Πως να ηγηθείς στις γυναίκες χωρίς να γίνεις χειριστικός

business leader

Πολλοί άντρες ανησυχούν μην τυχόν και εκνευρίσουν μία κοπέλα. Φοβούνται πως αν δημιουργήσουν οποιαδήποτε μορφή έντασης θα χάσουν την ευκαιρία τους.

Και έτσι αποφεύγουν κάθε αντιπαράθεση. Δεν εκφράζονται. Ούτε παίρνουν ποτέ πρωτοβουλίες. Πιστεύουν πως το να πάρουν στα χέρια τους μία κατάσταση δείχνει πως θέλουν να ελέγχουν τους άλλους.

Τέτοιοι άντρες καταλήγουν άβουλοι και κάνουν μόνο ‘’ασφαλείς’’ κινήσεις. Θέλουν οι γυναίκες να παίρνουν όλες τις αποφάσεις. Πιστεύουν πως είναι τα τέλεια καλά παιδιά που οι γυναίκες γουστάρουν.

Όμως χωρίς ηγετικές ικανότητες υστερούν σε μερικά απο τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός ελκυστικού άντρα. Χάνουν τον σεβασμό που θα κέρδιζαν απο την ηγεσία. Δεν αποπνέουν αυτή τη δύναμη και σιγουριά των ηγετών. Ούτε επικοινωνούν στις γυναίκες αυτό το αίσθημα της ασφάλειας όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο άντρας ξέρει τι θέλει.

Συνεπώς αυτοί οι άντρες το χάνουν, μπαίνουν σε friendzone ή τρώνε χυλόπιτα. Και δυστυχώς μετά λόγω της οργής τους νομίζουν πως η μόνη λύση είναι να πρέπει να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο κι έτσι καταλήγουν να γίνουν χειριστικοί μαλάκες.

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στο να είσαι χειριστικός και στο να ηγείσαι. Δε χρειάζεται να καταπατήσεις τις αξίες σου για να γίνεις ένας ελκυστικός άντρας που δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες και να ηγηθεί.

Τι σημαίνει να είσαι χειριστικός

Ο ορισμός που δίνουμε για κάποιον που θέλει να ελέγχει τους άλλους είναι ο εξής:

‘’Εγώ αυτό θέλω κι εσύ πρέπει είτε να συμφωνήσεις ή να συμμορφωθείς με αυτό. Το τι θες εσύ μου είναι παντελώς αδιάφορο. Και θα κάνω ότι περνάει απο το χέρι μου για να στο αποδείξω.

Οι άντρες που θέλουν να ασκούν τον έλεγχο:

  • Προσπαθούν να χειραγωγήσουν. Κάνουν τις γυναίκες που διαφωνούν ή δεν τους ακούνε να νιώθουν ένοχες. Χρησιμοποιούν ηλίθιες τακτικές για να κάνουν μία κοπέλα να νιώσει χαζή ή παράλογη που δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνοι.  
  • Απειλούν.  Αντί να συζητάνε ή να συμβιβάζονται και αυτοί μερικές φορές, εκείνοι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν την γυναίκα να συμφωνεί μαζί τους. Με τον τρόπο που το κάνουν κιόλας αφήνουν να εννοηθεί πως ανα πάσα στιγμή μπορεί να τις εγκαταλείψουν για να βρούνε κάποιες άλλες που θα τους ακούνε.
  • Επιμένουν υπερβολικά. Ακόμα κι αν η γυναίκα δε συμφωνεί μαζί τους σε κάτι αυτοί επιμένουν. Για αυτούς το να κάνεις πίσω θεωρείται ήττα. Επιμένουν μέχρι η γυναίκα να νιώσει πως πρέπει να συμβιβαστεί μαζί τους.
  • Εκφοβίζουν. Νευριάζουν και υψώνουν τον τόνο της φωνής τους, νομίζοντας ότι διεκδικούν με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιούν ακόμα και τυχόν σωματικό πλεονέκτημα για να εκφοβίσουν τους άλλους. Άλλες φορές μπορεί ακόμα και να παίξουν το χαρτί ότι μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους, πιέζοντας έτσι την γυναίκα να πάει με τα νερά τους.

Το να θες να ελέγχεις τους άλλους πηγάζει απο ανασφάλειες και έλλειψη αυτοεκτίμησης. Προέρχεται απο τον φόβο ότι μια δυναμική γυναίκα μπορεί να παρατήσει κάποιον ή να βρει κάτι καλύτερο. Επομένως, τέτοιοι άντρες λανθασμένα πιστεύουν ότι πρέπει να ‘’δέσουν’’ την άλλη για να μην τους φύγει.

Και καμιά φορά πιάνει, όλοι έχουμε δει τον μαλάκα με την μουνάρα. Ειδικά αν είναι στις αρχές της σχέσης ή η γυναίκα έχει θέματα αυτοεκτίμησης ίσως και να ανεχτεί κάτι τέτοιο. Μπορεί να παραβλέψει τα ελαττώματα του επειδή ενδιαφέρεται και θέλει να είναι μαζί του. Ίσως ακόμα και να νομίζει πως μπορεί να τον αλλάξει.

Αλλά στο τέλος οι μάσκες θα πέσουν και αυτό που θα μείνει είναι οι ανασφάλειες του άλλου. Οποιαδήποτε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της δε θα ανεχτεί μία τέτοια τοξική συμπεριφορά. Είναι στη φύση μας να θέλουμε να έχουμε την προσωπική μας ελευθερία.

Θα συνειδητοποιήσει ότι της φέρεται σαν να είναι υποδεέστερη και πως δεν είναι στα αλήθεια ένας δυνατός άντρας με αυτοπεποίθηση. Και θα κάνει αυτό ακριβώς που φοβόταν εξ αρχής, θα βρεί έναν πραγματικό άντρα που θα της φερθεί καλύτερα.

Τι σημαίνει να είσαι ηγέτης

Ο ορισμός που δίνουμε εμείς στον ηγέτη είναι ο εξής:

‘’Εγώ αυτό θέλω κι έχεις κάθε δικαίωμα να θες κάτι άλλο. Θα επικοινωνήσω τις ανάγκες/ιδέες μου και θα δω αν αυτό σε βρίσκει σύμφωνο. Αν όχι, θα το καταλάβω και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.’’ 

Οι ηγέτες λοιπόν:

  • Δίνουν κίνητρο και εμπνέουν άλλους. Αφήνουν το πάθος τους να μιλήσει  για αυτούς και το κάνουν συχνά μέσα απο παραδείγματα. Αυτή η ικανότητα να σερβίρουν τις ιδέες τους με τέτοια άνεση και ενθουσιασμό είναι που τραβάει τους άλλους. Οι άνθρωποι απο μόνοι τους μετά θέλουν να τους ακολουθούν.
  • Έχουν υγιείς προθέσεις. Εκφράζουν αυτό που θέλουν διατηρώντας ένα ευχάριστο κλίμα. Είναι θετικοί και δεν κάνουν αντεπίθεση αν νιώσουν ότι τους αμφισβητούν αλλά ούτε και μένουν άπραγοι. Αφήνουν την γυναίκα να διαπραγματευτεί αυτά που εκείνη επιδιώκει ώστε και οι δύο να μείνουν ευχαριστημένοι.
  • Αμφισβητούν με σεβασμό. Δεν επιβάλλουν τη γνώμη τους στους άλλους αλλά προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί βλέπουν έτσι τα πράγματα. Είναι πρόθυμοι να διαφωνήσουν χωρίς να αμυνθούν ή να περάσουν στην αντεπίθεση.
  • Ξέρουν πότε να σταματήσουν. Θα ηγηθούν στο πλαίσιο που θα επιλέξουν. Αν οι άλλοι δεν είναι ανοιχτοί, τότε μπορεί να περιμένουν και να ξαναπροσπαθήσουν σε μία πιο κατάλληλη περίσταση. Εκφράζουν τη γνώμη τους αλλά δεν τους πειράζει να ακολουθήσουν και τη γυναίκα. Επίσης όταν κάνουν λάθη το παραδέχονται.

Οι ηγέτες ξέρουν και ποιοί είναι, και τι θέλουν, και τι χρειάζεται για να καταφέρουν κάτι. Αποδέχονται πλήρως πως μία γυναίκα είναι ένα ξεχωριστό άτομο με δικές της ανάγκες, την σέβονται και της φέρονται ανάλογα. 

Προτείνουν αυτό που θέλουν και δίνουν στην γυναίκα την ευκαιρία να τους ακολουθήσει ή να αντιπροτείνει κάτι άλλο. Δεν κρέμονται απο εκείνη ούτε συνεχώς ζητάνε την άδεια της. Αναγνωρίζουν πως κι εκείνη έχει την προσωπικότητα της, και όποτε θέλει μπορεί να υποστηρίξει την άποψη της.

Όταν ηγείσαι, επικοινωνείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου για κάτι. Είσαι πρόθυμος να μιλήσεις για τις διαφορές σου και να έχεις μία υγιή διαφωνία. Και στο τέλος, ξέρεις ότι είναι στον άλλον αν θα σε ακολουθήσει ή όχι.

Και μετά απο έναν υγιή διάλογο, μπορείς είτε να συμβιβαστείς, είτε να αλλάξεις γνώμη είτε να καταλήξεις ότι αυτή η γυναίκα δεν σου κάνει. Γιατί αν έχεις υψηλά στάνταρ και δεν είσαι απεγνωσμένος, δεν κυνηγάς κάποιον απλά και μόνο για το σεξ.

Ως ηγέτης, είσαι μια χαρά γιατί έχεις νοοτροπία αφθονίας. Και επειδή οι γυναίκες το μυρίζονται αυτό, είναι ακόμα πιο πρόθυμες να σε ακολουθούν. Επίσης σε εμπιστεύονται και περισσότερο επειδή ξέρουν ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για εκείνες.

Λόγω όλων αυτών, οι ωραίες γυναίκες εκτιμάνε την αξία σου. Παραμένουν ανεξάρτητες ξέροντας όμως ότι έχουν έναν δυνατό άντρα δίπλα τους. Δε νιώθουν την ανάγκη να φύγουν ή να βρούν κάποιον καλύτερο γιατί έχουν ήδη αυτόν που θέλουν.

Παραδείγματα χειριστικού ατόμου – ηγετικού ατόμου

Πάμε να δούμε και τις δύο εκδοχές Χειριστικού – Ηγέτη για την κάθε περίσταση.

Είδε τον πρώην της ενώ είχατε βγεί έξω με τις φίλες της. Πήγε να του μιλήσει και για καμιά ωρίτσα σε ξέχασε τελείως:

Χειριστικός: “Αυτό δε θα το ξανακάνεις ποτέ, το κατάλαβες;’’ “Δε θέλω να του ξαναμιλήσεις. Είσαι μαζί μου τώρα.’’ “Γιατι δεν γυρίσατε μαζί και σπίτι;’’

Ηγέτης: ‘’Αν ήθελες να του μιλήσεις, κομπλέ. Αλλά δεν είναι και πολύ ωραίο να με αφήνεις εδώ μόνο με τις φίλες σου ενώ εσύ με κάλεσες έξω.’’ ‘’Θα το εκτιμούσα αν με ενημέρωνες ότι είχες σκοπό να κάτσεις τόση ώρα εκεί. Ήταν ασέβεια απο μεριάς σου και ένιωσα ότι δε με υπολόγισες καθόλου.’’ ‘’Αυτός ο τύπος σου φερόταν πολύ άσχημα και δε νομίζω ότι έπρεπε καν να του αφιερώσεις τόσο χρόνο.’’

Ένας άρχισε να μιλάει στην κοπέλα σου ενώ είσασταν μαζί. Αυτός ήταν φάση βουρ στον πατσά, εκείνη όμως δεν τον έκοψε. Και θες να της μιλήσεις..

Χειριστικός: “Δεν σου επιτρέπω να το κάνεις αυτό.’’ ‘’Γιατί δεν γ***** κιόλας επιτόπου, έτσι κι αλλιώς αυτό δεν ήθελες;’’

Ηγέτης: “Είδες ότι ήμουν άβολα, με έκανες να νιώσω λες και δεν είμαστε μαζί. Καταλαβαίνω ότι δεν ήθελες να φανείς κακιά αλλά θα μπορούσες να μου κάνεις ένα νεύμα κάτι. Είμαι θυμωμένος που δε με υπολόγισες εκείνη την ωρα και δεν έκανες τίποτα ώστε να λήξει αυτό για να φύγουμε.’’

Άλλη περίπτωση, όπου ξοδεύει υπερβολικά πολύ χρόνο με τους φίλους της.

Χειριστικός: “Σταμάτα να βγαίνεις με τους φίλους σου τόσο πολύ, καλά δε σε ενδιαφέρω καθόλου;’’

Ηγέτης: ‘’Ξέρω ότι σ’αρέσει να βγαίνεις με τους φίλους σου και δεν έχω κανένα θέμα. Απλώς νιώθω ότι δεν έχουμε περάσει αρκετό χρόνο μαζί και αυτό είναι σημαντικό για μένα σε μία σχέση.’’

Τώρα θες να την ψιλοκράξεις που δεν ασχολείται και υπάρχει ακαταστασία στο σπίτι.

Χειριστικός: “Κοίτα εδώ, τα πετάς όλα κάτω. Έτσι και ξαναδώ τα ρούχα σου πεταμένα κάτω θα τα πάρω και θα τα πετάξω στα σκουπίδια.’’

Ηγέτης: “Καταλαβαίνω πως είσαι κουρασμένη όταν έρχεσαι σπίτι αλλά όταν βλέπω παντού σκορπισμένα ρούχα μου τη δίνει. Θέλω το σπίτι μας να είναι καθαρό. Δεν είναι σωστό να μαζεύω εγώ τα ρούχα σου, θέλω να βάλεις κι εσύ το χεράκι σου.’’

Νιώθεις ότι σε προσέβαλλε την ώρα που τσακωνόσασταν.

Χειριστικός: Ενώ ουρλιάζει: ‘’Έτσι και μου ξαναμιλήσεις έτσι τη γάμησες!’’

Ηγέτης: “Μπορείς να είσαι όσο θυμωμένη θες αλλά δε θα ανεχτώ να μου μιλάς έτσι. Ο τρόπος σου είναι απαράδεκτος.”

Κουτσομπολεύει τα αρνητικά της σχέσης σας στις φίλες της αντί να τα συζητάτε μαζί και να τα λύνετε. Αυτό εσένα δε σου αρέσει.

Χειριστικός: “Τι θα έλεγες να πάω κι εγώ στους φίλους μου και να βγάλω όλα τα άπλυτα στη φόρα;’’ ‘’Δεν πας καλά, μην τους ξαναπείς τίποτα!’’

Ηγέτης: “Αυτά τα θέματα είναι προσωπικά και δε νιώθω άνετα να ξέρουν όλοι για αυτά. Αν πιστεύεις πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα προτιμούσα να το συζητήσουμε μαζί και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.’’

Θέλεις να δοκιμάσετε κάτι καινούριο και είναι διστακτική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως μία κοινωνική μάζωξη μέχρι και να δοκιμάσετε να κάνετε καγιάκ.

Χειριστικός: “Σταμάτα να κάνεις σαν κότα. Δε μπορώ να είμαι με κάποια που φοβάται το παραμικρό. Η Δέσποινα (η πρώην) ποτέ δε φοβόταν να δοκιμάσει πράγματα.’’

Ηγέτης: “Καταλαβαίνω ότι σε τρομάζει αλλά ξέρω ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι λογικό να είσαι αγχωμένη την πρώτη φορά αλλά θα είμαι εκεί μαζί σου.’’

Διαφωνείς με κάτι και θες να καταλάβει τη μεριά σου.

Χειριστικός: “Είσαι λάθος. Αυτό που λες είναι μαλακία. Νομίζεις πως είμαι χαζός;’’

Ηγέτης: “Σέβομαι τη γνώμη σου αλλά δε συμφωνώ επειδή..’’

Είναι να κάνετε σεξ για πρώτη φορά και είναι αγχωμένη.

Χειριστικός: Κάθεται σαν κλαμμένο μουνί ή είναι ψυχρός. ‘’Αν ήταν να μην κάνουμε τίποτα γιατί με φώναξες;’’ Την πιέζει ακόμα κι αν του έχει πει ρητά πως δεν είναι έτοιμη. ‘’Έλα, ας το προσπαθήσουμε. Άκουσε με θα σ’αρέσει. Ξέρεις πως το θες.’’

Ηγέτης: “Επειδή ο σκοπός είναι να περάσεις ωραία υπόσχομαι να το πάμε μέχρι εκεί που νιώθεις άνετα. Είναι εντάξει, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι. Απλώς χαλάρωσε και απόλαυσε το. Ανα πάσα στιγμή αν νιώσεις πως θες να σταματήσω πες το μου.’’

Θες να φτιάξει λίγο την υγεία και το σώμα της.

Χειριστικός: “Φαίνεται ότι δε σε νοιάζει η σχέση μας εφόσον αφήνεις τον εαυτό σου. Αν δεν κάνεις κάτι να φτιάξεις το σώμα σου θα βρω άλλη.’’

Ηγέτης: “Ας δοκιμάσουμε αυτή την προπόνηση Yoga που σου άρεσε, εγώ ψήνομαι φουλ.’’ ‘’Πάμε για πεζοπορία πιο μετά.’’ ‘’Θα βάλω Πανταζή να κουνήσουμε τα θανατηφόρα κορμιά μας!‘’

Αν θες να ελέγχεις τον άλλον απόλυτα δεν είσαι στα αλήθεια ηγέτης. Ένας πραγματικός ηγέτης δίνει το ερέθισμα, ρίχνει την πρόταση και οι άλλοι με τη δική τους θέληση τον ακολουθούν αν θέλουν.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter