Να την κάνεις να γελάει; Η επιστήμη μίλησε (επιτέλους)

γελάει γελαει επιστήμη επιστημη

Σου έτυχε ποτέ να γελάει κάποια κοπέλα με αυτά που λες τόσο πολύ που να την πήρες για χαζούλα; Ε λοιπόν μόνο χαζούλα δεν ήταν. Σε γούσταρε, και αν σου άρεσε και δεν έγινε τίποτα, μάλλον κάτι έκανες πολύ λάθος… Και εσύ, και εγώ στα 17 μου με την Αθηνά…

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούς, το γέλιο με τους γύρω σου, είτε μιλάμε για φίλους, είτε για σχέση, είτε για επαγγελματικές σχέσεις, μετράει. Μια αστεία ατάκα θα σπάσει τον πάγο με την κοπέλα που γουστάρεις και θα σε βοηθήσει να μην τα… ακούσεις από το αφεντικό σου όταν κάνεις κουτσουκέλα.

Το γέλιο δεν είναι απλή υπόθεση, γι’ αυτό και έγινε ολόκληρη έρευνα για να καταλάβουμε πως προκαλείται, αν όντως μας κάνει πιο ευτυχισμένους και γιατί οι γυναίκες γελάνε περισσότερο (ναι, γελάνε μαζί μας συνήθως).


Την επόμενη φορά που θα δεις ένα φίλο σου, πες του “Για γέλα λιγο”.

Ήδη ξέρουμε τι θα απαντήσει. Δεν μπορεί να γελάσει, θα σου πει, χωρίς να υπάρχει λόγος, δεν του βγαίνει. Μετά μάλλον θα γελάσει, αλλά μαζί σου με αυτά τα άκυρα που του λες (σόρρυ γ’ αυτό).
Αυτό που είναι σίγουρο είναι οτι αν και χρειάζεται λόγος για να γελάσουμε, πολλές φορές το κάνουμε χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάτι αστείο. Προκαλεί εντύπωση, αν κάτσεις και το φιλοσοφήσεις, πόσο περίεργο είναι σαν φαινόμενο. Γελάμε χωρίς καν να το θέλουμε.

Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει και μία ομάδα επιστημόνων, για να καταλάβει αν το γέλιο δεν έχει να κάνει απαραίτητα με κάφρικα αστεία ή βίντεο με γάτες, αλλά είναι μία… γλώσσα. Ναι, γλώσσα, γιατί μέσω αυτού πολλές φορές συνδεόμαστε με τους γύρω μας πολύ καλύτερα απ’ οτι με λέξεις. Ακόμα και το αμήχανο γέλιο μιας κοπέλας (δεν στο εύχομαι), είναι μία μορφή επικοινωνίας, αφού η ίδια μάλλον δυσκολεύεται να εκφραστεί.

Βγήκαν στη γύρα λοιπόν και, όσο ντροπιαστικό κι αν ήταν μερικές φορές, έστηναν αυτί σε δρόμους, καφετέριες κλπ με το που άκουγαν κάποιον να γελά. Μάλλον είχε πλάκα η φάση, αφού έφτασαν να ακούσουν 1.200 διαφορετικά άτομα να γελούν χωρίς να έχουν αντιληφθεί την παρουσία τους.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι pexels-helena-lopes-708392-1024x683.jpg

Ένα από αυτά που τους έκανε εντύπωση, και ίσως είναι το μυστικό για να γινεις και εσύ κι εγώ πιο ευχάριστος σε κάθε παρέα, είναι οτι τις περισσότερες φορές γελούσε περισσότερο αυτός που πετούσε την ατάκα, παρά ο συνομιλητής του. Μη σκαλώνεις, υπάρχει λογική εξήγηση: Μόλις το 10% με 20% των γέλιων που κατέγραψαν προερχόταν από κάποιο αστείο. Κατά τα άλλα, ήταν απλά καθημερινές ατάκες ή ιστορίες, ακόμα και ένα “Τι λέει μπρο;” έφερνε γέλιο στα άτομα. Οπότε, στο συγκεκριμένο σκηνικό, για να υπάρξει χαρά και γέλιο δεν ήταν απαραίτητο κάποιο αστείο, ήταν αρκετός ο “μπρο”.

Αν και έχουμε όλοι ακούσει οτι το “γέλιο μακραίνει τη ζωή”, δεν σου κάνει εντύπωση οτι ποτέ δεν γελάμε μόνοι μας; Οτι και να κάνεις μόνος, ακόμα και αν βλέπεις τον αγαπημένο σου κωμικό στο Youtube, δύσκολα θα λυθείς στα γέλια. Αντίθετα, άλλες κοινωνικές συμπεριφορές είναι συχνές ακόμα κι αν είμαστε ολομόναχοι. Μπορεί να μιλάς στον εαυτό σου, μπορεί ίσως να βλέπεις το σώμα σου στον καθρέπτη και να χαμογελάς (εδώ όντως το χαμόγελο είναι πολύ καλύτερο από το να σε πιάσουν γέλια).

Γελάει ο φίλος μας ή και κάποιος άγνωστος. Είναι… κολλητικό;

Σίγουρα θα έχεις γελάσει μέσα σε μια παρέα με κάτι που ίσως δεν βρήκες και τόσο αστείο. Κάποιοι γελάνε χωρίς να έχουν καν ακούσει καλά ή χωρίς να έχουν καταλάβει το αστείο. Και όμως, δεν προσποιούνται για να μη νιώθουν εκτός, αντίθετα, τους συνεπήρε το γέλιο της παρέας.

Δεν είναι τυχαίο οτι ακόμα και πολλές μοντέρνες τηλεοπτικές σειρές έχουν επιλέξει να “κουμπώσουν” στις ατάκες των πρωταγωνιστών το περίφημο γέλιο-κονσέρβα (fun fact: οι περισσότεροι που ακούς να γελάνε στα “Φιλαράκια” είναι τώρα νεκροί). Μπορεί να ξέρουμε ότι το γέλιο είναι ψεύτικο, όμως μόνο και μόνο ο ήχος μας παρασύρει και βρίσκουμε πιο αστεία την κάθε σκηνή που το ακούμε, νιώθοντας μέρος του ψεύτικου κοινού.

Μπράβο που άντεξες και διάβασες για κοινωνιολογικές παρατηρήσεις και ψυχολογικές θεωρίες, ήρθε η επιβράβευσή σου με facts για το γέλιο όσον αφορά τις… γυναίκες.

Όταν δούμε ένα ζευγάρι που ο άνδρας είναι λιγότερο εμφανίσιμος από την κοπέλα του (μετά το “θα έχει λεφτά αυτός”) θα ακουστεί η ατάκα, “θα έχει χιούμορ”. Και όσο να ναι είναι αλήθεια.

Εντυπωσιακά στοιχεία δίνει η στατιστική, αφού προκύπτει οτι σε μία συζήτηση άνδρα-γυναίκας, η κοπέλα είναι εκείνη που γελάει περισσότερο κι από το διπλάσιο σε σχέση με τον συνομιλητή της. Αυτό είναι στο χέρι μας να το ερμηνεύσουμε, είτε οι άνδρες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση, μπορεί ερωτική, μπορεί απλά φιλική να είναι “παίκτες” και να φέρνουν την χαρά στο θηλυκό ως “Alpha males”, είτε οι γυναίκες είναι αυτές που εκφράζουν ακομπλεξάριστα τη χαρά τους, ή δυσκολεύονται να την κρύψουν τέλος πάντων.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι pexels-katerina-holmes-5910744-1024x683.jpg

Αρκεί να κάτσει κανείς να δει αγγελίες συνοικέσιων σε εφημερίδες προ 30ετίας, που ήταν, όπως φαίνεται, ότι πιο κοντινό σε Tinder και Badoo, εκεί που οι λέξεις μετρούσαν περισσότερο, αφού δεν υπήρχαν φωτογραφίες για να ξέρεις αν ο άλλος έχει σκουλαρίκια στις ρώγες ή η άλλη φοράει μπότες με γουνάκι τον Αύγουστο (γούστα είναι αυτά, δεν κρίνουμε).

Οι γυναίκες προέκυψε, λοιπόν, οτι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ανέφεραν το γέλιο και το χιούμορ στις αγγελίες τους, το ζητούσαν μάλιστα ως προϋπόθεση από τους υποψήφιους συντρόφους τους. Αντίθετα, οι άντρες ισχυρίζονταν ότι το πρόσφεραν, οτι μπορούσαν να κάνουν τη γυναίκα να γελάει.

Κι επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό, η επιστήμη επέμεινε και οι Karl Grammar και Irenaus Eibl-Eibesfeldt έκατσαν και μελέτησαν συζητήσεις ζευγαριών στη Γερμανία που συναντιόνταν για πρώτη φορά για να διαπιστώσουν αν το χιούμορ “μετράει”. Δεν ανακάλυψαν και την Αμερική, αλλά επιβεβαίωσαν εκατομμύρια άντρες. Ναι, μετράει. Οι γυναίκες γελούσαν περισσότερο στους άντρες που τις ενδιέφεραν, ενώ προέκυψε οτι ο άντρας θέλει περισσότερο τη γυναίκα που γελάει με τα αστεία του (μεγάλη ταφόπλακα στις σνομπ εδώ).

Αυτό που ίσως σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις αρκετά πράγματα, είναι ο ρόλος του γέλιου μέσα στη σχέση. Όπως διαπιστώθηκε, ουσιαστικά το γέλιο της γυναίκας είναι αυτό που αναδεικνύει και χαρακτηρίζει μία υγιή και ευτυχισμένη σχέση. Κάνε τα κουμάντα σου… Μη γίνεις και κλόουν όμως, ε!

Μπες τώρα στο ΤΟΠ 1% των Αντρών.

Subscribed to Newsletter