Τα συναισθήματα είναι συνήθειες που διαμορφώνονται μέσω της επανάληψης. Για να αλλάξουμε, λοιπόν, τον τρόπο που αισθανόμαστε, πρέπει να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας.
Για πολλούς από εμάς, οι προκαθορισμένες συναισθηματικές μας αντιδράσεις είναι αρνητικές. Ενοχλούμαστε εύκολα. Περιμένουμε πάντα το χειρότερο. Και έχουμε πικραθεί απέναντι στον κόσμο και στον εαυτό μας. Αυτές οι αρνητικές αντιδράσεις δημιουργούν έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο που εμπεδώνει περαιτέρω την αρνητικότητά μας. Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου ξεχνάμε πώς να συμπεριφερόμαστε ευτυχισμένοι και επομένως να είμαστε ευτυχισμένοι.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε παθιασμένοι με το κίνημα της θετικής ψυχολογίας. Έχει τις ρίζες του στην επιστήμη (όχι την ψευδοεπιστήμη) και λειτουργεί πραγματικά. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και την επιλογή θετικών συνηθειών μπορούμε να σπάσουμε τους αρνητικούς μας κύκλους και να ζήσουμε υγιείς, ευτυχισμένες και παραγωγικές ζωές.
Να είσαι ευγνώμων κάθε μέρα. Να επαινείς συχνά τους άλλους και να επαινείς τον εαυτό σου ακόμη περισσότερο. Για τι είσαι περήφανος; Για τι είστε ευγνώμων; Σημείωσε κάτι θετικό για τον εαυτό σου ή τη μέρα σου. Είμαστε οι πιο σκληροί κριτές μας και η συνεχής αυτοκριτική μας ενισχύει μια χαμηλή αίσθηση της αξίας μας. Αντί να ρωτάς πάντα «Τι μου συμβαίνει;» αρχίσε να ρωτάς «Τι μου πάει καλά;»
Σταμάτα να θυματοποιείς τον εαυτό σου. Κακά πράγματα συμβαίνουν σε όλους – δεν είσαι ο μόνος. Δεν υποβαθμίζουμε τα προβλήματά σου, αλλά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτείς. Το να αποποιείς τον εαυτό σου από κάθε ευθύνη και να κατηγορείς τον κόσμο δεν θα διορθώσει τίποτα. Δεν έχεις δικαίωμα στην ευτυχία. Οπότε…
Όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα, βρες λύσεις. Ο καθένας μπορεί να γκρινιάζει, να ανησυχεί και να παραπονιέται. Γίνε ένας άνθρωπος που βλέπει τις προκλήσεις ως ευκαιρίες, για να αναπτυχθείς και όχι ως σημάδια ήττας. Αν δεν μπορούν να επιλυθούν, προχώρησε και σταμάτα να σπαταλάς ενέργεια. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου στη λύση και όχι στο πρόβλημα.
Κράτησε τα κουτσομπολιά στο ελάχιστο. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του ατόμου για το οποίο μιλάς. Πώς θα ένιωθες αν ήξερες ότι οι άνθρωποι συζητούν τα προσωπικά σου ή γελούν πίσω από την πλάτη σου; Μην ενδίδεις στο κουτσομπολιό που ξεκίνησε κάποιος άλλος και σταμάτα τον εαυτό σας πριν αρχίσεις να κακολογείς τους άλλους.
Χαμογέλα. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, μειώνει το άγχος, σε κάνει να δείχνεις πιο ικανός και ελκυστικός και στην πραγματικότητα σε κάνει πιο ευτυχισμένο. Η φυσική πράξη του χαμόγελου στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σου για την απελευθέρωση ενδορφινών. Να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου να χαμογελάς ακόμα και στις χειρότερες στιγμές, θα νιώσεις καλύτερα.
Κάνε τον εαυτό σου να γελάει συχνά. Αυτό κάνει ακόμα και τις πιο τετριμμένες στιγμές ευχάριστες. Το να είσαι παιδαριώδης δεν είναι παιδαριώδες.
Μη σκας για τα μικρά πράγματα. Θυμώναμε τόσο πολύ με τα πιο μικρά εμπόδια. Το μόνο που έκανε ήταν να προσθέτει περιττό άγχος και να δημιουργεί τη συνήθεια να γκρινιάζουμε για τα πάντα. Ρώτα τον εαυτό σου: «Θα έχει σημασία αυτό ακόμα και αύριο, τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο;» Πιθανότατα όχι.
Σταμάτα να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά. Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από σένα και οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για τον εαυτό τους. Ακόμα και αν κάτι αφορά εσένα, προσπάθησε να ακούσεις με αντικειμενικά κριτήρια. Μην το βλέπεις ως επίθεση, αλλά ως κάτι από το οποίο ενδεχομένως να μάθεις (αν είναι θεμιτό).
Φίλτραρε τα λάθη σου μέσω της ενοχής, όχι της ντροπής. Όταν αισθάνεσαι ότι έκανες λάθος, θυμήσου ότι είναι προσωρινό και ότι μπορείς να το διορθώσεις. Πες στον εαυτό σου ότι δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα σου ή την αξία σου ως άτομο.
Εξασκήσου στη θετική κριτική. Το να αποκαλείς κάποιον ηλίθιο είναι εύκολο, ειδικά στο διαδίκτυο, όταν είσαι ασφαλής και ανώνυμος. Χρειάζεται ένας δυνατός άνθρωπος για να προκαλέσει κάποιον άλλον προς το καλύτερο και να θέλει να τον αναδείξει. Αν σου αρέσει να γκρεμίζεις τους άλλους τότε ίσως θα έπρεπε…
Να σταματήσεις να απολαμβάνεις τη μιζέρια. Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στους άλλους είναι μια αντανάκλαση του πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου. Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ανασφάλειας για μένα είναι όταν κάποιος απολαμβάνει να κάνει τους άλλους ανθρώπους δυστυχισμένους. Ακολούθησε τον παλιό κανόνα «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς»
Βάλε τέλος στις επιφανειακές, αιφνιδιαστικές κρίσεις. Προσπάθησε να μην κάνεις υποθέσεις για το ποιος είναι κάποιος από την εμφάνισή του ή τις πρώτες εντυπώσεις. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι υπέρβαροι, αν έχουν τεράστια τατουάζ ή αν μοιάζουν με τον Red Dragon. Δώσε τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και άφησέ τους να σου δείξουν την πραγματική τους προσωπικότητα. Για κάποιους, η αρχική σου εκτίμηση μπορεί να ήταν σωστή, αλλά πολλοί άνθρωποι θα σε εκπλήξουν. Και αν δεν δώσεις ποτέ μια ευκαιρία στους τελευταίους, θα έχεις χάσει μερικές σπουδαίες γνωριμίες.
Όπως, δηλαδή, λέμε και στην κοινότητά μας: «Σώσε τον εαυτό σου από την προκατάληψη.»
Κόψε δια ροπάλου τις ειδήσεις. Δολοφονίες, σφαγές, βιασμοί και αυτοκτονίες – έχουμε εμμονή με το φρικτό. Αλλά τι μας ωφελεί; Μας κάνει κυνικούς, τρομοκρατημένους και καταθλιπτικούς. Είναι μια τεράστια απώλεια χρόνου που δεν προσθέτει σχεδόν καμία αξία. Κυριολεκτικά είναι μία βιομηχανία κατασκευασμένη με σκοπό να μας κρατάει φοβισμένους στο καβούκι μας.
Μην αναμασάς όλα τα μικρά σου λάθη. Σταμάτα να σκέφτεσαι όλα όσα έκανες λάθος εκείνη την ημέρα πριν κοιμηθείς. Σταμάτα να εύχεσαι να είχες πει κάτι διαφορετικό. Και σταμάτα να εύχεσαι να μπορούσες να γυρίσεις πίσω στο χρόνο. Αποδέξου αυτό που συνέβη και να είσαι ευγνώμων για την εμπειρία που αποκόμισες από αυτό.
Σταμάτα να γενικεύεις. Δεν μπορείς να τοποθετείς τους πάντες ή τα πάντα στο ίδιο καλούπι. Αν μια κοπέλα σε έχει κακομεταχειριστεί στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι κάθε κοπέλα θα το κάνει. Αν απέτυχες σε ένα πράγμα, δεν σημαίνει ότι θα αποτύχεις σε όλα. Είναι ο φόβος σου ότι θα πληγωθείς ή θα απορριφθείς ξανά που σε αναγκάζει να σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο.
Όταν ακούς τον εαυτό σου να χρησιμοποιεί γενικόλογες δηλώσεις, κάνε τις εξής ερωτήσεις. «Είναι αυτό πραγματικά αλήθεια; Τι αποδείξεις έχω; Είμαι δίκαιος απέναντι στο άλλο άτομο ή στον εαυτό μου; Ή απλώς προστατεύω τον εαυτό μου επειδή φοβάμαι;»
Απομακρύνσου από τις αρνητικές επιρροές. Επειδή μπορείς να κάνετε παρέα, δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να κάνεις. Διαμορφωνόμαστε από τις σχέσεις που δημιουργούμε και διατηρούμε. Περιτριγυρίσου με θετικούς ανθρώπους που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σου.
Κάνε τυχαίες πράξεις καλοσύνης. Κάνε κάτι καλό για έναν ξένο ή έναν φίλο – χωρίς να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν ελεύθερα έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους και αισθάνονται συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους. Είναι δύσκολο να μην αισθάνεσαι καλά όταν κάνεις κάποιον να χαμογελάσει.
Εξέφρασε το θυμό σου εποικοδομητικά. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Το πρώτο βήμα είναι να αναγκάσεις τον εαυτό σου να μην ουρλιάζει ή να μην υψώνει τη φωνή του. Αναπνεύστε βαθιά και απομακρυνθείτε για λίγα λεπτά, αν χρειαστεί.
Αντικατέστησε το «δεν μπορώ» από το λεξιλόγιό σου. Όταν αρχίζεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, αναδιαμόρφωσε τις αρνητικές σου δηλώσεις σε «μπορώ» ή «θα το κάνω»
Με την εξάσκηση θετικών συνηθειών θα γίνεις…
- Πιο ελκυστικός σε ανθρώπους υψηλότερης ποιότητας και αξίας. Μας ελκύουν εκείνοι που προσφέρουν αξία στη ζωή μας και είναι διασκεδαστικοί.
- Πιο παραγωγικός. Θα ξοδεύεις λιγότερο χρόνο αμφισβητώντας τις ικανότητές σου και θα βλέπεις περισσότερες επιτυχίες.
Πιο ευτυχισμένος με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Και ποιος δεν το θέλει αυτό;