Εισαγωγή στο body language

body language 1

Κάνε μια αναζήτηση στο google για body language και το πιθανότερο είναι να δεις 91872391823 αποτελέσματα. Ειδικά αν ψάξεις για γλώσσα του σώματος και γυναίκες μάλλον θα βρεις χιλιάδες άρθρα, βίντεο, απόψεις και διατριβές ολόκληρες πάνω στο ζήτημα. Τι άλλο θέλεις; Ότι χρειάζεσαι είναι εκεί έξω.

Ακριβώς όμως λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών, κυκλοφορεί και πολλή… σαβούρα. Δε λέω, χρυσό το ίντερνετ, αλλά μέχρι να ξεχωρίσεις τι αξίζει και τι όχι, έχεις χάσει τη μισή σου ημέρα. Και δεν είναι, δυστυχώς, μόνο αυτό το πρόβλημα.

Βλέπεις, τα περισσότερα πράγματα που μπορεί να διαβάσει κανείς εκεί έξω πάνω στο ζήτημα μοιάζουν με μαγικές λύσεις. «Μάθε τώρα τους τρεις τρόπους με τους οποίους μια γυναίκα δείχνει αν σε γουστάρει!». «Δες πότε οι γυναίκες χαϊδεύουν τα μαλλιά τους!». «Κατάλαβε τι νιώθει για σένα κοιτώντας τα χέρια της!!», και λοιποί clickbait τίτλοι κατακλύζουν το διαδίκτυο. Χωρίς εσύ να μπορείς να βγάλεις άκρη ποτέ.

Ευτυχώς για σένα, υπάρχει το GentlemenOnly.

Αστειεύομαι, λιγουλάκι, καθώς δεν πρόκειται να βρεις παρακάτω στο κείμενο κάποια μαγική λύση/ τρομερή ανάλυση του ζητήματος. Αντιθέτως, ίσως να αποτελεί περισσότερο μια προσωπική ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα γύρω από το, κατά τα άλλα τεράστιο ζήτημα, της γλώσσας του σώματος. Για όποιον φυσικά θέλει να ασχοληθεί. Ξεκινάμε λοιπόν:

Η γλώσσα του σώματος είναι αυτό ακριβώς: Μια ολόκληρη γλώσσα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίζεις ακριβώς σαν να πρόκειται να μάθεις… αγγλικά! Πόσο γελοίο θα φάνταζε να προσπαθείς να καταλάβεις αγγλικά μαθαίνοντας μονάχα τι σημαίνουν μερικές λέξεις; Πρόκειται για ολόκληρη διάλεκτο, η οποία φυσικά έχει την αλφαβήτα, τις λέξεις και τις προτάσεις της.. Και πρέπει να μάθουμε τόσο να την διαβάζουμε όσο και να την μιλάμε!

Θα πάρει αρκετό χρόνο να μάθεις να την διαβάζεις.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να επιστρέψεις στα θρανία και να μελετήσεις όλες τις πτυχές της: Το πρόσωπο και τις εκφράσεις του, τον κορμό, τα άκρα, τα μάτια κτλ. Και έχει και προαπαιτούμενα! Γιατί φυσικά δεν είναι δυνατό να την καταλάβεις χωρίς πρώτα να κατανοήσεις τι είναι τα συναισθήματα..

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά τα συναισθήματα είναι οι λέξεις του σώματος, ο τρόπος του να επικοινωνεί αυτό που θέλει ή σκέφτεται. Αν και θα ακολουθήσει εκτενές αρθράκι για αυτά στο μέλλον, είναι αυτονόητο πως είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε αν η κοπέλα ή ο συνεργάτης στον οποίο μιλάμε νιώθει χαρά ή δυσανασχετεί, αν θέλει να φύγει ή απολαμβάνει την παρουσία μας.

Και όπως όταν μάθαινες αγγλικά στην αρχή καταλάβαινες σκόρπιες λέξεις και σου ακούγονταν όλα ακαταλαβίστικα, έτσι και με το σώμα, θα χρειαστεί ΚΑΙ να διαβάσεις ή να παρακολουθήσεις σεμινάρια ΚΑΙ να παρατηρήσεις πολλούς ανθρώπους… μέχρι να αρχίζεις να βγάζεις άκρη. Διότι:

Όλα τα πράγματα στη γλώσσα του σώματος εξαρτώνται από τα συμφραζόμενα.

Όπως μια λέξη από μόνη της δεν μπορεί να περιγράψει ένα πλήρες νόημα, έτσι και μια κίνηση από μόνη της δεν σημαίνει κάτι. «Χάιδεψε τα μαλλιά της, άρα με θέλει!», «Κοίταξε τα χείλια μου άρα με γουστάρει!». ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ.  Ή μάλλον, όχι πάντοτε.

Το σώμα του κάθε ανθρώπου αφηγείται μια ιστορία, και μιλάει με προτάσεις.. Μπορεί, για παράδειγμα, μια κοπέλα να κοιτάει τα χείλη σου επειδή τρώγατε πριν Burger και έχει κολλήσει λίγο μαρούλι στα δόντια σου (!!!).

ΠΑΝΤΑ θα πρέπει να βγάζεις συμπεράσματα από ΠΟΛΛΕΣ ενδείξεις, όχι μόνο μία. Και πάντοτε θα εξετάζεις το γενικότερο πλαίσιο γύρω από το οποίο συμβαίνει μια κίνηση. Ειδάλλως κινδυνεύεις να παρεξηγήσεις ή να βγάλεις ελλιπή συμπεράσματα.

Μέχρι στιγμής ίσως σου ακούγεται μεγάλη ταλαιπωρία να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο. Μάθε όπως πως το να γνωρίζει να διαβάζει κανείς τα σώματα των άλλων ανθρώπων:

Έχει εξαιρετικές εφαρμογές σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Είναι ένα σύγχρονο υπερόπλο.. Μοιάζει με τις ακτίνες Χ κάποιων υπερηρώων. Για κάποιον που ασχολείται με τη γλώσσα του σώματος, κάποια στιγμή ξεκλειδώνεται μπροστά του ένας ολόκληρος κόσμος, που βρισκόταν κρυμμένος κάτω από τη μύτη του. Καταλαβαίνει τι θέλει ή τι νιώθει ο συνομιλητής του, μερικές φορές καλύτερα και από εκείνον.

Θυμάσαι εκείνο το γκομενάκι που της μιλούσες και τελικά δεν έστειλε; Φαντάσου να είχες καταλάβει νωρίτερα ότι δεν θέλει και να είχες προχωρήσει παρακάτω.

Θυμάσαι τον πιθανό επαγγελματικό συνεργάτη με τον οποίο δεν προχώρησε η συμφωνία; Αν είχες διαβάσει τα σημάδια του Στρες στο πρόσωπο και την αναπνοή του ίσως να το είχες προβλέψει νωρίτερα.

Θυμάσαι τη φορά που απολύθηκες ξαφνικά από τη δουλειά σου; Ίσως αν διάβαζες καλύτερα την περιφρόνηση στο πρόσωπο του προϊσταμένου σου να το είχες μυριστεί και να είχες βρει κάτι καλύτερο.

Θυμάσαι τότε που γύρισες σπίτι σου ύστερα από έξοδο μόνος; Στα δεξιά σου ίσως βρισκόταν μια κοπέλα που να σε ήθελε, αλλά να μην είχες την ικανότητα να το καταλάβεις.

Συνεπώς: Για κάθε άντρα που σέβεται τον εαυτό του και θέλει καλύτερα αποτελέσματα με τις γυναίκες ή με τις δουλειές του, το να αφιερώσει χρόνο στη μελέτη και να εξασκηθεί πάνω στο body language είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει. Αδιαμφισβήτητα, του ανοίγονται πόρτες και του παρουσιάζονται ευκαιρίες που μέχρι σήμερα δεν έβλεπε.

Θέλω λοιπόν μέχρι την επόμενη φορά που θα συνατηθούμε, να κάνεις μια απλή άσκηση:

Στο μετρό, στη δουλειά ή οπουδήποτε που υπάρχουν άνθρωποι, προσπάθησε να τους παρατηρήσεις. Θέλω μάλιστα να ξεχάσεις το τι λένε τα λόγια, και να εστιάσεις μόνο στο να καταλάβεις τι λένε τα σώματά τους.

Και επειδή ίσως μπερδευτείς στην αρχή, εστίασε σε συγκεκριμένα σημεία: Αρχικά παρατήρησε το πρόσωπο, και συγκεκριμένα τα χείλη τους. Χαμογελάνε; Σφίγγονται; Είναι χαλαρά; Ύστερα δες τα μάτια τους: που κοιτάνε; Για ποιόν λόγο; Τέλος, εστίασε στον κορμό τους: Που θέλει να πάει το σώμα τους;

Μάθε να παρατηρείς, και να εστιάζεις την προσοχή σου εκεί. Και ύστερα, αν αναζητήσεις βιβλιογραφία, σεμινάρια, συζήτηση πάνω στο θέμα, εδώ είμαστε. Μέχρι τότε, μου αρκεί που σήμερα έμαθες πως υπάρχει αυτός ο θαυμαστός κρυμμένος κόσμος.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter