Η υπερβολική σκέψη μπορεί να μας παραλύσει. Πριν καν ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι, έχουμε ήδη φανταστεί αμέτρητα διαφορετικά σενάρια στο μυαλό μας.
Αυτό συνήθως συμβαίνει με μια σειρά από εσωτερικές ερωτήσεις του τύπου «τι θα γινόταν αν».
«Κι αν αποτύχω; Τι θα γίνει αν φανώ ηλίθιος; Τι θα γίνει αν με κρίνουν οι άνθρωποι;»
Οραματιζόμαστε τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα. Τρομοκρατούμε τον εαυτό μας από το να αναλάβει δράση, μένοντας πίσω στη ζώνη άνεσης που έχουμε ορίσει για τον εαυτό μας.
Όταν πιστεύεις ότι μια εμπειρία θα είναι αρνητική, είναι πιθανό να την αποφύγεις.
Ετοιμάζεις τον εαυτό σου να αποτύχει. Και αυτό συμβαίνει επειδή κάνεις τις λάθος ερωτήσεις. Το πώς μιλάς στον εαυτό σου έχει ισχυρό αντίκτυπο στην πραγματικότητα.
Σκέψου αυτό…
Αυτές οι ερωτήσεις τύπου «τι θα γινόταν αν» σε κάνουν περισσότερο ή λιγότερο αγχωμένο;
Είσαι πραγματικά πιο προετοιμασμένος αν αγχώνεσαι γι’ αυτές στο μυαλό σου;
Σου έφεραν την επιτυχία που θέλεις;
Αντίθετα, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι το εξής:
Κάνεις αρνητικές ερωτήσεις «τι θα γινόταν αν» -> Φαντάζεσαι αρνητικό αποτέλεσμα -> Μένεις αδρανής -> Δεν αποκτάς εμπειρία ή δεν βελτιώνεσαι -> Ενισχύεις αρνητικές πεποιθήσεις και ανασφάλειες για τον εαυτό σου -> Εμπνέεις αδράνεια στο μέλλον.
Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον αυτοκαταστροφικό κύκλο.
Αλλά, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο να «σταματήσουμε να σκεφτόμαστε υπερβολικά». Αυτή η συμβουλή δεν λειτουργεί ποτέ. Οπότε, πρέπει να αντικαταστήσουμε μια κακή συνήθεια με μια καλή.
Αναπροσάρμοσε τις ερωτήσεις από αποθαρρυντικές σε συναρπαστικές και ενθαρρυντικές. Αν πιστεύεις στις αρνητικές δυνατότητες, τότε πρέπει να πιστεύεις και στις θετικές δυνατότητες, σωστά;
Αναρωτήσου, τι θα γινόταν αν…
«Με απορρίπτει;» έναντι «Της αρέσει η προσέγγισή μου και τα βρίσκουμε αμέσως;»
«Δεν βρίσκω ποτέ κάποιον άλλο και είμαι ολομόναχος;» έναντι «Βρήκα κάποιον άλλο που μου συμπεριφέρεται όπως μου αξίζει;»
«Οι άνθρωποι με κρίνουν επειδή της μιλάω;» έναντι «Οι άνθρωποι με βλέπουν ως άνδρα με αυτοπεποίθηση επειδή μιλάω σε μια όμορφη κοπέλα;»
«Τα κάνω θάλασσα στη συνέντευξη και δεν με θέλουν;» έναντι «Με αγαπούν και καταλήγω στη δουλειά των ονείρων μου;»
«Ζητάω τον αριθμό της και δεν μου τον δίνει;» έναντι «Είναι τόσο ενθουσιασμένη που αρχίζει να βγάζει το τηλέφωνό της πριν από μένα;»
«Με σπρώχνει μακριά όταν πάω να τη φιλήσω;» έναντι «Με φιλάει παθιασμένα πίσω;»
«Της ζητάω να βγούμε μέσω μηνυμάτων και λέει όχι;» έναντι «Της ζητάω να βγούμε και λέει ότι θα το ήθελε πολύ;»
«Δημιουργώ σωματική επαφή και φρικάρει;» έναντι «Αρχίζει να με αγγίζει κι εκείνη με φλερτ;»
«Της ζητάω να έρθει στο σπίτι μου και εκείνη αρνείται;» έναντι «Λέει ναι χωρίς δισταγμό;»
Ο μόνος τρόπος για να πετύχει αυτό είναι να οραματιστείς πραγματικά το όλο θέμα να εξελίσσεται.
Κι αν όλα πάνε τέλεια; Τι γίνεται αν όλα πάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Πόσο πιο ευτυχισμένος θα ήσουν; Πόσο πιο γεμάτο θα σε έκανε να νιώθεις αυτό;
Η ελπίδα μας είναι ότι αυτό σε παρακινεί να ξεκινήσεις αυτόν τον εποικοδομητικό κύκλο…
Κάνε θετικές ερωτήσεις «τι θα γινόταν αν» -> Φαντάζεσαι το θετικό αποτέλεσμα -> Ξεκίνα δράση -> Απόκτησε εμπειρία και βελτιώσου -> Ενίσχυσε την πραγματική, διαρκή εμπιστοσύνη -> Εμπνέεις δράση για το μέλλον.
Αυτό που θα συνειδητοποιήσεις είναι ότι τα αποτελέσματα στις ερωτήσεις σου «τι θα γινόταν αν» είναι συχνά εντελώς διαφορετικά (και πολύ πιο θετικά) από ό,τι περίμενες. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να νικήσεις την φωνή της αμφιβολίας μέσα σου.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να προβλέψεις τα πάντα και δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις το αποτέλεσμα. Αν και το να οραματίζεσαι την ευτυχία και την επιτυχία σίγουρα βελτιώνει τις πιθανότητές σου, δεν αποτελεί ακόμα 100% εγγύηση. Η πραγματική σου δουλειά είναι να ανεβάσεις αξία και να γίνεις ο άντρας που κυνηγάνε οι περισσότερες γυναίκες.
Έτσι, αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι οι ενέργειες που αναλαμβάνεις να κάνεις και οι ζωτικές εμπειρίες που αποκομίζεις από αυτές. Ναι, ακόμη και οι εμπειρίες που δεν τελειώνουν όπως θα ήθελες παρέχουν πολύτιμες γνώσεις, δεξιότητες και συναισθηματική ανάπτυξη για μελλοντικές προσπάθειες. Όλες αυτές είναι καλές για σένα.
Γιατί όσο δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου και χτίζεις τα σωστά θεμέλια, η μεγάλη επιτυχία είναι αναπόφευκτη. Αλλά όλα ξεκινούν με το να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις.