Νικώντας την φωνή της αμφιβολίας

πως να εχω αυτοπεποιθηση

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σου πει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που θες. Θα ισχυριστεί ότι δεν έχεις αυτό που χρειάζεται. Ότι είσαι ανόητος. Ότι ακολουθείς «παιδικά όνειρα». Όποιος άνθρωπος έχει κυνηγήσει κάτι που θέλει ή πιστεύει σε αυτό, έχει αναγκαστεί να κολυμπήσει μέσα από μια θάλασσα αμφιβολιών.

Είναι πιο εύκολο για τους αρνητές να κάθονται και να λένε στους άλλους τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Να διαδίδουν την αρνητικότητα, ενώ παραμένουν με ασφάλεια στη ζώνη άνεσής τους. Τους κάνει να αισθάνονται καλά να καταστρέφουν τους άλλους, όταν δεν είναι αυτοί που βάζουν το κεφάλι τους στη γραμμή. Στην πραγματικότητα, έχουν τους δικούς τους στόχους που έχουν συρρικνωθεί σε «όνειρα θερινής νυκτός» που δεν θα γίνουν ποτέ. Δεν έχουν πετύχει τους δικούς τους, οπότε γιατί να σε ενθαρρύνουν να πετύχεις τους δικούς σου;

Αυτό το φαινόμενο είναι τόσο αληθινό που έχει ακόμη και το δικό του όνομα – νοοτροπία του καβουριού. Είναι πολύ πιο εύκολο να προσπαθήσεις να τραβήξεις κάποιον προς τα κάτω από το να σηκώσεις τον εαυτό σου και να τον ακολουθήσεις. Αυτό απαιτεί θάρρος.

Μερικές φορές η πιο δυνατή φωνή της αμφιβολίας είναι μέσα στην ίδια σου την κεφάλα. Είναι η πιο ισχυρή. Σε γνωρίζει. Πώς θα μπορούσε το ίδιο σου το μυαλό να κάνει λάθος όταν είναι μαζί σου όλη σου τη ζωή;

Αυτό θα ήταν αλήθεια αν το μυαλό ήταν αλάνθαστο, αλλά δεν είναι. Είναι κι αυτό επιρρεπές σε λάθη, φόβους και αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Θέλει να τα καταφέρεις καλά, αλλά ταυτόχρονα σε προστατεύει από το να πληγωθείς αν δεν πετύχεις τον στόχο σου. Πρέπει να παλέψεις μέσα από αυτόν τον αμυντικό μηχανισμό – η επιτυχία γεννιέται μέσα από τα ρίσκα και τις αποτυχίες.

Αν πιστεύαμε πάντα τους χειρότερους επικριτές μας (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας), τότε οι Metallica θα τα είχαν παρατήσει από το 1983 που στο LA τους επικρίναν οι μαλλιάδες της εποχής ότι δεν παίζουν καλή μουσική. Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος έχει ιστορίες με δυσκολίες και καραγκιόζηδες που τον αμφισβητούσαν αλλά τελικά νίκησε.

Έχουμε χάσει το μέτρημα για το πόσες φορές έχουμε ακούσει ανθρώπους να μας προτείνουν «να τα παρατήσουμε» ή «να δοκιμάσουμε κάτι άλλο» σε όλη μας τη ζωή. Ξέρουμε πόσο αποκαρδιωτικό είναι να ακούς αυτά τα λόγια (ειδικά από κάποιον κοντινό σου άνθρωπο), αλλά πρέπει να εμπιστεύεσαι τις ικανότητές σου.

πως να εχω αυτοπεποιθηση 8

Η οικοδόμηση αυτής της αυτοπεποίθησης απαιτεί ένα σχέδιο παιχνιδιού. Ακολουθεί η διαδικασία που με βοήθησε να φτάσω εκεί όλα αυτά τα χρόνια:

  • Δώσε στον εαυτό σου μια ευκαιρία. Ακόμα κι αν είσαι τρομοκρατημένος και νιώθεις ότι κανείς δεν είναι με το μέρος σου, μην αρνείσαι στον εαυτό σου την ευκαιρία να αναπτυχθείς.
  • Κάθε φορά που υπάρχει ένα όνειρο που θέλεις να κάνεις πραγματικότητα, το καταγράφεις. Δημιούργησε μια λίστα με όλα όσα θέλεις να κάνεις. Το να τα βάλεις στο χαρτί είναι ένα ισχυρό πρώτο βήμα για να πραγματοποιήσεις αυτούς τους στόχους, μικρούς ή μεγάλους.
  • Επίλεξε τον πιο εφικτό στόχο της λίστας και ανάλυσε τι χρειάζεσαι για να τον πετύχεις. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί; Τι εργαλεία χρειάζεσαι; Τι θα βελτιώσει τις πιθανότητές σου να το πετύχεις; Γράψε τα βήματα που είναι απαραίτητα για να το πετύχετε.
  • Εφάρμοσε το σχέδιό σου. Ό,τι κι αν κάνεις, μην κάνεις μισές δουλειές. Κάποιες φορές υπολειτουργούμε σκόπιμα για να προστατεύσουμε τον εγωισμό μας, ώστε να μπορούμε να πούμε «έτσι κι αλλιώς δεν προσπαθούσα τόσο πολύ». Δώσε τα πάντα μέχρι τέρμα.
  • Απόλαυσε τον θρίαμβο από την ολοκλήρωση αυτού του στόχου. Οι μικρές νίκες παρέχουν ουσιαστικό κίνητρο για να σε βοηθήσουν να κατακτήσεις την επόμενη αποστολή.
  • Επανέλαβε τα βήματα από την αρχή. Με κάθε διαδοχική νίκη θα είσαι πιο έμπειρος, πιο δυνατός και πιο ισχυρός για να αναλάβεις νέες αποστολές.

Προσωπικά, ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες έχασα 35 κιλά. Έχω καταφέρει στην κολύμβηση από εκεί που με έπιανε κράμπα στα δύο μέτρα μετά από κάποιον καιρό να κολυμπήσω στο Spetsathlon από το Πόρτο Χέλι μέχρι τις Σπέτσες και μάλιστα με άνεση. Δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη. Πρώτα πήγα στην 50άρα (πισίνα, όχι γυναίκα προς Θεού) έπειτα στην 100άρα και σιγά σιγά και στη θάλασσα.

πως να εχω αυτοπεποιθηση 7

Ο μόνος αληθινός τρόπος για να νικήσεις αυτές τις φωνές αμφιβολίας μέσα στο κεφάλι σου είναι να το αποδείξεις στον εαυτό σου, όχι σε κανέναν άλλον. Αν δεν έχεις βιώσει την επιτυχία, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορείς; Χρειάζεσαι αυτές τις μικρές νίκες για να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Προχώρα βήμα προς βήμα και θα τα καταφέρεις. Θα συναντήσεις κάποια εμπόδια, θα έχεις τις αποτυχίες σου, αλλά αν σηκώνεσαι και επιμένεις πάντα, δεν μπορείς να χάσεις.
Σίγουρα όπως και σε μένα με την κολύμβηση, που πήρα coach για να με βοηθήσει να πετύχω τους στόχους μου, έτσι και εδώ χρειάζεται βοήθεια από κάποιον που έχει πετύχει αυτά που θες και εσύ. Χρειάζεται να καταστρώσεις το δικό σου σχέδιο προς την κορυφή. Πώς θα το κάνεις αυτό; Απλά, επίτρεψέ μας να σε βοηθήσουμε πατώντας εδώ.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter