Πόση άδεια χρειάζεσαι για να κάνεις κίνηση;

Πόση Άδεια Χρειάζεσαι για να Κάνεις Κίνηση;

Η ιδέα του να «ζητάς άδεια» στο ραντεβού έχει γίνει πλέον ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν οτι δεν θα άφηναν κάποιον να κάνει κίνηση χωρίς τη δική τους σαφή συγκατάθεση.

Δεν είμαστε εδώ να διαφωνήσουμε για το σεξ δίχως κοινή συγκατάθεση. Το σεξ χωρίς συγκατάθεση λέγεται βιασμός.

Παρόλα αυτά, η ανάγκη για ρητή επιβεβαίωση έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε είδος ερωτικών αλληλεπιδράσεων. Θέλεις να αγγίξεις τον ώμο της ενώ της λες μια αστεία ιστορία; Καλύτερα να ρωτήσεις πρώτα. Θέλεις να τη φιλήσεις στο τέλος του ραντεβού; Πρέπει να την προειδοποιήσεις πιο πριν. 

Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που το λένε αυτό, αλλά το παπαγαλίζουν μέχρι και άντρες. Ενώ καταλαβαίνουμε τα όρια σε αυτές τις καταστάσεις, θέλουμε να αναρωτηθείς αν είναι στα αλήθεια σκόπιμο, ή ακόμα και υγιές, να σκέφτεσαι συνέχεια αυτή την «άδεια» πριν κάθε είδους κίνηση.

Κι αυτό γιατί ένα σημαντικό μέρος των αντρών όντως περιμένουν και ζητάνε την άδεια. Και, στο τέλος, αποτυγχάνουν τελείως στο ραντεβού. 

Απ’ όλη την εμπειρία μας, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι το να περιμένεις την άδεια για το παραμικρό δεν είναι ελκυστικό και κάνει τους άντρες να απογοητεύονται και να πικραίνονται περισσότερο από ποτέ. Όχι μόνο αυτό, αλλά και οι γυναίκες χάνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πιθανούς ερωτικούς συντρόφους.

Περιεχόμενα

Οι απροειδοποίητες χειρονομίες όχι μόνο μπορούν να δουλέψουν, αλλά έχουν δουλέψει πολλές φορές

Έχουμε ακούσει ανθρώπους να μιλάνε για γυναίκες που θεωρούν πως η άδεια είναι απαραίτητη σχεδόν στα πάντα:

«Δε θέλω κανέναν να μου μιλάει όταν είμαι έξω τη μέρα.»

«Δε νιώθω άνετα όταν κάποιος αρχίζει να με αγγίζει στα πρώτα ραντεβου.»

«Δε θα έπρεπε να φλερτάρεις κάποια αν δε ξέρεις ότι ενδιαφέρεται για σένα.»

Στους άντρες περνιέται το μήνυμα ότι το να κάνεις κάτι χωρίς άδεια είναι απαγορευτικό. Επίσης, τέτοιου είδους συμπεριφορά, πέρα από απαγορευτική θεωρείται και περίεργη.

Το πρόβλημα με όλα αυτά είναι ότι συχνά δεν ισχύουν. 

Έχουμε δει κυριολεκτικά εκατοντάδες αλληλεπιδράσεις να ξεκινούν από τυχαίες προσεγγίσεις.

Έχουμε δει γυναίκες να ανταποκρίνονται θετικά, να δίνουν τον αριθμό τους με ενθουσιασμό, να βγαίνουν σε ραντεβού ακόμα και να συνάπτουν σχέση με αυτούς τους «περίεργους» άντρες.

Κι αυτό δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους άντρες που έχουν περάσει απ’ την παρέα μας. Και κάθε φορά ακούμε την ευχάριστη έκπληξη τους όταν μας μιλάνε για την αναπάντεχη επιτυχία τους.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Μαγιόρκα της Ισπανίας, οι παρευρισκόμενοι ανέφεραν πως πολλές γυναίκες, τις οποίες έχουν συναντήσει στον δρόμο, δίνουν τον αριθμό τους και είναι οι πρώτες που στέλνουν μήνυμα.

Συμβαίνει ακόμα και σε περιπτώσεις που κανονικά θεωρούνται «αφύσικες». Άντρες έχουν γνωρίσει απίστευτες γυναίκες ακόμα και όταν διαβάζουν, φοράνε ακουστικά, κάνουν τρέξιμο, ή είναι στο γυμναστήριο. Είχαμε ένα παλικάρι στην παρέα που έβγαινε με μια κοπέλα που γνώρισε σε μαγαζί με εσώρουχα.

Φυσικά, όλοι αυτοί οι άντρες δεν τα καταφέρνουν το ίδιο με όλες. Αλλά οι θετικές αντιδράσεις είναι πολύ πιο συχνές απ’ όσο νομίζεις.

Και ενω δεν εκτιμάνε όλες οι γυναίκες τις ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις, θα διαφωνούσαμε με πολλούς απ’ αυτούς που είναι τελείως αντίθετοι με αυτό: ότι θα μπορούσαν να έχουν μια τέλεια εμπειρία (υπό τις κατάλληλες συνθήκες).

Το πρόβλημα είναι ότι όταν συζητάμε για αλληλεπιδράσεις χωρίς κάποια άδεια, το μυαλό μας συχνά πηγαίνει στα χειρότερα σενάρια. Σκεφτόμαστε πραγματικά αμήχανους τύπους να την πέφτουν σε γυναίκες χωρίς σταματημό. Ή κάποια απαίσια εμπειρία μ’ έναν τύπο που ήταν πολύ μαλάκας.

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να νιώσουν ευχαρίστηση από μια απροειδοποίητη χειρονομία. Κι αυτό επειδή η ηγεσία και το να διεκδικείς είναι αυτά που οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν ελκυστικό σε έναν άντρα. Πρόκειται για το γενικότερο πλαίσιο και εάν αυτός ο τύπος αρέσει ή όχι.

Γιατί το να είσαι αποφασιστικός είναι απαραίτητο για την επιτυχία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των γυναικών για άντρες που μόλις άρχισαν να βγαίνουν μαζί τους είναι πως πάντα τις ρωτάνε τι να κάνουν. Οι γυναίκες λένε πόσο εκνευριστικό είναι γι’ αυτές να ακούνε πράγματα όπως: «Θές να πάρουμε ποτό; Ή να πάμε για δείπνο; Ή θα προτιμούσες να δούμε ταινία; Ας να κάνουμε ό,τι θές.»

Η αναποφασιστικότητα είναι εκνευριστική και πιέζει τις γυναίκες να πάρουν τις αρχικές αποφάσεις. Κάποιες δεν τις πειράζει, αλλά οι περισσότερες γυναίκες λένε πως αυτή η έλλειψη ηγεσίας είναι μη ελκυστική. Θα προτιμούσαν ο άλλος να έχει μια δική του συναρπαστική ιδέα, να πάρει το τιμόνι στα χέρια, κι αν εκείνες διαφωνούν να το εκφράσουν.

Αυτή η ίδια αναποφασιστικότητα υπάρχει και σε άλλους τομείς του φλερτ. Όποτε μας λένε παιδιά ότι βγαίνουν ραντεβού που δεν έχουν κάποια κατάληξη τους ρωτάμε: «Υπάρχει έστω και ήπια σωματική επαφή; Κι αν η κοπέλα είναι ευπρόσδεκτη, κάνεις κάποια προσπάθεια για φιλί;»

Σχεδόν πάντα μας λένε όχι.

Στα σεμινάρια μας, όμως, τους λύνονται όλες οι απορίες. Εκεί είναι που μιλάμε για το φλερτ και τη σωματική επαφή, για το πως να διαβάζουν πότε μια γυναίκα νιώθει άνετα και για πως να επιδιώκουν το φιλί όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Και σχεδόν κάθε φορά που εφαρμόζουν όσα μαθαίνουν, τα αποτελέσματα αλλάζουν κατευθείαν.  

Έχουμε μιλήσει με άντρες που έχουν βγει πολλά αποτυχημένα ραντεβού. Το αστείο είναι ότι με το που μάθανε να επιδιώκουν περισσότερο την επαφή και το φιλί, η πλεινότητα των αλληλεπιδράσεων τους πλέον οδεύουν προς όλο και πιο ερωτικές φάσεις. 

Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Το θετικό της απλής σωματικής επαφής με ανθρώπους έχει μελετηθεί σε πολλές κοινωνικές καταστάσεις. 

Σερβιτόροι που αγγίζουν τους θαμώνες σε γενικές γραμμές παίρνουν μεγαλύτερο φιλοδώρημα. Ένα απλό άγγιγμα κάνει τους ανθρώπους να θέλουν περισσότερο να ανταποδώσουν σε χρήματα. Ασθενείς που γιατροί τους αγγίζουν, νιώθουν πιο άνετα, ανοίγονται περισσότερο και είναι πιο πιθανό να λάβουν την θεραπεία που οι γιατροί τους προτείνουν. Και άντρες που ζητάνε τηλέφωνα ή χορούς στα κλαμπ έχουν πολύ καλύτερη ανταπόκριση με ένα απλό γρήγορο άγγιγμα στο χέρι. 

Σε κανένα από αυτά τα σενάρια, δεν ζήτησαν άδεια αυτοί που το ξεκίνησαν. Ακόμα και τα δεδομένα δείχνουν πως με το να είσαι πιο αποφασιστικός χτίζονται καλύτερες σχέσεις. Όχι μόνο όσον αφορά εσένα άμεσα, αλλά και όσους άλλους εμπλέκονται σ’αυτές τις διαπροσωπικές σχέσεις. 

Γιατί οι άντρες δε γίνεται να περιμένουν ή να ζητάνε πάντα την άδεια.

Ωραία, μπορεί να δέχεσαι ότι το να είσαι πιο ευθύς είναι ελκυστικό. Γιατί, όμως, δεν μπορούν οι άντρες απλώς να περιμένουν μέχρι μια κοπέλα να τους δείξει ότι θέλει να κάνουν την πρώτη κίνηση;

Αυτό θα ήταν τέλειο! Θα ήταν φοβερή η ανοιχτή επικοινωνία, ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Αλλά πολλοί άντρες ήδη περιμένουν για σημάδια χωρίς όμως κάποιο όφελος.

Το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες:

 1. Δεν δίνουν λεκτική άδεια. Έχουμε συζητήσει για χιλιάδες ραντεβού με άντρες. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, η γυναίκα ποτέ δεν εξέφρασε ότι ήθελε να φιληθούν, ακόμα κι όταν ήταν στο τσακ. Ποτέ δεν λένε «φίλα με.» Ούτε ξεκινάνε τα αγγίγματα για να πούνε έτσι ότι θέλουν τα πράγματα να προχωρήσουν.
 2. Δείχνουν μικρά μη λεκτικά σημάδια τα οποία είναι δύσκολα για τους άντρες να αντιληφθούν. Οι γυναίκες δίνουν μη λεκτικά σημάδια τα οποία κιόλας θεωρούν πως είναι προφανή, αλλά συνήθως αγνοούνται από τους άντρες. 

Πολλες κοπέλες μας λένε: «Έπαιζα με το μαλλί μου, έκατσα πιο κοντά του και γελούσα με όλα τα αστεία του.» Αυτά, όμως, δεν φανερώνουν κάποιου είδους άμεση άδεια και έτσι οι άντρες δεν ξέρουν πως να το συνεχίσουν.

Και τόσοι πολλοί άντρες συνεχίζουν να περιμένουν για κάποιο ξεκάθαρο σημάδι άδειας και χάνουν την ευκαιρία τους. Δεν κρατάει καν πολύ. Στις μέρες μας, αν ένας άντρας δεν κάνει κίνηση στο πρώτο ή στο δεύτερο ραντεβού το αργότερο, συνήθως μετά έφυγε το τρένο. Οι γυναίκες δεν κάθονται να περιμένουν με τόσες επιλογές που έχουν.

Αλλά και πάλι, οι άντρες που προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω (μέσω φλερτ) και να ρισκάρουν, συχνά χτίζουν ακόμα πιο ρομαντικές σχέσεις. 

Το να περιμένεις ξεκάθαρα σημάδια ενδιαφέροντος νομοτελειακά αποτυγχάνει όταν…

 • Προσεγγίζεις. Άντρες που περιμένουν τυχαίες γυναίκες να τους κοιτάξουν για να τις πλησιάσουν χάνουν αμέτρητες ευκαιρίες για τριβή. Αυτοί που απλώς συστήνονται ευγενικά σε όποιον θεωρούν ενδιαφέρων βγαίνουν πολλά περισσότερα ραντεβού. Οι γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται το κάνουν ξεκάθαρο μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα της αλληλεπίδρασης, άρα δεν τρέχει κάτι. 
 • Με το να κάνεις σχέδια. Άντρες που δεν θέλουν να πιέσουν μια γυναίκα και περιμένουν να τους πεί αυτή πότε θα είναι διαθέσιμη, πολύ σπάνια η άλλη ασχολείται. Λένε πράγματα όπως: «Πες μου όταν είσαι ελεύθερη.» Σχεδόν ποτέ δε βλέπουμε γυναίκες να ανταποκρίνονται σ’ αυτό και να τους λένε πότε μπορούν. Αλλά όταν ο άλλος λέει «Μπορώ την Πέμπτη μετά τη δουλειά, πάμε για ποτό», οι πιθανότητες να βγουν εκτινάσσονται. 
 • Με το να φιλάς. Και τέλος, άντρες που ρωτάνε τις γυναίκες αν είναι σε φάση να φιληθούν είναι πολύ πιο πιθανό αυτό να μη γίνει. Σχεδόν όλες οι γυναίκες λένε κάτι όπως: «Είναι πολύ ξενέρωτο όταν ο άλλος ρωτάει αν μπορεί να με φιλήσει… Είναι αμήχανο, δε με κάνει να νιώθω άνετα και χαλάει τη στιγμή.»

Γενικά, οι γυναίκες τείνουν να μην επενδύουν στην αρχή της αλληλεπίδρασης. Πόσο συχνά βλέπεις μια γυναίκα να συστήνεται σε έναν τυχαίο τύπο κατά τη διάρκεια της μέρας ή να είναι η πρώτη που θα φιλήσει τον άλλον; Όχι και τόσο συχνά… σχεδόν ποτέ δηλαδή. 

Αν οι γυναίκες ήταν είτε πιο ξεκάθαρες για το αν ενδιαφέρονται ή πιο υπομονετικές, οι άντρες θα μπορούσαν να περιμένουν για ξεκάθαρη άδεια να κάνουν την κίνηση. (Αυτό απλά δεν θα συμβεί ποτέ.)

Άρα, κάποιες φορές, ο μόνος τρόπος να προκαλέσει κάποιος το ενδιαφέρον της άλλης είναι με μία τολμηρή κίνηση όπως το φιλί.

Πότε χρειάζεται και πότε δεν χρειάζεται να ζητήσουμε την άδεια

Άκου, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ένα προσωπικό ζήτημα και θέλουμε να σεβαστούμε τους πάντες. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι κάποιος να πληγωθεί. 

Αλλά, πρέπει όλοι να συμβιβαστούμε με κάτι που να δουλεύει για όλους. Γυναικείες γενικότητες του στιλ: «Όποιος μου μιλήσει τυχαία ή προσπαθήσει να με φιλήσει στο πρώτο ραντεβού με προσβάλλει» δεν είναι εποικοδομητικές. Επίσης οδηγεί σε πιο συντηρητικές αλληλεπιδράσεις και μεγαλύτερη έχθρα μεταξύ των δύο φύλων. 

Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Το να είναι κάποιος αποφασιστικός και να μην κάνει για μία γυναίκα θα είναι πιο συχνό απ’ το να μην δημιουργείται απίστευτη χημεία με άλλους. 

Θα πρέπει, άραγε, να τιμωρήσουμε τέτοιους ανθρώπους και να τους στερήσουμε την ευτυχία τους; Πως μπορεί η αποφασιστικότητα να είναι λάθος εάν οι γυναίκες είναι δεκτικές σε τέτοιες συμπεριφορές και θέλουν να διεκδικούν τέτοιους άντρες;

Ποιά είναι τα όρια για να χρειάζεται άδεια;

Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά αυτά είναι κάποιες κατευθυντικές οδηγίες που εμάς μας φαίνονται λογικές:

 • Το να συστήνεσαι σε κάποιον είναι φυσικό και ανθρώπινο. Το ίδιο και το να κάνεις ένα μη σεξουαλικό κοπλιμέντο. Όσο είσαι ευγενικός και όχι στα άκρα, είσαι εντάξει.
 • Εάν κάποια άγνωστη δεν θέλει να σου μιλήσει, μπορείς, πολύ απλά, να φύγεις.
 • Μπορείς να τεστάρεις τις δυνατότητες σου με ένα απλό καθημερινό άγγιγμα σε ένα ραντεβού σε μη σεξουαλικές περιοχές. Μάθε να διαβάζεις τα μη λεκτικά σημάδια ώστε να καταλάβεις αν σε παίρνει να το προχωρήσεις για φιλί ή όχι.
 • Δεν επιτρέπεται να αγγίζεις σεξουαλικές περιοχές (στήθος, οπίσθια και γεννητικά όργανα) χωρίς άδεια. 
 • Δεν επιτρέπεται να φιλήσεις μια άγνωστη στο δρόμο χωρίς την άδεια της.
 • Αν μια γυναίκα σε απορρίψει σε οποιοδήποτε στάδιο το δέχεσαι αμέσως χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν θυμώνεις, απειλείς ή εκφοβίζεις. Και δεν προσπαθείς πάλι κατευθείαν.
 • Η άδεια μπορεί να ανακληθεί – δεν είναι μόνιμη.

Όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα στη ζωή: να έχουμε υγιείς σχέσεις. Πρέπει να δουλεύουμε μαζί, να μην εναντιωνόμαστε, να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση για όλους. Όσο το συντομότερο γίνει, τόσο πιο χαρούμενοι θα είμαστε.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter