Τι παίζει με τον γυναικείο ανταγωνισμό;

Στη φύση, ο ανταγωνισμός υπάρχει παντού.

Τα αρσενικά ανταγωνίζονται με άλλα αρσενικά, για τη διεκδίκηση πόρων. Αντίστοιχα, και τα θηλυκά ανταγωνίζονται με άλλα θηλυκά, για τη διεκδίκηση πόρων. Αλλά και τα δύο φύλα διεκδικούν μόνο τους πόρους που τους αφορούν.

Για παράδειγμα, τα θηλυκά νοιάζονται κυρίως για την ασφάλειά τους. Οπότε και οι πόροι που αναζητούν πάντα έχουν να κάνουν με αυτήν. Και μάντεψε τι είναι αυτό που μπορεί να τους παρέχει αυτήν την πολυπόθητη ασφάλεια.

Ένας καλός σύντροφος.

Ο άνθρωπος είναι άλλο ένα ζωάκι που ανήκει στη φύση. Συνεπώς, ισχύει για εμάς ό,τι ακριβώς ισχύει και για όλα τα άλλα ζώα. Σαφέστατα κάθε ζώο διαφέρει, αλλά, λίγο-πολύ, οι ανάγκες επιβίωσης και αναπαραγωγής παραμένουν σταθερές.

Η εξασφάλιση ενός ιδανικού συντρόφου είναι κάτι που επιθυμεί κάθε γυναίκα.

Αν σκεφτούμε, λοιπόν, ότι στην αγορά ζευγαρώματος τα επιθυμητά και ελκυστικά αρσενικά είναι limited edition, τότε οι γυναίκες καλούνται να διεκδικήσουν, να αποκτήσουν και εν τέλει να κρατήσουν αυτά τα πολυπόθητα αρσενικά. 

Οι γυναίκες, στην προσπάθεια τους να κερδίσουν τους καλύτερους άντρες, θα χρησιμοποιήσουν κάθε τακτική που μπορεί να λειτουργεί: Αποπλάνηση, χειραγώγηση, κουτσομπολιό, βία σωματική ή λεκτική.

Μία γυναίκα θα κάνει ό,τι περνά από τα πανέμορφα χέρια της. Θα αγωνιστεί με νύχια –ημιμόνιμο ή μη– και με δόντια –κατά λάθος βαμμένα από κραγιόν– για να αποκτήσει τον άντρα που μπάνισε και της γυάλισε. Και μάλιστα θα θέλει να τον κάνει να κολλήσει μαζί της για να καταφέρει να τον σέρνει από τη μύτη. Πράγμα όχι και τόσο δύσκολο! 

Η επιστήμη άρχισε να εμβαθύνει στον ανταγωνισμό γυναίκας προς γυναίκα περίπου την τελευταία δεκαετία.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια και ακόμα αδυνατεί να κατανοήσει και να εξηγήσει κάποια από τα περίπλοκα μέρη της γυναικείας ψυχολογίας. Δεν μας κάνει και τόση εντύπωση. Αφού –όπως ξανάπαμε– η γυναικεία ψυχή είναι άβυσσος.

Για παράδειγμα, σε έναν άντρα μπορεί να φαίνεται τελείως παράξενο το ότι υπάρχουν γυναίκες που ανταγωνίζονται με άλλες γυναίκες για ακριβές ψηλοτάκουνες γόβες ή τσάντες. 

Σκέψου, όμως, ότι την ίδια στιγμή κάποιοι από εμάς καυχιόμαστε για το πόσες μπύρες από μικροζυθοποιίες έχουμε δοκιμάσει, για το πόσο πολύ μπορούμε να πιούμε χωρίς να μεθύσουμε –αν και στο τέλος καταλήγουμε πάντα να μεθάμε– για το αμάξι που οδηγούμε –ακόμη και αν δανειζόμαστε ακόμη αυτό του πατέρα μας– ή για το αν έχουμε πιστολί μες στα αμάξι.

Οπότε, οι κόκκινες σόλες ενός ζευγαριού Christian Louboutin ή οι ραφές της τσάντας ενός οίκου για τον οποίο κάποιες γυναίκες τρελαίνονται, αλλά κανείς άντρας δεν γνωρίζει, δεν είναι δα μικρότερης σημασίας από όλα τα παραπάνω.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: και τα δύο φύλα, άντρες και γυναίκες είναι κορόιδα του καταναλωτισμού.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε τη βαθιά πεποίθηση πως όσα περισσότερα αποκτάμε και όσο πιο δυσεύρετα ή δυσαπόκτητα είναι αυτά που αποκτάμε τόσο πιο γαμάτοι γινόμαστε.

Στην πραγματικότητα κάθε λογικό παλικάρι εκεί έξω γνωρίζει βαθιά –πάρα πολύ βαθιά– μέσα του, πως ορισμένα από τα πεδία στα οποία ανταγωνιζόμαστε είναι από ανόητα ως και γελοία. Το ίδιο συμβαίνει και στις γυναίκες. 

Αν είσαι αρκετά έξυπνος –που για να διαβάζεις αυτό το κείμενο προφανώς και είσαι– τότε η ιδανική δική σου σύντροφος είναι επίσης αρκετά έξυπνη. Και ως έξυπνη, αναγνωρίζει ότι ο γυναικείος ανταγωνισμός είναι παράλογος.

Μισεί τις ηλίθιες γυναίκες. Όπως ακριβώς και εσύ απεχθάνεσαι τους ηλίθιους άντρες. Ωστόσο, όπως εσύ αναζητάς την κοινωνική αποδοχή από μαλάκες άντρες που στην πραγματικότητα δεν σέβεσαι, έτσι και αυτή αναζητά την επιβεβαίωση από άλλες γυναίκες που δεν σέβεται. Και συχνά, καταλήγει να τρομάζει όταν καταλαβαίνει ότι τελικά νοιάζεται τόσο πολύ για την γνώμη που έχουν οι άλλες γυναίκες γι’ αυτήν, ως γυναίκα. 

Αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό αντρών-γυναικών.

Βασικά, αυτό είναι και ένα από τα ελάχιστα κοινά μας χαρακτηριστικά. Και τώρα ξεκινούν οι διαφορές. Οι περισσότερες γυναίκες δεν νοιάζονται καθόλου για το αν είναι κακές ή μέτριες στα αθλήματα ή για το αν δεν βγάζουν αρκετά χρήματα. Αλλά ανησυχούν πολύ για τη σεξουαλική τους φήμη. Για το τι θα πιστεύουν ότι κάνει στο κρεβάτι της οι γονείς ή οι θείοι της, οι συνάδελφοι της, οι φίλοι ή οι γείτονες και η κοινωνία γενικά. 

Εσύ είσαι άντρας και δεν το ‘χεις συνηθίσει, αλλά ο περίγυρος μιας γυναίκας είναι πρώτον πραγματικά περίεργος να μάθει και δεύτερον έτοιμος να την κρίνει για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στο κρεβάτι της.

Δεν τους νοιάζει κανένα άλλο έπιπλο ενός γυναικείου σπιτιού. Μόνο αυτό –άντε και το αν πλένει κάνα πιάτο στον νεροχύτη της κουζίνας. Και αν ξαπλώνει συχνά στο κρεβάτι της με παρέα, τότε τους είναι πραγματικά εύκολο να την χαρακτηρίσουν. Είναι για αυτούς πουτάνα, τσούλα, ή οποιαδήποτε άλλη μαλακία θα σκεφτούν να πουν για να κρίνουν.

Αυτό ονομάζεται slut shaming, και αυτός είναι ο κόσμος μιας γυναίκας.

Ολόκληρη η ζωή ενός κοριτσιού μπορεί να καταστραφεί από μία φήμη που διαδίδεται είτε offline στον περίγυρο της είτε online στα social media. Και το ειρωνικό είναι ότι διαδίδεται από άλλες γυναίκες που με το ζόρι την γνωρίζουν, ή δεν την γνωρίζουν καν. Μεταδίδεται, βέβαια, και από άντρες που ποτέ δεν κατάφεραν ποτέ να την ρίξουν στο κρεβάτι, ενώ ψοφάνε να το κάνουν!

Αν, λοιπόν, ήσουν στη θέση μιας γυναίκας θα σου ήταν εύκολο να κάνεις σεξάκια της μίας βραδιάς;

Φαντάσου το άγχος που θα σε έτρωγε μην μαθευτεί το τι κάνεις. Και αν έκανες ό,τι έκανες θα σκεφτόσουν απλά το εξής: «Ευτυχώς δεν πρόκειται να το μάθουν οι συνάδελφοι ή οι συμφοιτητές ή η μάνα μου». Κι αν όμως το μάθουν; Τι γίνεται τότε;

Το εξοργιστικό της όλης υπόθεσης, είναι το πόσο κακιά και επικριτική μπορεί να γίνει μία γυναίκα απέναντι σε μία άλλη γυναίκα.

Το slut shaming από γυναίκα προς γυναίκα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη απέχθειας ή μίσους που υποβόσκει μεταξύ των γυναικών. Είναι κυρίως ένδειξη φθόνου. Μια γυναίκα που το δίνει πιο εύκολα από αυτές που την κρίνουν, είναι στα μάτια τους μια κινητή απειλή. Μια σεξοβόμβα, έτοιμη να σκάσει στα χέρια του αγοριού που αυτές θέλουν για την πάρτη τους. Γι’ αυτό και λένε διάφορα του στυλ: «Όχι αγάπη μου, δεν θα μου τον πάρει το τσουλάκι». 

Μια γυναίκα που προσφέρει έρωτα, ηδονή ή μπίμπο στο πρώτο ραντεβού δεν κάνει κάτι κακό. Κάθε άλλο!

Αυτή η επιλογή, όμως, επιφέρει την λεγόμενη «τραγωδία των κοινών» στο γυναικείο φύλο. Μια σύγκρουση, δηλαδή, των προσωπικών συμφερόντων μιας γυναίκας και του κοινού καλού του γυναικείου φύλου. Με απλά λόγια, το καλό το ατόμου έρχεται σε κόντρα με το καλό της ομάδας.

Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα προχώρησε με έναν άντρα στο πρώτο ραντεβού, τότε δεν μπορεί κάποια άλλη να περιμένει μέχρι το τέταρτο. Γιατί αν ένας άντρας έχει να επιλέξει μεταξύ σεξ στο πρώτο ραντεβού και σεξ στο τέταρτο, τότε θα επιλέξει δαγκωτό το πρώτο.  Και έτσι, οι περισσότερες καταλήγουν να προσφέρουν όλο και περισσότερο σεξ, σε όλο και περισσότερους άντρες, απλά και μόνο για να μείνουν στο παιχνίδι του ζευγαρώματος.

Οπότε, το slut shaming μεταξύ των γυναικών είναι μια τελευταία, επιθετική προσπάθεια των γυναικών που θα επέλεγαν το τέταρτο ή πέμπτο ραντεβού για το κάτι παραπάνω. Είναι σαν να προσπαθούν να θέσουν έναν ηθικό κανόνα για πιο συγκρατημένη σεξουαλική ζωή στις άλλες, για να μην αναγκάζονται να βιαστούν και οι ίδιες. 

Ο ηθικός αυτός κανόνας μπαίνει στη ζωή της κάθε γυναίκας με τέτοιον τρόπο, που τελικά δεν την αφήνει να χαρεί τη ζωή της και το σεξ.

Και όταν ένα βράδυ περνά καλά με κάποιον άντρα, το επόμενο πρωί δεν αισθάνεται όσο υπέροχα θα έπρεπε να αισθάνεται. Δεν είναι τυχαίο που η διαδρομή της επιστροφής προς το σπίτι της, μετά από μία σέξαλλη νύχτα, χαρακτηρίζεται ως «το περπάτημα της ντροπής (στο χωριό το λέμε “walk of shame”). 

Και αυτός ο κίνδυνος ντροπιασμού την κάνει να αναζητά μεν one night stand, ακολουθώντας δε μια πολύ προσεκτική στρατηγική. Συχνά καταφεύγει σε αστείες δικαιολογίες όπως: «ήταν τα γενέθλιά μου», «ήμουν μεθυσμένη», «ήταν η παγκόσμια ημέρα πίπας και είπαμε να το γιορτάσουμε».

Αυτές οι δικαιολογίες που εφευρίσκει μια γυναίκα της επιτρέπουν να δείξει πως το κάθε βράδυ που απλώς πέρασε καλά, δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατά τα άλλα ηθικής της πορείας. Για τον ίδιο λόγο οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να πούνε πως κάνανε σεξάκι, πηδήχτηκαν ή έβγαλαν τα μάτια τους.

Αντ’ αυτού, προτιμούν κάποιους ευφημισμούς όπως το «κοιμήθηκα με τον τάδε» ή «βγήκα με τον τούδε» ή «έκανα παρέα με τον έτσι» ή «τραβιέμαι με τον γιουβέτσι». Ή το πολύ κομψό και απείρως ντεκαυλέ «συνουσιαστήκαμε». Ναι αμέ, το’ χουμε ακούσει μέχρι κι αυτό.

Όλες αυτές οι γνώσεις είναι πολύ σημαντικές, αν θες να καταλάβεις πώς λειτουργούν οι γυναίκες.

Επίσης, μια γυναίκα δυσκολεύεται μέχρι και όταν βρίσκεται με τις φίλες της. Ξέρει ότι την παρακολουθούν και την κρίνουν για ό,τι κάνει ή δεν κάνει στη σεξουαλική της ζωή. Και ακόμη και αν την γοητεύσεις στα πρώτα τρία λεπτά, είναι πολύ πιθανόν να πάρεις τα τρία σου.

Γιατί, για παράδειγμα, αν αποφασίσει να κοιμηθεί μαζί σου στο πρώτο ραντεβού, τότε θα πρέπει μετά να βρει απαντήσεις στις πάμπολλες ερωτήσεις που θα δεχτεί, όταν επιστρέψει στα υπόλοιπα κορίτσια. Και οι απαντήσεις πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην την περάσουν και για καμιά ελαφρών ηθών.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να είσαι διακριτικός και να της το κάνεις εύκολο. Μην την πάρεις από την παρέα της. Απλά αντάλλαξε στοιχεία μαζί της. Από ‘κει και πέρα, άφησέ την να αποφασίσει αν θα κάνει γνωστό το ότι πηδηχτήκατε αργότερα. Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύσεις και την ίδια και την φήμη της. 

Βέβαια, η φήμη της δεν επηρεάζεται μόνο από το αν θα κάνει σεξάκι ή όχι μαζί σου.

Αν ξεκινήσετε κάποτε να βγαίνετε, η σχέση σας θα περάσει από την κριτική επιτροπή που δίνει το ΟΚ, για να συνεχίσετε να βγαίνετε –δηλαδή τις φίλες της. Αν έχεις αρκετά ελκυστικά προσόντα ως άντρας είναι πιο πιθανό να πάρεις το ΟΚ. Γιατί η δική σου υψηλή κοινωνική αξία, προσθέτει αξία και σε εκείνη.

Από κει και πέρα, δεν θα κριθείς μόνο για αυτό που είσαι, αλλά και για τον τρόπο που φέρεσαι. Και αν δώσεις την εντύπωση πως την εκμεταλλεύεσαι ή την μειώνεις ή δεν την σέβεσαι, τότε ετοιμάσου και φυλάξου, γιατί θα δεχθείς πολέμο.

Αν κάνεις εξ αρχής θετική εντύπωση στην παρέα της, τότε βγαίνετε όλοι από την δύσκολη θέση και η φάση τότε γίνεται win-win.

Αυτή είναι μια καλή τακτική: δείξε ότι είσαι κουλ, αστείος και γαμάτος, για να γκρεμίσεις κάθε αμφιβολία που μπορεί να έχουν για εσένα. Θα πάρεις άμεσα τα 3 ναι, και όχι τα 3 σου. Θα περάσεις στην επόμενη φάση και τέλος καλό, όλοι καλά!

Αν σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να μπορείς να φλερτάρεις με μεγαλύτερη άνεση, τότε πάτα εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter