Τι παίζει με τις χαλαρές σχέσεις;

Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για βραχυπρόθεσμες σχέσεις.

Σε αυτό το άρθρο συνεχίζουμε να μιλάμε για τους τρεις τύπους σχέσεων, αλλά αυτήν τη φορά μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια. Τα πράγματα σοβαρεύουν. Όμως όχι πολύ. Δεν θα μιλήσουμε ακόμη για τις σοβαρές σχέσεις. Προς το παρόν θα μείνουμε στις μέτριες σχεσούλες. 

Και πριν πεις κάνα κλισέ του τύπου «σιχαίνομαι το μέτριο» ή «ευχαριστώ δεν θα πάρω, μέτριο δεν πίνω ούτε τον καφέ μου», θα σε προλάβουμε λέγοντας πως σίγουρα τον έχεις πιει. Και τον καφέ και γενικά.

Γιατί αν είσαι ένας άντρας με χρόνια προϋπηρεσίας στο παιχνίδι, μάλλον κάποτε θα σύναψες τέτοια σχέση, αλλά δεν θα το πήρες καν χαμπάρι. 

Είναι λίγο ύπουλες αυτές οι σχέσεις. Είσαι με το ένα πόδι στη σχέση, αλλά με το ζόρι καταλαβαίνεις πως αυτό που έχεις είναι σχέση.

Πώς θα καταλάβεις, λοιπόν, ότι έχεις μπει σε μία μέτρια σχέση; Είναι απλό. Θα χρησιμοποιείς φράσεις όπως «βγαίνω με την έτσι», «τραβιόμαστε», «είμαστε friends with benefits», ή απλά, λαϊκά και τίμια «γαμιόμαστε». 

Δεν θέλουμε ντροπές εδώ. Στην πραγματικότητα είναι πολύ εντάξει το να έχεις μία τέτοια σχέση.

Αλλά όπως και σε κάθε τύπο σχέσης, έτσι και σε αυτόν, τα πράγματα δεν είναι μόνο καλά. 

Να ξεκινήσουμε από τα καλά ή από τα κακά, λοιπόν; Διαλέγουμε εμείς αυτήν τη φορά: Ας ξεκινήσουμε από τα καλά… 

Τα πλεονεκτήματα μιας χαλαρής σχέσης

Σκέψου να μπορούσες να κάνεις σεξ, πολύ σεξ, άπειρο σεξ.

Να μην χρειάζεται να ψάχνεσαι. Να έχεις μία τύπισσα και να την βρίσκετε παρέα. Να αποκτάτε εμπειρίες και να νιώθεις άνετα να γδύνεσαι μπροστά της και να κερνάς λιλάκι, κάθε φορά που η ατμόσφαιρα μυρίζει σεξ. 

Σε ακούμε να σκέφτεσαι: «δεν ειν’ κακό ρε μαλάκα». Προφανώς και δεν είναι κακό! Γιατί έτσι κάνεις σεξ, αλλά την ίδια στιγμή μαθαίνεις να κάνεις και γαμώ τα σεξ. Υπάρχει μια Α’ επικοινωνία, μία επαφή, αλλά δεν υπάρχουν τα στραβά και τα ζόρικα της σοβαρής σχέσης. 

Αυτές οι σχέσεις αποτελούν καταστασάρα για έναν ακόμη σημαντικό λόγο.

Θυμάσαι την προηγούμενη φορά που λέγαμε ότι, για να σπρώξεις 30 λεπτά ψήνεις την γκομενίτσα κάνα 5ωρο; Εεε, εδώ αυτά δεν ισχύουν. Η κοπέλα το ‘χει δοκιμάσει το πουλερικό και θέλει να το φάει ξανά και ξανά και ξανά και ξανά. Σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες –και ποδάρες– και δεν χρειάζεται να την αναζητήσεις ή να την πείσεις.

Με απλά λόγια: Γίναμε! 

Τέτοιου είδους σχέσεις δείχνουν παντελώς ακίνδυνες.

Την έχεις δοκιμάσει την κοπέλα πάνω από μια φορά. Συνεπώς δεν φοβάσαι το κακό σεξ. Επίσης, ξέρεις ότι δεν είναι τρελή. Και ξέρεις ότι δεν πρόκειται να γαμηθεί το σύμπαν και να χαλάσει η φήμη ή το όνομα που έχεις έξω στην κοινωνία. 

Ας υποθέσουμε ότι είναι ένα γκομενάκι που γνωρίζεις καλά. Έτσι, αισθάνεσαι άνετα μαζί του.

Σιγά-σιγά, αρχίζεις να απολαμβάνεις όχι μόνο την τρύπα της, αλλά και τον χαρακτήρα της. 

Γουστάρεις το να περάσεις λίγο χρόνο μαζί της και πριν φάει ό,τι πρέπει να φάει, να φάτε ένα φαγητό τα δυο σας.

Πριν τα καταπιεί, να πιείτε ένα ποτάκι τα δυο σας.

Γενικά να το ρίξετε στο τσμπούσι, πριν το τσιμπούκι… ψιλοκατάλαβες!

Έτσι, καταλήγεις να λαμβάνεις μία γενική ικανοποίηση. Και, στο φινάλε, χαίρεται και η ψυχή σου και το πουλί σου.

Ακούγεται τέλειο… έτσι δεν είναι;

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, παύει να είναι.

Τα μειονεκτήματα μιας χαλαρής σχέσης

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που βαριέσαι εύκολα, θα καταλήξεις να κάνεις σεξ από υποχρέωση, ενώ –μέσα σου– θα θέλεις κάτι πιο ποιοτικό ή κάτι διαφορετικό. 

Από την άλλη, υπάρχει η πιθανότητα να νιώθεις πιο καλυμμένος από ό,τι ένιωθες στα one night stands και στις ξεπέτες, αλλά στο τέλος να νιώθεις και πάλι κενός.

Κι αυτό μπορεί να συμβεί, γιατί εδώ δεν λειτουργεί το από το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα. Κι αυτό επειδή μπορεί η Παναγιώταινα να σου αρέσει πάρα πολύ και να διαπιστώσεις πως έχεις μαζί της κάτι, αλλά όχι ακριβώς αυτό που θα ήθελες. 

Σκέψου το κι αντίστροφα: Να θέλει η Παναγιώταινα κάτι παραπάνω, αλλά να μην θέλεις εσύ. Εεε, εκεί γαμήθηκες.

Όσο, λοιπόν, υπάρχει συναισθηματική και σωματική τριβή, αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιος από τους δυο να θελήσει κάτι παραπάνω.

Πολλοί στην αρχή ξεκινούν νομίζοντας πώς δεν θέλουν δεσμεύσεις, αλλά μάντεψε ποια είναι η συνέχεια. Είναι σχεδόν βέβαιο πως στο μέλλον κάποιος από τους δυο θα πληγωθεί. 

Για να αποφύγεις τα ντράβαλα, λοιπόν, πρέπει να κρατήσεις τα πάντα υπό έλεγχο.

Και πώς το κάνεις αυτό; Είναι απλό. Αξιοποίησε τη φασούλα σας, σαν μια γέφυρα ανάμεσα στην ξεπέτα και τον γάμο. Τι, δεν σκοπεύεις να τη ζητήσεις σε γάμο μετά από λίγο καιρό; Μάλλον λάθος καταλάβαμε. Πρόσεχε, όμως, γιατί πολλοί άντρες μπέρδεψαν την ξεπέτα με τον γάμο.

Ακόμη κι αν δεν είναι στο πρόγραμμα σου, μάλλον δεν γουστάρεις να μείνεις σε μια χλιαρή σχεσούλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, είτε θα θέλεις να το τελειώσεις είτε να το προχωρήσεις παρακάτω –σε κάτι πιο σοβαρό.

Πρέπει, λοιπόν, να δεις τη μέτρια σχεσούλα σαν μια δοκιμαστική περίοδο, η οποία δεν είναι κακό να διαρκέσει αρκετά. Και μετά αποφάσισε αν ταιριάζετε για να προχωρήσεις στην αγορά του premium πακέτου. 

Όμως, μέχρι να τσιμπήσεις το premium, τσίμπα τα «Μυστικά της Έλξης», γιατί σκίζουν και θα σε βοηθήσουν να βρεις απαντήσεις σε πολλά απ’ τα ερωτήματά σου, τα οποία ίσως σε σκίζουν ψυχολογικά. Σε σκίσαμε λίγο;

Αυτά για τις μέτριες σχεσούλες. Έπεται και συνέχεια. Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις περιβόητες σοβαρές σχέσεις.


Επιστημονικές πηγές:

  1. Furman, W., & Shaffer, L. (2011). Romantic partners, friends, friends with benefits, and casual acquaintances as sexual partners. Journal of Sex Research, 48(6), 554-564. 
  2. Lehmiller, J. J., VanderDrift, L. E., & Kelly, J. R. (2014). Sexual communication, satisfaction, and condom use behavior in friends with benefits and romantic partners. Journal of Sex Research, 51(1), 74-85. 
  3. Manning, W. D., Giordano, P. C., & Longmore, M. A. (2006). Hooking up: The relationship contexts of “nonrelationship” sex. Journal of Adolescent Research, 21(5), 459-483.
  4. Hughes, M., Morrison, K., & Asada, K. J. (2005). What’s love got to do with it? Exploring the impact of maintenance rules, love attitudes, and network support on friends with benefits relationships. Western Journal of Communication, 69(1), 49-66. 
  5. Bisson, M. A., & Levine, T. R. (2009). Negotiating a friends with benefits relationship. Archives of Sexual Behavior, 38(1), 66-73.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter