Πως να Ξεπεράσεις ένα Χωρισμό

Διαβάστηκε από: 24 άτομα
Τελευταία ενημέρωση: 18 Αυγούστου, 2021
Βασισμένο σε Επιστημονικές Έρευνες
Rejected Man

Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας και των social media, οι σχέσεις μαραζώνουν αργά και βασανιστικά, και οδηγούν στο χωρισμό.

Άνδρες και γυναίκες είναι μπερδεμένοι για τους ρόλους τους μέσα σε μια ερωτική σχέση και δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Με αποτέλεσμα να καταλήγουν στον χωρισμό όλο και περισσότερα ζευγάρια. Ακόμα και οι παντρεμένοι δεν έχουν ξεφύγει από αυτό το φαινόμενο – 50% των παντρεμένων ζευγαριών χωρίζουν.

Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία και έχεις χωρίσει πρόσφατα, να θυμάσαι ένα μόνο πράγμα: Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, γι’ αυτό μην τα παρατάς.

Παρακάτω ακολουθούν οι μοναδικοί, επιστημονικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά ένα χωρισμό και να τον κάνεις να λειτουργεί υπέρ σου.

Καταρχήν, αν έχεις μόλις χωρίσει, αυτό που πρέπει να κάνεις άμεσα είναι να ηρεμήσεις. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Σκέψου ότι ο πληθυσμός της γης είναι τόσο μεγάλος που δεν υπάρχει πιθανότητα να μην ξαναβρείς μια γυναίκα. Ανάμεσα στα 3 δις γυναικών του πλανήτη σίγουρα θα βρεις κάποια που να σε θέλει όσο τη θες κι εσύ.

Η φυσική τάση ενός χωρισμένου άνδρα είναι να απομονωθεί. Πρόσεξε. Δεν πρέπει να πέσεις σε αυτήν την παγίδα. Είσαι κοινωνικό ον, οπότε αν απομονωθείς θα πέσεις σε κατάθλιψη.

Την περίοδο μετά τον χωρισμό, όταν ένας άνδρας απομονώνεται, κλείνεται στο σπίτι του και σκέφτεται όλες τις ωραίες στιγμές που έζησε με την πρώην του, το μόνο που νιώθει είναι θλίψη και στενοχώρια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο όταν συμβεί αυτό προκαλούν μεγάλη βλάβη στον οργανισμό.

Με βάση την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, είσαι φτιαγμένος για να ζεις σε φυλές. Οπότε, το σώμα σου είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί όπως λειτουργούσε εκατομμύρια χρόνια πριν, και γι’ αυτό εκλαμβάνει την μοναξιά ως εγκατάλειψη από την φυλή που τότε ανήκε.

Με τους νόμους των αρχέγονων ενστίκτων μας, αν μας παρατούσε η φυλή και μέναμε μόνοι μας ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να επιβιώσουμε. Αντίστοιχα και σήμερα, σε καταστάσεις μοναξιάς και απομόνωσης από τον έξω κόσμο, το σώμα μας νομίζει ότι δέχεται επίθεση, στρεσάρεται.

Ως αποτέλεσμα, εκκρίνονται ουσίες όπως τα γλυκοκορτικοειδή, τα οποία ρίχνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, εντείνουν το άγχος σου, σε εμποδίζουν απ’ το να σκέφτεσαι καθαρά, δημιουργούν προβλήματα στο πεπτικό σου σύστημα, και αυξάνουν τις καταθλιπτικές σου τάσεις.

Αυτό, όμως, που πρέπει να κάνεις είναι να μην τα παρατήσεις όλα, απομονωθείς, και, στο τέλος, πέσεις σε κατάθλιψη.

Όσο περισσότερο ήσουν με κάποια, τόσο πιο σκληρά βιώνεις το χωρισμό. Μετά από δύο χρόνια σχέσης είναι λογικό να θέλεις να κλειστείς στο σπίτι σου και να μην μιλήσεις σε κανέναν. Η επιστήμη όμως υποστηρίζει ότι αυτός είναι πολύ κακός τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα χωρισμό.

Πως, λοιπόν, μπορείς να ξεπεράσεις τον χωρισμό και να μην καταστραφείς;

Τρόπος Νο1: Να είσαι ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους.

Σου είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις το οποιοδήποτε πρόβλημα και ειδικά έναν χωρισμό όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους.

Τα επίπεδα κορτιζόλης και γλυκοκορτικοειδών πέφτουν, το στρες φεύγει, και μπορείς να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα με μεγαλύτερη ψυχραιμία και αντικειμενικότητα.

Όταν έχεις γύρω σου ανθρώπους που νοιάζονται για σένα, ακόμα και αν δεν τους μιλάς και σκέφτεσαι μόνο τον πόνο σου, υποσυνείδητα νιώθεις ότι ανήκεις σε μια παρέα – σε μια φυλή – και ότι είσαι ασφαλής.

Ένα θετικό και ασφαλές περιβάλλον αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης – της αντικαταθλιπτικής ορμόνης – και τα επίπεδα ενδορφίνης – της ορμόνης της ευτυχίας και του έρωτα.

Ακόμα και αν δεν θες να μιλήσεις σε κανέναν είναι προτιμότερο να πας μια βόλτα σε ένα πάρκο με παρέα παρά να μιζεριάζεις μόνος στο σπίτι σου. Μόνο και μόνο που υπάρχει γύρω σου κόσμος και θετική ενέργεια βοηθάει το σώμα σου να ξεπεράσει το χωρισμό πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Τρόπος Νο2: Πάρε αναλγητικό.

Έρευνες που έχουν γίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο αποκαλύπτουν ότι το κέντρο του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν χωρίζεις είναι το ίδιο με αυτό που ενεργοποιείται όταν πονάμε.

Για παράδειγμα, όταν χτυπήσεις το πόδι σου, ενεργοποιείται η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον πόνο, η οποία λέγεται Anterior Insula Gyrus. Η ίδια ακριβώς περιοχή ενεργοποιείται και όταν περνάς ένα σκληρό χωρισμό.

Πως μπορείς να το εκμεταλλευτείς αυτό; Μπορείς να πάρεις αναλγητικό και θα νιώσεις αμέσως καλύτερα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αναλγητικά είναι σχεδιασμένα για να εντοπίζουν τον πόνο στον εγκέφαλο σου και να τον απαλύνουν, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματική πληγή.

Ο χωρισμός σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν εσύ είσαι αυτός που τον χώρισαν.

Πάμε Γι’ Άλλα

Το συντριπτικό 90% των γυναικών που χωρίζουν τους άνδρες τους δεν ήταν κατάλληλες για εκείνους.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνδρες που χωρίζουν και καταφέρνουν να διατηρήσουν τη στάση τους και να μην γυρίσουν στην πρώην τους είναι πιο ευτυχισμένοι απ’ ότι πριν.

Επειδή οι σχέσεις είναι πολύπλοκες, οι άντρες πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν πότε μια σχέση δεν πηγαίνει καλά και τη συνεχίζουν ακόμα κι αν έχουν βαρεθεί. Αντιθέτως, οι γυναίκες, λόγω υψηλής κοινωνικής ευφυίας, αναγνωρίζουν το πότε η σχέση τους φθίνει και γι’ αυτό είναι πιο συχνό να χωρίζουν εκείνες τον άνδρα.

Αν έχεις μόλις χωρίσει, τότε πρέπει να δεις τον χωρισμό ως ότι καλύτερο σου έχει συμβεί. Προφανώς η πρώην σου, όσο και να αγαπιόσαστε, συνειδητοποίησε ότι κάτι στη σχέση σας δεν πήγαινε καλά και αποφάσισε να την τελειώσει. Μην στεναχωριέσαι γι’ αυτό.

Αποτυχημένη δεν είναι η σχέση που τελειώνει αλλά αυτή που κρατάει παραπάνω απ’ όσο πρέπει.

Αντί να μιζεριάζεις και να σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά, πρέπει να πάρεις την ευθύνη και να προχωρήσεις. Να πεις “Πάμε γι’ άλλα…”

Εξάλλου, μετά από έναν χωρισμό, είναι η τέλεια ευκαιρία να βγεις έξω, να μιλήσεις σε κόσμο, να ξεκινήσεις καινούριες γνωριμίες, να φλερτάρεις, και να συνειδητοποιήσεις ότι κάποια πράγματα γίνονται για το καλύτερο.