Γιατί η δημιουργικότητα αυξάνει την αυτοπεποίθηση;

δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση

Πριν από οχτώ χρόνια, είχα έναν χωρισμό που έκανε τη ζωή μου εντελώς άνω κάτω. Με οδήγησε σε ένα σπιράλ βαθιάς κατάθλιψης και με έκανε σχεδόν να καταστρέψω την επιχείρησή μου.  Δοκίμασα κάθε δυνατή παρέμβαση…

– Διαμεσολάβηση

– Ημερολόγια ευγνωμοσύνης

– Άσκηση

Ενώ αυτά τα πράγματα βοήθησαν, εξακολουθούσα να είμαι κολλημένος σε έναν φαύλο κύκλο νοητικής αναπόλησης και συναισθηματικού πόνου (πολύ ποιητικό από μέρους μου αυτό). Δεν μπορούσα να κοιμηθώ τη νύχτα και δεν μπορούσα να βγάλω τη μέρα χωρίς να νιώθω ότι ήμουν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Η αυτοπεποίθησή μου σε κάθε τομέα της ζωής μου είχε υποστεί βαρύ πλήγμα. Όταν ρώτησα έναν από τους μέντορές μου πώς να ανακτήσω την αυτοπεποίθησή μου, μου είπε να μάθω μια νέα δεξιότητα.

Δεν το είχα συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή, αλλά μου έλεγε να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου. Ενώ το γράψιμο και η κιθάρα ήταν οι κύριες μορφές έκφρασης μου, δεν είχα ποτέ εξερευνήσει πολλά άλλα.

Πάντα με ενθουσίαζαν οι καλλιτέχνες που ζωγραφίζουν με σπρέι (δεν είμαι αναρχικός, ούτε συμμορίτης) στο πεζοδρόμιο και τους βλέπεις σε διάφορες πόλεις. Έτσι λέω, γιατί όχι; Πήγα σε ένα κατάστημα και πήρα τον απαραίτητο εξοπλισμό, είδα μερικά βίντεο στο Youtube και άρχισα μαθαίνω.

Μετά από αυτό, διοχέτευσα την ενέργειά μου στο να φτιάξω το πιο όμορφα design για βιβλία που θα μπορούσα να φτιάξω (εξύφυλλα που να σου τραβάνε την προσοχή). Χάρη στη δημιουργικότητα, βρήκα σταδιακά το δρόμο για να βγω από εκείνο το σκοτεινό και δύσβατο σημείο της ζωής μου και τελικά κατέληξα να γράψω μάλιστα και δύο βιβλία με έναν εκδότη.

Γιατί ακριβώς, λοιπόν, η έκφραση της δημιουργικότητάς σου αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου; Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν βασίζεται μόνο σε καλλιτεχνικά φληναφήματα της νέας εποχής. Στην πραγματικότητα υποστηρίζεται από έρευνα. 

Όταν έχεις μια νέα συνήθεια ή ένα νέο χόμπι, σου δίνει κάτι για να ανυπομονείς να το κάνεις κάθε μέρα. Ξυπνάς και πετάγεσαι κατευθείαν πάνω.

Όταν λέμε να «εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου» μπορεί να σκέφτεσαι ότι πρέπει να ζωγραφίσεις, να τραγουδήσεις ή να γράψεις.  Αλλά η δημιουργικότητα μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς να σχεδιάσεις μια εφαρμογή, να γράψετε κώδικα ή ακόμη και να φτιάξεις κάτι με lego ή ακόμα και παζλ.

Και η ικανοποίηση που παίρνεις από αυτό δεν εξαρτάται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως η έγκριση κάποιου άλλου – είναι κάτι που κάνεις επειδή το γουστάρεις. 

Το πρόβλημα με το να προσπαθείς να βρεις την ικανοποίηση και την ευτυχία με εξωτερικά μέσα είναι ότι αυτό που είναι εξωτερικό είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός του ελέγχου σου.

Δεν μπορείς να ελέγξεις το πώς αισθάνεται κάποιος για σένα. Έχεις, όμως, πλήρη έλεγχο της απόφασης να εμφανίζεσαι κάθε μέρα και να εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου. Είναι κάτι στο οποίο μπορείς πάντα να βασίζεσαι, ανεξάρτητα από το τι άλλο συμβαίνει στη ζωή σου.

Αυτοπεποίθηση, ροή και ευτυχία

Όταν νιώθουμε ότι έχουμε κολλήσει στη ζωή μας, είναι σχεδόν πάντα επειδή αναπολούμε το παρελθόν ή ανησυχούμε για το μέλλον.

Όταν άρχισα να συνεργάζομαι με τον εκδότη μου, είχα εμμονή με το να προσπαθώ να βελτιώσω τη ζωή μου στο θέμα γυναίκες. Αν ένα ραντεβού πήγαινε άσχημα, έλεγα στον εαυτό μου δεκάδες ιστορίες για το τι σήμαινε αυτό για το μέλλον μου. Αν πήγαινε καλά, έλεγα στον εαυτό μου πιο θετικές ιστορίες, αλλά όλες εξακολουθούσαν να έχουν τις ρίζες τους στο άγχος και το φόβο της μοναξιάς. Και σχεδόν τίποτα δεν πήγαινε καλά.

Μια εβδομάδα πριν από τα γενέθλιά μου, η τότε σχέση μου έληξε. Αυτό προκάλεσε μια δραματική αλλαγή μέσα μου. Δεν είχα πια την ψυχική ενέργεια να επικεντρωθώ στη ζωή μου με τέτοια θέματα, επειδή έβγαινε ένα νέο βιβλίο. Έπρεπε να ανακατευθύνω όλη μου την ενέργεια στη συγγραφή άρθρων όπως αυτό εδώ.

Ένα από τα υποπροϊόντα του να εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου σε καθημερινή βάση είναι ότι αναγκάζεσαι να είσαι παρών. Αυτό τελικά πυροδοτεί αυτό που είναι γνωστό ως κατάσταση ροής. Και αν δεν το γνώριζες, η ευφορία από το να βρίσκεσαι σε κατάσταση ροής είναι λίγο πολύ εφάμιλλη του σεξ.

Οι πιθανότητες είναι να έχεις βρεθεί σε κατάσταση ροής στο παρελθόν και να μην το ξέρεις. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν ο χρόνος παύει να υπάρχει, ο κόσμος γύρω σου εξαφανίζεται και το μόνο που σε απασχολεί είναι η δημιουργία. Αυτή η μοναδική εστίαση πυροδοτεί τη σπίθα που οδηγεί σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα και επιδόσεις. Μόλις πάρεις μια γεύση από αυτό, όλη σου η ζωή αλλάζει. Είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι σέρφερς λένε «αρκεί να πιάσεις ένα καλό κύμα και θα γαντζωθείς»

MtjnqsHtLj eu 9MPH452kKJl8Dth11Ivrh BrdpiqLZn9QQqbN8qoW3TKbjTZYAski0IvEsvuOzyAkdGj9aJvm1Ei5gojGTvb2pcH32OCBrneDa7JN15AReWFBkKBCsLsbfuEuTuZu0Ju91Ng

Αυτό που ακολουθεί την κατάσταση ροής είναι η ευτυχία. Ως επί το πλείστον, έχουμε την εξίσωση της ευτυχίας ανάποδα.

Νομίζουμε ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι όταν πάρουμε προαγωγή, αποκτήσουμε την καυτή κοπέλα, γίνουμε πλούσιοι κλπ.  Ωστόσο, σχεδόν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία μας είναι αυτή που κάνει όλα αυτά τα αποτελέσματα πολύ πιο πιθανά.

Είναι το πιο αντιφατικό πράγμα στον κόσμο, ειδικά όταν πρόκειται για τη ζωή σου στα ραντεβού.

Όταν η δική σου ευτυχία γίνεται το φίλτρο μέσα από το οποίο παίρνεις τις αποφάσεις σου, δεν θα κυνηγάς γυναίκες που δεν σου αρέσουν και η μακροπρόθεσμη αυτοεκτίμησή σου θα αυξηθεί.

Πρόοδος και κίνητρο

Αν υπάρχει κάτι που ελπίζω να σε πείσει να ξεκινήσεις μια δημιουργική συνήθεια, είναι αυτό: η μεγαλύτερη πηγή κινήτρων για οποιονδήποτε είναι η ορατή πρόοδος. Και μια δημιουργική συνήθεια σου δίνει την ευκαιρία να το βιώσεις αυτό σε τακτική βάση.

Για παράδειγμα, γράφω 1000 λέξεις κάθε πρωί. Είναι κάτι που κάνω εδώ και πέντε χρόνια και θα το κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Μέχρι να φτάσω στο τέλος της εβδομάδας, βλέπω ότι έχω γράψει 7000 λέξεις. Επειδή είναι ορατή η πρόοδος, έχω κίνητρο να συνεχίσω να το κάνω. Αυτή η απλή συνήθεια έχει κάνει περισσότερα από το να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή μου. Μου έχει αποφέρει μια απόδοση επένδυσης σε υψηλά εξαψήφια νούμερα.

image 1

Μπορείτε να το εφαρμόσεις αυτό σε οτιδήποτε. Ας πούμε ότι θέλεις να μάθεις να παίζεις ένα όργανο. Θα μπορούσες να παρακολουθείς την πρόοδό σου προσπαθώντας να εξασκηθείς για έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών στη σειρά. Όσο περισσότερο διαρκεί χωρίς να σπάσεις την αλυσίδα, τόσο περισσότερο παρακινείσαι να συνεχίζεις.

Η ορατή πρόοδος προς οτιδήποτε σε ικανοποιεί και δημιουργεί έναν συνεχή κύκλο κινήτρων. Με τη σειρά του, αυτό το κίνητρο τροφοδοτεί την πρόοδό σου και μαζί αλληλοτροφοδοτούνται. Αυτός είναι συχνά ο δρόμος για την επίτευξη εξαιρετικών επιτευγμάτων σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Η πολλαπλές επιδράσεις μιας βασικής συνήθειας

image

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι συνήθειες είναι τόσο ισχυρές είναι ότι έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Κάποιος μου το εξήγησε αυτό κάποτε χρησιμοποιώντας την ακόλουθη μεταφορά. Ας πούμε ότι έχεις μια μηλιά. Λοιπόν, από αυτό το δέντρο μπορείς να παράγεις χυμό μήλου, σάλτσα μήλου, μηλόπιτα και ούτω καθεξής.

Ας πούμε ότι στη ζωή μου, η μηλιά είναι η καθημερινή μου συνήθεια να γράφω.

Αυτή η συνήθεια έχει οδηγήσει σε άρθρα όπως αυτό εδώ, σε βιβλία και σε ομιλίες. Τελικά, δημιούργησε ένα αποτέλεσμα που οδήγησε σε μια καθημερινή συνήθεια ανάγνωσης που τελικά με οδήγησε να καταναλώνω πάνω από 50 βιβλία το χρόνο. 

Ας πούμε ότι η βασική σου συνήθεια είναι να πηγαίνεις κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Στο τέλος κάποια στιγμή, θα δείχνεις πιο σμιλεμένος. Αν δείχνεις καλύτερος, θα αρχίσεις να αισθάνεστε καλύτερα. Καθώς αισθάνεσαι καλύτερα, η αυτοεκτίμισή σου θα βελτιωθεί. Καθώς η αυτοεκτίμισή σου βελτιώνεται, θα αρχίσεις να αποκτάς νέες συνήθειες.

Μια βασική συνήθεια χτίζει τα θεμέλια για να συνεχίσεις να στοιβάζεις άλλες συνήθειες τη μία πάνω στην άλλη μέχρι να περάσεις από μια ριζική μεταμόρφωση. Έτσι γίνεσαι, αυτό που είναι χιλιοειπωμένο στις μέρες μας, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Να θυμάσαι, η μεγάλη τέχνη συχνά προκύπτει από μεγάλο πόνο.

Ακόμα και όταν αγωνίζεσαι περισσότερο, μπορείς να βρεις τρόπους να το μετατρέψεις σε κάτι όμορφο και ενδυναμωτικό. Το πιο σημαντικό κεφάλαιο του πρώτου μου βιβλίου προήλθε από τη χειρότερη χρονιά της ζωής μου.
Η έκφραση της δημιουργικότητάς σου είναι κάτι περισσότερο από το να απασχολείς το μυαλό σου με ένα νέο χόμπι. Έχει να κάνει με το να δεις τι είσαι ικανός να κάνεις και να χτίσεις αλάνθαστη αυτοπεποίθηση.

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter