Πώς Να Δείχνεις Ψηλότερος

man standing in the middle of a road

Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν σε ένα κυριλέ μαγαζί στην Κηφισιά. Είχε έρθει κι ένας άλλος φίλος: ένας τυπάς περί το 1,85 με βαθιά φωνή και γενικά εμφανίσιμο παλικάρι.

Δεν θα πέσεις και από τα σύννεφα αν σου πούμε ότι είχε μεγάλη επιτυχία με τις γκόμενες του μαγαζιού. Και, προσωπικά, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι γι’ αυτόν.

Αν αυτό συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, μπορεί να μας απασχολούσε και να νιώθαμε ανασφάλεια για το δικό μας ύψος. Για παράδειγμα, το παρόν αρθράκι το γράφει ένας τυπάκος ύψους 1,74. Το ύψος μου ήταν πάντα ένα λεπτό και ευαίσθητο σημείο για μένα.

Ξέρω ότι πολλοί άντρες αισθάνονται το ίδιο. Ειλικρινά, έχουμε λάβει εκατοντάδες μηνύματα από άντρες που μας λένε ότι έχουν κατάθλιψη, δεν έχουν αυτοπεποίθηση και ότι τους κρατούν πίσω όσα πιστεύουν ότι είναι φυσικοί περιορισμοί.

Για κάποιους είναι το ύψος τους. Για άλλους μπορεί να είναι μια μεγάλη μύτη, ένα αδύναμο πηγούνι, ένα στραβό χαμόγελο, καράφλα ή ακόμα και η  καταγωγή τους.

Ξέρεις κάτι; Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να αλλάξεις το ύψος σου. Ούτε μπορούμε να σε βάλουμε στο κρεβάτι του Προκρούστη. Μπορούμε, όμως, να μοιραστούμε μαζί σου πώς ξεπεράσαμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας για να νιώσουμε άνετα με το ποιοι είμαστε. Και είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει και για σένα.

Γιατί; Γιατί όσο άσχημα κι αν νιώθεις για τα σωματικά χαρακτηριστικά με τα οποία γεννήθηκες, σου εγγυώμαστε σχεδόν ότι έχουμε νιώσει και χειρότερα. Τι χειρότερα… τρισχειρότερα βασικά.

Εγώ φταίω που είμαι κοντός

πωσ να εχω αυτοπεποίθηση
Όχι, καλέ! Δεν φταις εσύ. Τώρα άδειασέ μου την γωνία ζουμπά!

Ναι, καλά διάβασες: είναι ξεκάθαρα δικιά μου ευθύνη. Και πριν προλάβεις να βγάλεις γρήγορα και βιαστικά συμπεράσματα, διάβασε παρακάτω να δεις που θέλουμε να καταλήξουμε (θα μιλήσω για μένα).

Όταν έμπαινα στην εφηβεία, διαγνώστηκα με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Το σώμα μου δεν παρήγαγε αρκετή ποσότητα και χρειαζόμουν ενέσεις για να αναπτυχθώ κανονικά. Φαντάσου τώρα, στην πιο κρίσιμη ηλικία της ανάπτυξης να σου κάθεται τέτοιο σκηνικό.

Μέχρι τα δεκαέξι, σταμάτησα να κάνω τις ενέσεις όσο συχνά μου έδιναν οι γιατροί γιατί δεν άντεχα άλλο. Ήταν επίπονες και εμπόδιζαν την κοινωνική μου ζωή και γενικά την καθημερινότητά μου. Μέγα σφάλμα! Ήμουν νέος, αφελής και δεν είχα συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο που θα είχε αυτό.

Έμαθα ότι θα μπορούσα να είχα φτάσει περίπου το 1,80. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά είναι η διαφορά μεταξύ του να είσαι πάνω ή κάτω από το μέσο όρο. Φαντάσου στην Ελλάδα, στατιστικά, ο μέσος όρος ύψους των αντρών, αυτήν την στιγμή που μιλάμε, είναι 1,79. Μόλις ενηλικιώθηκα, η συνειδητοποίηση ήταν καταστροφική και μισούσα τον εαυτό μου γι’ αυτό για πολύ καιρό.

Μάλιστα, είχα ανακαλύψει και επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ιδανικό ύψος για τον άντρα κυμαίνεται μεταξύ 1,80-1,90 με το ιδανικό νούμερο να είναι το 1,83. Έχει να κάνει, υποθέτω, με το ότι σε αυτό το ύψος είχε ένας άντρας την μέγιστη απόδοση, σαν κυνηγός πίσω στην Αφρικανική Σαββάνα.

Συνήθως, μάλιστα, τέτοιοι άντρες ήταν και οι αρχηγοί της φυλής και συνεπώς είχαν πρόσβαση σε όλα τα θηλυκά. Κι όμως, αυτή ήταν κάποτε η πραγματικότητα. Κυριολεκτικά, μόνο ο αρχηγός απολάμβανε τις κωλάρες των θηλυκών της φυλής και όλοι οι άλλοι κυριολεκτικά τον παίζανε. Η δουλειά τους ήταν να ακολουθούν τον αρχηγό στο κυνήγι και να περιφρουρούν την περιοχή από απειλές. 

Με τον Homo ergaster αυξήθηκαν οι άντρες που είχαν πρόσβαση στα θηλυκά. Θέλεις να μάθεις ποιοι ήταν αυτοί; Πολύ απλά οι κοντινοί φίλοι του αρχηγού, οι οποίοι είχαν επίσης υψηλή θέση μέσα στην φυλή. Και πάλι όμως, οι 8 στους 10 πετούσαν χαρταετό.

πως να αποκτησω αυτοπεποίθηση
Λα, λα, λα. Τι ωραία, τι καλά! Πετάω χαρταετό!

Αυτό το τονίζουμε γιατί οι περισσότεροι έχουν κακομάθει με τις σύγχρονες ανέσεις και πιστεύουν ότι στα «παλιά χρόνια» ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ένα από τα καλά σε αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό είναι ότι οι περισσότεροι πάνω κάτω θα κάνουν και μερικές σχέσεις στην ζωή τους και πιθανόν να παντρευτούν κιόλας. Γενικά θα τον βρέξουν μια στο τόσο, βρε αδερφέ.

Τότε, όμως, δεν έπαιζε τέτοιο σενάριο. Σκέψου ότι κυριολεκτικά ζούσαμε έτσι για εκατομμύρια χρόνια. Είναι πολύ πρόσφατα όλα όσα θεωρούμε δεδομένα σήμερα. Ο εγκέφαλος, όμως, δεν εξελίσσεται σε τόσο γοργούς ρυθμούς και έρχεται σε σύγκρουση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ωραία… και τώρα τι κάνουμε; Να κρεμάσουμε τα παπούτσια και να αποσυρθούμε από το παιχνίδι; Ποτέ των ποτών, αδερφέ.

Μέσα από τις παρακάτω ενέργειες και συνειδητοποιήσεις συγχώρεσα τον εαυτό μου και προχώρησα παρακάτω. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά σωματικά χαρακτηριστικά για τα οποία νιώθεις ανασφάλεια. Για πάμε να τις δούμε.

Δεν είσαι μόνος σου

Θέλουμε για αρχή να αναγνωρίσεις ότι δεν είσαι μόνος. Είναι εύκολο να πιστεύεις ότι κανείς δεν καταλαβαίνει την κατάστασή σου και ότι όλοι οι άλλοι είναι καλύτερα από σένα. Αλλά για ρώτα και κανέναν φίλο: «Τι θα άλλαζες εσύ στον εαυτό σου;» Και θα πάρεις πάντα μια απάντηση – συνήθως περισσότερες από μία.

Ξέρεις ότι ακόμα και ο Brad Pitt είχε κάνει πλαστική επέμβαση στα αυτιά του, επειδή ήταν πεταχτά; Εντάξει, θα μου πεις είναι ο Brad Pitt, αλλά για κοίτα να δεις που ακόμα και ένας τέτοιος άνθρωπος δεν είναι ικανοποιημένος φουλ με αυτό που είναι. ΟΛΟΙ έχουμε ανασφάλειες, τέλος.

Είναι στη φύση του ανθρώπου να πιστεύει ότι «το γρασίδι είναι πιο πράσινο στην άλλη πλευρά του φράχτη».

Σπάνια είμαστε ικανοποιημένοι με τον τωρινό μας εαυτό. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν οι άνθρωποι διορθώνουν αυτά τα εξωτερικά ζητήματα (μέσω πλαστικής χειρουργικής ή άλλων μέσων), απλά βρίσκουν ένα νέο πρόβλημα για να ανησυχούν. Γίνεται ένα ατελείωτο κυνήγι.

Συμβιβάσου με την πραγματικότητα. Δεν είναι τόσο απλό όσο να πεις: «Εντάξει, είμαι κοντός.» Πρέπει να αγαπήσεις και να αποδεχτείς τον εαυτό σου για όλα όσα είσαι. Πρέπει να σταματήσεις να κρύβεσαι και να προστατεύεις τον εαυτό σας από χαρακτηριστικά εκείνα που δεν σου αρέσουν.

Αυτό δεν σημαίνει να βάλεις πάτους στα παπούτσια σου ή να πεις ψέματα στο προφίλ σου στα dating sites. Και, μα τω Θεώ, μην προσπαθείς καμία επέμβαση επιμήκυνσης των άκρων. Το σκέφτηκα αυτό (για 30 δευτερόλεπτα) μέχρι που συνειδητοποίησα τον αφόρητο πόνο του να σπάσεις τα κόκαλά σου και να μην μπορείς να περπατήσεις για μήνες. Παναγιά μου, ανατρίχιασα στην σκέψη, αλήθεια.

Πρέπει να μπορείς να μιλάς για το ύψος σου χωρίς να μπαίνεις σε θέση άμυνας. Αυτό περιλαμβάνει το να μην συμπεριφέρεσαι σαν κόπανος, έχοντας εκρήξεις θυμού ή προσπαθώντας να γκρεμίσετε τους άλλους για να νιώσεις καλύτερα (βλέπε Σύμπλεγμα Ναπολέοντα).

Επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να βελτιώσεις 

Αντιστάθμισε το μειονέκτημα με άλλα χαρακτηριστικά. Μπορείς να είσαι κοινωνικό γατόνι, κομψος, γυμνασμένος, διεκδικητικος, ειλικρινείς, συναισθηματικά υγιής και αρχηγός.

Όλα αυτά και πολλά άλλα ΕΙΝΑΙ υπό τον έλεγχό όλων μας. Η προσπάθεια που θα καταβάλεις για όλα αυτά θα σε κάνει να νιώσεις μία ολοκλήρωση. Θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή σου και συνεπώς θα αυξήσει σημαντικά και την ελκυστικότητά σου. Με άλλα λόγια, ανέβασε την αξία σου.

Οι περισσότεροι άντρες δεν καταβάλλουν τέτοιου είδους προσπάθειες για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Δεν μπορούμε να σου πούμε πόσες γυναίκες ξέρουμε που έχουν γοητευτεί από έναν ψηλό άντρα μόνο και μόνο για να χάσουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους. Το ύψος μπορεί μεν να σου ανοίξει τις πόρτες αλλά μέχρι εκεί. Αν είσαι γκασμάς, είσαι γκασμάς.

Επένδυσε στην αυτοβελτίωση, εκεί είναι το νόημα. Κάθε άτομο που έχει καταβάλλει προσπάθεια για να βελτιώσει τον εαυτό του έχει δει επιτυχία. Έχουμε δει κάθε εμφάνιση, σχήμα και μέγεθος άντρα να βγαίνει με όμορφες γυναίκες.

Το ύψος σου δεν σε κρατάει πίσω

Το ύψος σου δεν είναι πρόβλημα. Αυτό που νόμιζες ότι σε κρατούσε πίσω δεν ήταν αυτό που στην πραγματικότητα σε κρατούσε πίσω. Ήταν η περιοριστική πεποίθηση και η επακόλουθη έλλειψη δράσης που έφταιγαν.

Οι γυναίκες εκτιμούν πολλές διαφορετικές ιδιότητες και κάθε άτομο έχει τις δικές του προτιμήσεις. Όπως μου λέει πάντα και η αδερφή μου: «Δεν είναι όλοι για όλους.» 

Σε μερικές κοπέλες αρέσουν οι πιο «ατσούμπαλοι», σε άλλες τα κακά παιδιά και οι μηχανόβιοι ροκάδες, κάποιες βγαίνουν μόνο με συγκεκριμένες φυλές και ναι, σε κάποιες αρέσουν οι ψηλοί άντρες. Εδώ υπάρχουν γκόμενες που γουστάρουν, άκουσον άκουσον, τράπερς. Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με κάτι τέτοια.

Τέλος, θα ακουστεί λίγο αντιφατικό αυτό που θα πω αλλά ευτυχώς που δεν έγινα πιο ψηλός στην ζωή μου. Ξέρεις γιατί το λέω; Πολύ απλά γιατί θα είχα βολευτεί, θα έλεγα ότι αυτό κοιτάνε όλες και δεν θα είχα μπει μάλλον ποτέ στην διαδικασία να ωρισμάσω και βελτιωθώ σαν άνθρωπος. Δεν θα είχα μπει στο τρυπάκι να αναπτύξω και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς μου.

Πάντα να θυμάσαι: «Η επιτυχία είναι ΚΑΚΟΣ σύμβουλος.»

Το να είσαι ψηλός είναι μια νοοτροπία. Όλα είναι στο μυαλό σου, όχι στο ύψος σου.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter