Το λεγόμενο «neediness» ή αλλιώς «νιντίλα» σε άπταιστα ελληνικά είναι η πιο παρεξηγημένη έννοια στo γκομενικό. Ο καθένας φαίνεται να έχει μια διαφορετική άποψη για το τι νομίζει ότι σημαίνει να είσαι needy.
«Μην στέλνεις μηνύματα σε μια κοπέλα πολύ σύντομα. Περίμενε λίγο πριν απαντήσεις. Πρόσεξε να δείξεις το ενδιαφέρον σου από νωρίς – ειδικά αν είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δυνατό κομμάτι.»
Τι θα έλεγες, όμως, αν σου λέγαμε ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι απαραίτητα needy;
Αντίθετα…
Τι θα σκεφτόσουν αν σου λέγαμε ότι το να ανησυχείς συνεχώς για το αν είσαι ή όχι needy είναι στην πραγματικότητα neediness ή όπως το λέμε εμείς εδώ νιντίλα;
Ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι και τι δεν είναι η νιντίλα μια για πάντα.
Ο πραγματικός ορισμός του neediness
Για να καταλάβεις την ανάγκη σε ένα ρομαντικό πλαίσιο, πρέπει πρώτα να καταλάβεις την αυτοπεποίθηση. Η Βικιπαίδεια την ορίζει ως εξής:
Η αυτοπεποίθηση είναι η προσωπική κρίση, ικανότητα και δύναμη κάποιου.
Αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και την αξία σου. Εκτιμάς τη δική σου γνώμη σε σχέση με το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα.
Επομένως, κάποιος που δεν έχει αυτοπεποίθηση ανατρέχει σε εξωτερικούς παράγοντες για να επιβεβαιώσει τον εαυτό του.
Οπότε… το neediness σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τη δική σου αξία. Βάζεις τη γνώμη των άλλων πάνω από τη δική σου. Αναζητάς εξωτερική έγκριση για το ποιος είσαι και τι κάνεις.
Με απλά λόγια, νιντίλα σημαίνει ότι νοιάζεσαι περισσότερο για το πώς σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι παρά για το πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ τον εαυτό σου.
Εξαιτίας αυτού, οι συμπεριφορές και οι ενέργειές σου θα περιστρέφονται γύρω από την ικανοποίηση των άλλων παρά από την ικανοποίηση του εαυτού σου.
Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, δεν έχει να κάνει με τις ενέργειες που κάνεις, αλλά με το ΓΙΑΤΙ τις κάνεις. Η πρόθεση πίσω από τις πράξεις σου είναι αυτό που σε κάνει παρακαλιάρη.
Γιατί, όμως, το να είσαι needy είναι τόσο απωθητικό;
Τώρα που ξέρεις τι είναι η νιντίλα, γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο απωθητική;
Σκεψου το ως εξής…
Μόλις γνωριστήκατε με μία γυναίκα. Γνωρίζετε ελάχιστα ο ένας τον άλλον. Δεν έχει ακόμα την ευκαιρία να επενδύσει σε σένα χρόνο και συναισθήματά.
Πρέπει να θέλεις να τη γνωρίσεις, να δεις αν είναι πρόθυμη να επενδύσει και να μάθεις αν σου ταιριάζει. Δεν πρέπει να χρειάζεται να την κερδίσεις ή να χρειάζεσαι την έγκρισή της.
Γιατί να το κάνεις αυτό; Και τι λέει αυτό για σένα;
Λέει ότι ψάχνεις απεγνωσμένα την προσοχή κάποιου, οποιουδήποτε. Δείχνει ότι έχεις εμμονή με την ιδέα της και όχι με το πραγματικό πρόσωπο που κρύβει.
Επομένως, η λογική λέει ότι δεν πρέπει να έχεις και πολλές επιλογές στη ζωή σου. Επίσης, ότι δεν βάζεις τον εαυτό σου ψηλά. Τότε, όπως είναι και το αναμενόμενο, θεωρείσαι λιγότερο επιθυμητός.
Επίσης, είσαι ανέντιμος. Κρύβεις τις πραγματικές σου απόψεις, επιθυμίες και λογαριασμό των άλλων. Δείχνεις ότι δεν εμπιστεύεσαι, δεν εκτιμάς και δεν σέβεσαι τον εαυτό σου.
Και σε ρωτάμε τώρα… θα εμπιστευόσουν εσύ ένα τέτοιο άτομο; Μάλλον όχι, έτσι δεν είναι; Μάθε λοιπόν το εξής.
Οι γυναίκες έλκονται από τους άντρες που έχουν το θάρρος να ηγούνται και να παραμένουν αυθεντικοί.
Είναι η εξωτερική επιβεβαίωση πάντα λάθος;
Προφανώς και δεν είναι πάντα κακή. Όλοι θέλουν να τους συμπαθούν ή να τους βρίσκουν ελκυστικούς – αυτό είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη ιδιότητα. Αν δεν ενδιαφέρεσαι ποτέ για τις απόψεις των άλλων, μπορεί να είστε κοινωνιοπαθής.
Το πόσο συχνά αναζητάς εξωτερική επικύρωση θα αλλάξει ανάλογα με το με ποιον έχεις να κάνεις την εκάστοτε στιγμή.
Είναι φυσικό να αναζητάς κάποια έγκριση από ανθρώπους με τους οποίους έχεις μακροχρόνιες σχέσεις όπως: γονείς, στενούς φίλους ή το έτερον ήμισυ.
Δεν είναι φυσικό να αναζητάς συνεχώς έγκριση από γυναίκες που μόλις γνωρίσες, με τις οποίες έχεις βγει μερικά ραντεβού ή με τις οποίες δεν έχεις καν έρθει σε στενή επαφή. Αυτό περιλαμβάνει και τις φίλες που γουστάρεις στα κρυφά (ναι… για σένα πάει… μην κάνεις ότι δεν ξέρεις).
Και ειδικά ΔΕΝ πρέπει να αναζητάς την έγκριση από γυναίκες που δεν επενδύουν σε σένα.
Πώς να έχεις αυτοπεποίθηση αντί για neediness
Για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση πρέπει να αρχίσεις να υιοθετείς τη νοοτροπία που λέει: «Τι θέλω εγώ;» και όχι «Τι θέλουν όλοι οι άλλοι;» Και στη συνέχεια να αναλαμβάνεις επανειλημμένα δράσεις που είναι σύμφωνες με αυτό.
Δεν μπορείς να τριγυρνάς αναλύοντας τι θέλει κάθε γυναίκα και να προσπαθείς να ταιριάξεις σε αυτό το καλούπι. Ποτέ δεν θα προσελκύσεις τους σωστούς και κατάλληλους ανθρώπους για σένα. Αντίθετα, πρέπει να σκεφτείς…
«Για ΤΙ θέλω να μιλάω, παρά το ΠΩΣ μπορεί να με αντιλαμβάνονται; Τι θέλω να κάνω σε αυτή την κατάσταση; Τι θέλω από αυτή τη σχέση;»
Αυτό δεν έχει να κάνει με το να είσαι μαλάκας ή να μην σέβεσαι τους άλλους. Έχει να κάνει με το να δείχνεις τις προθέσεις σου, με το άλλο άτομο να αποφασίζει αν θα επενδύσει ή όχι.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα neediness έναντι αυτοπεποίθησης:
- Needy: Υπερβολική ανάλυση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να προσεγγίσεις μια κοπέλα που γουστάρεις. Να μην συστήνεσαι επειδή μπορεί να σε θεωρήσει ανατριχιαστικό ή να σε απορρίψει αμέσως.
- Αυτοπεποίθηση: Να πλησιάζεις μια κοπέλα που βρίσκεις ελκυστική ανεξάρτητα από το πώς πιστεύεις ότι μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση ή ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.
- Needy: Προσπαθείς να απομνημονεύσεις ατάκες ή ρουτίνες μόνο και μόνο για να μπορείς να μιλάς σε γυναίκες.
- Αυτοπεποίθηση: Προσπαθείς να μιλήσεις στις γυναίκες και είσαι ο εαυτός σου.
- Needy: Να προσποιείσαι ότι είσαι φίλος μόνο και μόνο για να περάσεις χρόνο με μια κοπέλα με την οποία θέλεις να είσαι ρομαντικός.
- Αυτοπεποίθηση: Πρόθυμος να ρισκάρεις να χάσεις μια κοπέλα, εκφράζοντας τις σεξουαλικές σου προθέσεις.
- Needy: Κρύβεις ή λες ψέματα για το τι πιστεύεις ή ποιος είσαι φοβούμενος ότι θα σε κρίνουν.
- Αυτοπεποίθηση: Να μην ντρέπεσαι για τις απόψεις σου και για όλα τα κομμάτια της προσωπικότητάς σου.
- Needy: Να καθυστερείς να στείλεις μήνυμα σε μια κοπέλα επειδή νομίζεις ότι έτσι θα φανείς κουλ ή ότι είσαι περισσότερο «κελεπούρι».
- Αυτοπεποίθηση: Να καθυστερείς να στείλεις μήνυμα σε μια κοπέλα επειδή δεν είναι πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων σου ή επειδή έχεις άλλα πράγματα να κάνεις.
- Needy: Να στέλνεις μηνύματα σε μια κοπέλα για εβδομάδες ή μήνες επειδή σου απαντάει και φοβάσαι ότι αν της ζητήσεις να βγείτε θα χαλάσει η σχέση.
- Αυτοπεποίθηση: Στέλνεις μήνυμα σε μια κοπέλα και της ζητάς να βγείτε επειδή θέλεις να τη δεις.
- Needy: Ξοδεύεις υπερβολικά χρήματα ή αγοράζεις δώρα για μια κοπέλα που μόλις γνωρίζεις, ώστε να της αρέσεις.
- Αυτοπεποίθηση: Πληρώνοντας για δείπνο επειδή πραγματικά απολαμβάνεις την παρέα της και σου αρέσει αυτό που έχει να σου προσφέρει.
- Needy: Να μην πας για να τη φιλήσεις κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού επειδή φοβάσαι ότι θα σε απορρίψει.
- Αυτοπεποίθηση: Να πας να τη φιλήσεις κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού, παρόλο που μπορεί να μην ενδιαφέρεται.
- Needy: Δουλεύεις πάνω στην υγεία, τον τρόπο ζωής ή τις κοινωνικές σου δεξιότητες για να εντυπωσιάσεις άλλους ανθρώπους.
- Αυτοπεποίθηση: Δουλεύεις για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να χτίσεις μια ευτυχισμένη ζωή.
- Needy: Βλέπεις μια ελκυστική γυναίκα και λες στον εαυτό σου ότι είναι καλύτερη από σένα ή ότι είναι «έξω από τα νερά σου» πριν καν τη γνωρίσεις.
- Αυτοπεποίθηση: Βλέπεις μια ελκυστική γυναίκα και λες στον εαυτό σου ότι είναι μια ισάξια που θέλεις να γνωρίσεις.
- Needy: Να κυνηγάς ή να μένεις με μια κοπέλα που δεν επενδύει σε σένα, δεν σε σέβεται ή που ξέρεις ότι δεν είναι το κατάλληλο άτομο επειδή φοβάσαι να μείνεις μόνος.
- Αυτοπεποίθηση: Να απομακρύνεσαι από μια κοπέλα που δεν επενδύει σε σένα, δεν σε σέβεται ή ξέρεις ότι δεν είναι το κατάλληλο άτομο, ανεξάρτητα από το ότι θα μείνεις μόνος μετά.
Δεν γίνεται να απαλλαγείς από τη νιντίλα από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι εύκολο. Ξεκινάει, όμως, με το να φιλτράρεις συνειδητά τις αποφάσεις σου μέσα από το «Τι θέλω εγώ;»
Θα νιώσεις πιο ικανοποιημένος και θα καταλάβεις ότι αυτός είναι ο πιο υγιής τρόπος ζωής. Πριν το καταλάβεις, το να ακολουθείς το μονοπάτι της αυτοπεποίθησης θα γίνει δεύτερη φύση σου.