άλλους ανθρώπους; Τους συναγωνίζεσαι; Κρίνει κανείς άλλος το πόσο καιρό σου παίρνει να γίνεις καλός σε κάτι; Μάλλον όχι. Τότε αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι: «Εντάξει, αλλά τι γίνεται αν δεν είμαι τόσο καλός;»

Ναι, δεν θα είσαι ο καλύτερος σε όλα, αλλά και πάλι… ποιος νοιάζεται;

Μήπως πρέπει να είσαι ο πιο γλυκύτατος τύπος που υπήρξε ποτέ; Πρέπει να προσελκύεις κάθε όμορφη γυναίκα στην οποία μιλάς; Τι κι αν χάσεις μερικές ευκαιρίες για επαφή; Μπορείς απλά να μιλήσεις σε περισσότερους ανθρώπους. Ειλικρινά ακόμα και τύποι σαν τον Brad Pitt ή τον Leonardo DiCaprio ΔΕΝ μπορούν να έχουν όποια θέλουν. Εντξαέι, μπορούν να έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά όχι όλες.

Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, εντυπωσιακές γυναίκες σε ακτίνα εκατό τετραγωνικών χιλιομέτρων από σένα. Ίσως τώρα σκέφτεσαι: «Όλα αυτά είναι καλά, αλλά έχω προσπαθήσει στο παρελθόν και ήταν πολύ δύσκολο. Τα παράτησα και νιώθω χάλια εξαιτίας αυτού.»

Ίσως έχασες τη δυναμική σου. Ίσως ήσουν τεμπέλης. Ίσως προσπάθησες πάρα πολύ νωρίς. Ίσως άφησες την αναβλητικότητα ή τον φόβο να σε καταβάλει.

Όλοι έχουμε τέτοιες στιγμές. Δεν καταφέρνουμε πάντα να κάνουμε κάτι αμέσως ή με την πρώτη φορά. Αλλά το ποιος είσαι στο παρελθόν δεν υπαγορεύει το ποιος πρέπει να είσαι στο μέλλον. Η ομορφιά του να είσαι άνθρωπος είναι ότι μπορείς απλά να κάνεις ακόμα μία προσπάθεια και να βρεις διαφορετικούς τρόπους ώστε να φτάσεις εκεί που θέλεις.

Βλέπεις κάποιο μοτίβο εδώ;

Για να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου, πρέπει πρώτα να αφαιρέσεις κάθε περιττή πίεση και όλα τα ανέφικτα πρότυπα. Συγχώρεσε τον εαυτό σου για όλες τις φορές που καθυστέρησε. Συγχώρεσε τον εαυτό σου για την επόμενη φορά που αναπόφευκτα θα χαλαρώσεις ή θα δειλιάσεις. Απλά προσπάθησε ξανά αύριο. Εφόσον κάνεις κάποιου είδους προσπάθεια, πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι.

Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι ο σούπερμαν και ο τέλειος. Αντ’ αυτού, κάνε τα μικρότερα, ευκολότερα βήματα που μπορείς. Βγες, μεν, από την ζώνη άνεσης αλλά όχι με τόσο μεγάλες και απότομες κινήσεις. Αν, για παράδειγμα, είσαι εσωστρεφής, δεν χρειάζεται να βγαίνεις συνέχεια έξω – κάνε διαλείμματα και επικεντρώσου σε πιο οικεία κοινωνικά περιβάλλοντα. Εμφανίσου κάπου καινούργια και μην ανησυχείς ότι θα πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον την πρώτη φορά.

Σταμάτα να κάνεις άσκοπες ερωτήσεις. Σταμάτα να αμφισβητείς αν κάτι είναι εφικτό όταν εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι το έχουν ήδη κάνει. Όλοι έχουν αυτοαμφιβολίες – αυτό είναι το μυαλό σου που σου παίζει παιχνίδια. Αντ’ αυτού, πρέπει απλώς να είσαι υπομονετικός. Έτσι θα απελευθερωθείς από τη ντροπή, το φόβο και την αυτοκριτική.

Μόλις αρχίσεις να πετυχαίνεις έστω και το παραμικρό, θα δεις τη μαγεία. Θα δεις όλες τις ετικέτες που νόμιζες ότι είσαι, να ξεκολλήσουν. Όλες οι ψευδείς πεποιθήσεις που έχεις κατασκευάσει στο κεφάλι σου θα καταρρεύσουν. Και το μόνο που θα μείνει είναι ένας νέος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που θα ζει σε μια νέα πραγματικότητα. Φορώντας τις ετικέτες που σε κάνουν περήφανους.

Σήμερα, πρέπει να παραδεχτείς ότι ήμασταν πιο σοβαροί και μετρημένοι από τις υπόλοιπες φορές. Τύφλα να έχει ο Robin Sharma.

Α! Και κάτι τελευταίο. Την γκόμενα στην αρχή του άρθρου την βάλαμε έτσι, στα κουτουρού!

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter