Ψυχική Υγεία: 9 Τρόποι για να Βελτιώσεις την Ψυχολογία σου

«Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία.» —Μαχάτμα Γκάντι

Το δυσκολότερο κομμάτι σχετικά με την ευτυχία είναι ότι οι περισσότεροι άντρες δεν καταλαβαίνουν τι είναι.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ευτυχία σημαίνει να είσαι τρομερά ενθουσιασμένος με τα πάντα, σαν κάνα τρίχρονο παιδάκι.

Αυτή η πεποίθηση είναι εντελώς λανθασμένη.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έρευνας στον κλάδο της θετικής ψυχολογίας έχουν δείξει ότι, στην πραγματικότητα, η ευτυχία είναι απλώς μια γενική αίσθηση ότι η ζωή πάει καλά.

Δεν είναι μανία.

Δεν είναι έξαψη.

Δεν είναι τρέλα.

Όσον αφορά το ζευγάρωμα, δεν είναι καν το να το παίζεις ερωτευμένος, όταν έχεις γνωρίσει μια γυναίκα που σου αρέσει.

Η ευτυχία είναι κυρίως απλά αυτό το αίσθημα της ήρεμης ικανοποίησης.

Είναι το να εκτιμάς την παρουσία μιας γυναίκας στη ζωή σου.

Είναι το να απολαμβάνεις το φαγητό που δοκιμάζεις ή τη μπύρα που πίνεις.

Είναι το να εκτιμάς τις μικρές και απλές στιγμές.

Ουσιαστικά, ευτυχία σημαίνει να απολαμβάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες και τη ζωή σου.

Δεν σου λέμε ότι δεν μπορείς να είσαι λυπημένος.

Δεν πειράζει, αν νιώθεις στεναχωρημένος πού και πού.

Η θλίψη είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα και υπάρχει για πολλούς λόγους.

Οπότε, μην ντρέπεσαι αν είσαι λυπημένος, για οποιονδήποτε λόγο.

Πρέπει να το νιώσεις, να το αντιμετωπίσεις και στη συνέχεια να προχωρήσεις παρακάτω.

Γιατί, αν προσπαθείς να δημιουργήσεις νέες σχέσεις με γυναίκες –βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες– η θλίψη δεν είναι καθόλου ελκυστική στρατηγική.

Οι γυναίκες δεν υιοθετούν γκόμενους από οίκτο (αυτό το κάνουν μόνο με τα κουτάβια).

Θέλουν έναν άντρα του οποίου το ποτήρι ευτυχίας ξεχειλίζει μέσα στο δικό τους.

Το να απολαμβάνεις τη ζωή σου είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τις γυναίκες και είναι σημάδι καλής ψυχικής υγείας.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άντρες θεωρούν την ψυχική τους υγεία δεδομένη.

Οι γυναίκες, όμως, δεν κάνουν αυτό το λάθος γιατί είναι ακόμα πιο ευάλωτες προς τους ξένους άντρες και έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν, αν κάτι πάει στραβά.

Γι’ αυτό οι γυναίκες ενδιαφέρονται εξίσου για την κατάσταση της ψυχής και του μυαλού σου όσο και για την κατάσταση του σώματός σου.

Όταν μας βλέπουν να χάνουμε λίγο την ψυχραιμία μας, ανησυχούν μήπως γίνουμε επικίνδυνα επιθετικοί.

Όταν μας ακούνε να λέμε κάτι περίεργο ή αρκετά παράλογο, ανησυχούν ότι είμαστε παράξενοι («ψυχωτικοί» με επιστημονικούς όρους).

Όταν καταλαβαίνουν απ’ τη μυρωδιά ότι το σώμα ή τα ρούχα μας είναι άπλυτα, ανησυχούν ότι έχουμε πάθει κατάθλιψη και δεν μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Οι γυναίκες μπορούν να κρίνουν το επίπεδο της ψυχικής υγείας μας ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι το επίπεδο της σωματικής μας υγείας (μπορείς να κρύψεις μια κοιλιά, αλλά η τρέλα δεν κρύβεται), γι’ αυτό πρέπει να δίνεις προσοχή σε αυτόν τον τομέα.

Ό,τι κάνουμε ή λέμε είναι μια πιθανή ένδειξη για την κατάσταση της ψυχικής υγείας μας και οι γυναίκες αισθάνονται ενστικτώδη φόβο, άγχος, κοινωνική αποφυγή και σεξουαλική απέχθεια απέναντι σε άντρες που δείχνουν σημάδια κακής ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα.

Ορισμένα από τα πιο ελκυστικά, σεξουαλικά χαρακτηριστικά που μπορούν να επιδείξουν οι άντρες στις γυναίκες –χαρακτηριστικά όπως η ευτυχία, το χιούμορ, η ανθεκτικότητα, η παιχνιδιάρικη διάθεση και η ανοιχτότητα– είναι εκπληκτικά αξιόπιστες ενδείξεις καλής ψυχικής υγείας.

Η ευτυχία και η καλή αίσθηση του χιούμορ είναι στοιχεία που λειτουργούν ως εγγύηση αρκετά καλής ψυχικής υγείας, επειδή κάθε ψυχική διαταραχή υπονομεύει την ικανότητα επίδειξής τους.

(Οι καταθλιπτικοί δεν γελάνε με κανένα αστείο, όσο και αστείο να είναι.)

Η ψυχική ανθεκτικότητα στο άγχος και στις αναποδιές είναι, επίσης, ένας ισχυρός δείκτης συναισθηματικής σταθερότητας, ωριμότητας, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας –άσε που υποδεικνύει κι ότι δεν είσαι αγχώδης ή ψυχωτικός.

Οι άντρες με αυτισμό, σοβαρό μετατραυματικό στρες ή κατατονική σχιζοφρένεια δεν είναι καθόλου παιχνιδιάρηδες με τις γυναίκες, οπότε η παιχνιδιάρικη συμπεριφορά σημαίνει ότι μάλλον δεν έχεις αυτά τα προβλήματα.

Το να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες, εμπειρίες και ανθρώπους σημαίνει ότι μάλλον δεν πάσχεις από παρανοϊκή σχιζοφρένεια ή διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Εμείς οι άνθρωποι, για κάθε ψυχική διαταραχή που μπορεί να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, για να εκπληρώσει τον στόχο του (που βασικά είναι η ψυχική υγεία), έχουμε αναπτύξει ένα σύνολο συμπεριφορών, για να δείξουμε ότι δεν έχουμε αυτή τη διαταραχή.

Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την ευτυχία και την ψυχική υγεία σου.

Τα χαρακτηριστικά της ευτυχίας, της αίσθησης του χιούμορ, της ανοιχτότητας, της συναισθηματικής ανθεκτικότητας και της παιχνιδιάρικη διάθεσης είναι ειλικρινή σημάδια ψυχικής και πνευματικής υγείας.

Όλα τα παραπάνω είναι τα αντίθετα σήματα από αυτά που στέλνουν οι άντρες που δεν γουστάρουν καθόλου οι γυναίκες και τους αποκαλούν «τρελούς».

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο επίκεντρο της ανθρώπινης σεξουαλικής έλξης και του ανθρώπινου φλερτ.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά απ’ τα πράγματα που οι γυναίκες θέλουν στους άντρες –αν και συχνά εμείς οι άντρες δεν το συνειδητοποιούμε.

Έτσι λειτουργεί η εξέλιξη.

Έχει βάλει μέσα μας μηχανισμούς ανίχνευσης είτε της ψυχικής ασθένειας είτε της ψυχικής υγείας (μέσω των υποσυνείδητων και εξελιγμένων προτιμήσεών μας), ώστε να μη χρειάζεται να ελέγχουμε συνειδητά κάθε φορά.

Στην πραγματικότητα, για κάθε διάσταση της ψυχικής ασθένειας και της ψυχικής υγείας, υπάρχει μια κλίμακα του πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλός σου.

Στο ένα άκρο της κλίμακας είναι το πολύ προβληματικό, δυσλειτουργικό και επικίνδυνο (σοβαρή ψυχική ασθένεια).

Στη μέση είναι η κανονικότητα (συνηθισμένη ψυχική υγεία).

Και στο άλλο άκρο της κλίμακας είναι το φοβερά ελκυστικό, εξαιρετικά λειτουργικό και ευεργετικό (ισχυρή ψυχική υγεία).

Οι περισσότεροι άντρες δεν τα πάνε καλά με τις γυναίκες και το ζευγάρωμα και γι’ αυτό η ψυχική τους υγεία κυμαίνεται μεταξύ της ελαφριάς δυσλειτουργίας και της μέτριας λειτουργίας.

Ο στόχος σου, ως άντρα, θα πρέπει να είναι να εντοπίσεις πού βρίσκεσαι σε αυτό το λειτουργικό φάσμα της ψυχικής υγείας και στη συνέχεια να δώσεις πόνο, για να βελτιώσεις τη θέση σου (κάτι που θα σας δείξουμε πώς να το κάνεις) και να κινηθείς προς το ελκυστικό άκρο του φάσματος.

Περιεχόμενα
 1. Γιατί οι γυναίκες νοιάζονται για την ψυχική υγεία
 2. Πώς να βελτιώσεις την ψυχική υγεία σου
 3. Πώς να επιδείξεις την ψυχική υγεία σου
 4. Συμπεράσματα
 5. Επιστημονικές Πηγές

Γιατί οι γυναίκες νοιάζονται για την ψυχική υγεία

γιατί νοιάζονται για την ψυχική υγεία

Πολλοί επιστήμονες έχουν πλέον ενδείξεις για μια «γενική ψυχική υγεία», η οποία βασίζεται σε δύο σημαντικούς υποπαράγοντες:

 1. Τις εσωτερικευμένες διαταραχές (όταν ανησυχείς υπερβολικά για το τι υπάρχει μέσα στο κεφάλι σου: άγχη, καταθλίψεις, φοβίες, ψευδαισθήσεις).
 2. Τις εξωτερικευμένες διαταραχές (ξεσπάς προς άλλους ανθρώπους και υποκύπτεις σε πειρασμούς: παρορμητικότητα, εθισμοί, ψυχοπάθεια, εγκληματικότητα).

Όσοι άντρες παίρνουν υψηλό βαθμό στην εσωτερίκευση, τείνουν να καταλήγουν να ζουν είτε με τους γονείς τους στα 40 είτε ολομόναχοι σε μια τρύπα και να μιζεριάζουν.

Όσοι άντρες παίρνουν υψηλό βαθμό στην εξωτερίκευση, τείνουν να καταλήγουν να ζουν είτε στη φυλακή είτε στον δρόμο.

Όσοι παίρνουν άριστα και στα δύο, πηγαινοέρχονται μεταξύ ψυχιατρικών κλινικών και φυλακών.

Όσον αφορά το ζευγάρωμα, ο παράγοντας της γενικής ψυχικής υγείας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αξιολογούν οι γυναίκες στους άντρες.

Η καλή ψυχική υγεία σημαίνει ότι ένας άντρας έχει πιθανώς καλά γονίδια και θα γίνει καλός σύντροφος και πιθανόν καλός πατέρας.

Η κακή ψυχική υγεία σε έναν άντρα σημαίνει ότι περιφέρεται σαν την άδικη κατάρα, ρουφάει ενέργεια απ’ τον κόσμο και είναι ίσως επικίνδυνος.

Καμία γυναίκα δεν θέλει να κάνει κάτι με τον καταθλιπτικό τύπο στο μπαρ, πόσο μάλλον να βγει ραντεβού μαζί του ή, Θεός φυλάξοι, να τον παντρευτεί.

Τέτοια θέματα είναι ενοχλητικά και εξαντλητικά για μια γυναίκα, γι’ αυτό και πρέπει να τα αντιμετωπίσεις πρώτα εσύ.

Εκτός απ’ το ότι η κακή ψυχική υγεία είναι μπελάς γενικά, ο άλλος λόγος για τον οποίο η ψυχική υγεία είναι τόσο σημαντική για τις γυναίκες είναι ότι είναι ουσιαστικά κληρονομική –τόσο οι αρνητικές όσο και οι θετικές πτυχές της.

Αν μια γυναίκα διαλέξει έναν άντρα με περισσότερα προβλήματα από βιβλίο μαθηματικών ΣΤ’ Δημοτικού και κάνουν μαζί παιδιά, τότε θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Ακόμα κι αν, κάποια στιγμή, καταφέρει να τον ξεφορτωθεί, δεν θα μπορέσει να ξεφορτωθεί εύκολα τους αντικοινωνικούς, βίαιους, καταστροφικούς γιους που αυτός θα αφήσει πίσω του.

Απ’ την άλλη πλευρά, αν επιλέξει έναν άντρα με εξαιρετική ψυχική υγεία, πιθανότατα θα αποκτήσει ευτυχισμένα, αστεία, συναισθηματικά σταθερά, ευπροσάρμοστα παιδιά που θα διευκολύνουν πολύ τη μητρότητα  –και οι γυναίκες εξελίχθηκαν ώστε να το καταλαβαίνουν αυτό ενστικτωδώς, ακόμη και αν δεν θέλουν ακόμη παιδιά.

Οι γυναίκες προτιμούν τους ευτυχισμένους άντρες εδώ και δεκάδες χιλιάδες γενιές –κυρίως επειδή είναι καλύτεροι σύντροφοι, προστάτες και ικανοί να προσφέρουν όσα αυτές είπαμε ότι από τη φύση τους ζητούν.

Δεν υπάρχει τίποτα ελκυστικό ή αποτελεσματικό, άλλωστε, σε έναν άντρα που ο μόνος τρόπος που βρίσκει, για να ανταποκριθεί στις αντιξοότητες είναι το να κρύβεται κάτω από τα σκεπάσματα και να ακούει Παντελίδη σε επανάληψη.

Αυτή η εξελικτική προτίμηση των γυναικών κατά της κατάθλιψης και υπέρ της ευτυχίας έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Έτσι, όταν οι γυναίκες βλέπουν αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά ψυχικής υγείας, ενστικτωδώς βλέπουν έναν πιο αποτελεσματικό (άρα και ελκυστικό) άντρα.

Ευτυχώς τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες, πολλά απ’ τα κακά χαρακτηριστικά της ψυχικής υγείας είναι διαχειρίσιμα και μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τα καλά, από την άλλη, βελτιώνονται εύκολα.

Πώς να βελτιώσεις την ψυχική υγεία σου

πώς να βελτιώσεις την ψυχική υγεία σου

Ο εγκέφαλός σου λειτουργεί όπως και το υπόλοιπο σου σώμα.

Είναι ένα φυσικό όργανο –όπως όλα τα άλλα συστήματα του σώματός σου– και η λειτουργία του συνδέεται άμεσα με τη συνολική σου υγεία.

Και όπως και για τα άλλα μέρη του σώματός σου, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις ΤΩΡΑ, για να αρχίσεις να βελτιώνεσαι, αλλά και πράγματα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Πράγματα που μπορείς να αλλάξεις τώρα

Τα τρία πρώτα πράγματα που μπορείς να δουλέψεις τώρα, για να βελτιώσεις την ψυχική υγεία σου είναι ακριβώς τα ίδια πράγματα που ίσως να έχεις ακούσει ή να έχεις διαβάσει να σου λέμε ότι ωφελούν και το σώμα –δηλαδή, ύπνος, διατροφή και άσκηση.

Αυτό, άλλωστε, συνιστούν οι καλοί ψυχίατροι και οι κλινικοί ψυχολόγοι στους πελάτες τους.

Γνωρίζουν ότι η βελτίωση της σωματικής σου υγείας είναι συνήθως πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία που μπορούν να προσφέρουν.

1. Κοιμήσου περισσότερο

Ένας κουρασμένος εγκέφαλος δεν λειτουργεί σωστά.

Υπάρχουν άπειρες, επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι ο άφθονος ύπνος βελτιώνει την ψυχική υγεία, ενώ η έλλειψη ύπνου την επιδεινώνει.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι βασανιστές ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τη στέρηση ύπνου, για να τρελάνουν τελείως τους ανθρώπους.

Το κάνουν επειδή ο λίγος και κακός ύπνος διαταράσσει τη ρύθμιση της διάθεσης, σκοτώνει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα, προκαλεί ψύχωση, προκαλεί παραισθήσεις, υπονομεύει την αίσθηση της ταυτότητας και καταστρέφει την ικανότητά για λογική σκέψη.

Και, το πιο πιθανό, είναι να προκαλείς ήδη πολλά από αυτά στον εαυτό σου, μόνο και μόνο με το να μένεις ξύπνιος μέχρι πολύ αργά και να κοιμάσαι λίγο.

Γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε… ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΟΚΤΩ ΩΡΕΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ!

2. Τρώγε καλύτερα

Ούτε ο υποσιτισμένος εγκέφαλος λειτουργεί σωστά.

Το να τρως καλύτερα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διάθεσή σου και στην αντοχή σου στο στρες.

Η τυπική διατροφή του σήμερα –γεμάτη επεξεργασμένα σάκχαρα και δημητριακά– είναι τόσο τοξική για την ψυχική μας υγεία που είναι λογικό να είμαστε τόσο συχνά κακοδιάθετοι και καταθλιπτικοί.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά νέα, επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μείωση των σακχάρων και των δημητριακών στη διατροφή μας αλλάζει ολόκληρο το οικοσύστημα των βακτηρίων (μικροβίωμα) που ζουν στο έντερό μας.

Και αυτό μας νοιάζει, επειδή μειώνει τη συστηματική φλεγμονή σε όλο μας το σώμα και στον εγκέφαλό μας και επαναρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών στα σωστά επίπεδα, ανεβάζοντας έτσι τη διάθεσή μας.

3. Αθλήσου περισσότερο

Η άσκηση σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.

Οι καλύτερες, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία σου περίπου όσο και τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά –με πολύ χαμηλότερο κόστος και με λιγότερες παρενέργειες.

Η γυμναστική ενδυνάμωσης είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη ρύθμιση των ορμονών και της συναισθηματικής διάθεσης –ενώ το cardio στέλνει σήματα άγχους και απελπισίας στον εγκέφαλο.

Δεν είναι τόσο ότι η άσκηση βελτιώνει φοβερά τη διάθεση, αλλά το ότι η καθιστική ζωή σκοτώνει τη διάθεση.

Ο «φυσιολογικός» σύγχρονος τρόπος ζωής, στον οποίο κάθεσαι στο αυτοκίνητο για να οδηγήσεις, κάθεσαι στο γραφείο για να εργαστείς και κάθεσαι στον καναπέ για να δεις τηλεόραση, δημιουργεί απλά κατάθλιψη.

Γεννάει ένα επίπεδο κλινικής κατάθλιψης σχεδόν σε όλους όσους ζουν κατά αυτόν τον τρόπο.

Απ’ την άλλη, η τακτική καθημερινή άσκηση ήταν ο προϊστορικός κανόνας, όχι η εξαίρεση που είναι σήμερα.

4. Κάνε ηλιοθεραπεία

Εκτεθειμένο στον ήλιο, το σώμα σου παράγει περισσότερη βιταμίνη D, ένα από τα πιο ισχυρά αντικαταθλιπτικά και φυσικά ενισχυτικά της ψυχικής υγείας.

Μπορείς να πάρεις συμπληρώματα βιταμίνης D, αλλά μπορείς να κάνεις και ηλιοθεραπεία.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εκτίθεσαι τουλάχιστον 30 λεπτά στον ήλιο την ημέρα, με όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα.

Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στη θεραπεία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (ΕΣΔ) αλλά μπορεί να βελτιώσει και γενικά τη διάθεση σου.

5. Κάνε πολλά μικρά αυθόρμητα πράγματα που σε ευχαριστούν

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας αξιόπιστος τρόπος, για να καλλιεργήσεις την ευτυχία σου είναι να γεμίζεις τη μέρα σου με πολλές μικρές εμπειρίες που σε κάνουν ευτυχισμένο.

Κάνε 3-5 μικρά, ευχάριστα πράγματα κατά τη διάρκεια όλης της μέρας που σου αποσπούν την προσοχή από την ρουτίνα της ζωής που σε αγχώνει.

Αν το κάνεις αυτό, δημιουργείς έναν κύκλο ανατροφοδότησης με θετικά αισθήματα όπως αυτά της προσμονής, της απόλαυσης, της ευγνωμοσύνη και του αυθορμητισμού.

Επικεντρώσου, λοιπόν, σε πράγματα που βελτιώνουν την κοινωνική σου ζωή και σε βοηθάνε να καλλιεργήσεις άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά και αποδείξεις.

Για παράδειγμα:

 • Μπορείς να στείλεις σε έναν παλιό φίλο και να του προτείνεις να βγείτε για καφέ και να πείτε τα νέα σας (κοινωνική απόδειξη).
 • Μπορείς να δώσεις λίγο από τον χρόνο σου σε μια νέα αθλητική δραστηριότητα (φυσική απόδειξη).
 • Μπορείς να βγάλεις βόλτα τον σκύλο σου –αρκεί να έχεις σκύλο– σε μέρος που βγάζουν κι άλλοι τα σκυλιά τους και να γνωρίσεις κόσμο (κοινωνική απόδειξη).
 • Μπορείς να αρχίσεις να βλέπεις κωμικά βίντεο (νοημοσύνη).
 • Μπορείς να παίξεις μπάλα ή μπάσκετ με τους φίλους (σωματική υγεία, κοινωνική απόδειξη).
 • Μπορείς να εξασκήσεις μια νέα δεξιότητα (σωματική υγεία, δύναμη θέλησης).
 • Μπορείς να γίνεις εθελοντής σε έναν οργανισμό που πρεσβεύει ιδέες και «πιστεύω» που σου ταιριάζουν (δύναμη θέλησης, κοινωνική απόδειξη).

Είναι σημαντικό να μην θυσιάζεις όλες τις μικρές απολαύσεις στη ζωή σου για την επίτευξη μεγαλύτερων, μακροπρόθεσμων στόχων.

Μην πιστεύεις στον μύθο που λέει ότι η επιτυχία απαιτεί απόλυτο αυτοέλεγχο και βάναυση αυταπάρνηση.

Μην πιστεύεις στον μύθο που λέει ότι η επιτυχία της καριέρας και ο πλούτος σε κάνουν μόνιμα ευτυχισμένο.

Στην πραγματικότητα, οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μεγάλα επιτεύγματα παράγουν εκπληκτικά σύντομες περιόδους ευτυχίας –ίσως μια εβδομάδα, ίσως ένα μήνα– προτού εξασθενήσουν τα αποτελέσματα που βελτιώνουν τη διάθεση.

Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σου είναι τρομερά σημαντικά, αλλά όχι επειδή θα αυξήσουν τη μακροπρόθεσμη ευτυχία σου ή την ψυχική υγεία σου.

Είναι σημαντικά επειδή αξίζει να τα πετύχεις, επειδή κάνουν τη ζωή σου καλύτερη, επειδή η διαδικασία της προσπάθειας για την επίτευξή ή την πραγματοποίηση αυτών σε κάνει ευτυχισμένο.

Και, φυσικά, επειδή όλα αυτά προσελκύουν γυναίκες, φίλους και σου προσθέτουν μπόλικο κύρος.

Προσπάθησε, λοιπόν, να μην χάνεις το δέντρο της απόλαυσης για το δάσος της επιτυχίας.

Η μακροπρόθεσμη επιτυχία σου θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο απ’ τη μακροπρόθεσμη ψυχική υγεία σου, παρά απ’ το να διαθέσεις +20% του χρόνου σου στη δουλειά σήμερα.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο, για να κάνεις επανεκκίνηση στον εγκέφαλό σου σε καθημερινή βάση, με μικρά, αυθόρμητα και ευχάριστα πράγματα.

6. Κάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός είναι ένας απ’ τους πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους, για να βελτιώσεις την ψυχική υγεία σου.

Ξέρουμε ότι ο διαλογισμός ακούγεται σαν κάτι που θα έκαναν μόνο βουδιστές μοναχοί, αλλά δεν είναι.

Είναι ένα μυστικό όπλο που θα σε κάνει να νιώθεις πιο ευτυχισμένος, πιο συναισθηματικά σταθερός και πιο συγκεντρωμένος.

Άσκηση: Πώς να κάνεις διαλογισμό σαν πραγματικός άντρας

Ο διαλογισμός δεν είναι μια επίπονη και άβολη διαδικασία που κρατάει ώρες.

Στην πιο βασική του μορφή, αποτελείται από τρία βήματα:

 1. Βρες ένα ήσυχο μέρος.
 2. Κάτσε εκεί με τα μάτια σου κλειστά.
 3. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου.

Καθώς εστιάζεις στην αναπνοή σου, εξασκήσου στο να αφήνεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου να έρχονται και να φεύγουν, χωρίς να τα κρίνεις, να αντιδράς σε αυτά ή να προσκολλάσαι σε αυτά.

Αυτό ακριβώς είναι η ενσυνειδητότητα (mindfulness).

Ακούγεται εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι τρομερά δύσκολο να μείνεις συγκεντρωμένος στην αναπνοή σου, χωρίς να επικεντρωθείς στον εσωτερικό σου μονόλογο.

Την πρώτη φορά, δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό για μόνο δέκα λεπτά.

Κάθε φορά που το μυαλό σου απομακρύνεται από την αναπνοή σου, απλά κάνε μια νοητική σημείωση όπως: «Αχχχ… τι γκομενάκι ήταν αυτό που είδα στην παραλία τις προάλλες και έπαθα κωλούμπρα. Ντάξει ωραίο ήταν, αλλά πάμε παρακάτω.»

Και έτσι απλά θα απομακρύνεις τη σκέψη, θα «συγχωρήσεις» το μυαλό σου και θα αρχίσεις να επικεντρώνεσαι ξανά στην αναπνοή σου.

Μετά μέτρα πόσες φορές το μυαλό σου περιπλανιέται.

Πιθανότατα, θα είναι τουλάχιστον πενήντα φορές σε δέκα λεπτά, αν δεν έχεις συνηθίσει να κάνεις διαλογισμό.

Αν καταφέρεις να το μειώσεις σε λιγότερο από δέκα φορές σε δέκα λεπτά, τότε πλησιάζεις το επίπεδο ενός μάστερ του Ζεν.

Αν το κατεβάσεις σε μηδέν φορές σε δέκα λεπτά, τότε είσαι εγκεφαλικά νεκρός και χρειάζεσαι ιατρική φροντίδα επειγόντως.

Η επιστήμη γύρω απ’ τον διαλογισμό είναι πολύ σαφής και παρέχει συντριπτικές αποδείξεις: ακόμη και είκοσι λεπτά διαλογισμού την ημέρα αυξάνουν την ευτυχία, τη ζωτικότητα, τη συναισθηματική σταθερότητα και τη συγκέντρωση.

Επίσης, ο διαλογισμός μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη, την αρτηριακή πίεση, την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) και σε βοηθά να μην είσαι ευέξαπτος και νευρικός.

Ο διαλογισμός προκαλεί μια φυσιολογική αντίδραση χαλάρωσης στο σώμα σου που εξουδετερώνει το καθημερινό στρες.

Η ενσυνειδητότητα που αποκτάς απ’ τον διαλογισμό σε βοηθάει να αναπτύξεις τις ίδιες δεξιότητες που διδάσκονται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές ψυχοθεραπείας.

Σε βοηθάει, για παράδειγμα, να αποδεχτείς τις αρνητικές σκέψεις και τα αγχώδη συναισθήματά σου, χωρίς να τα παίρνεις πολύ σοβαρά και στη συνέχεια να τα προσπερνάς.

Δεν είναι πολλές οι γυναίκες που θα αναφέρουν ως κριτήριο επιλογής συντρόφου «έναν άντρα που κάνει τακτικά διαλογισμό», αλλά όλες θα εκτιμήσουν την ευτυχία, την προσαρμοστικότητα, την ψυχική ανθεκτικότητα, την αυτογνωσία και την παιχνιδιάρικη διάθεση σε έναν άντρα, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα έχει ακριβώς επειδή κάνει διαλογισμό.

Πράγματα που μπορείς να αλλάξεις μακροπρόθεσμα

Ορισμένες δραστηριότητες που βελτιώνουν την ψυχική υγεία σου απαιτούν λίγο περισσότερο χρόνο και λίγο μεγαλύτερη συναισθηματική, σωματική και οικονομική επένδυση.

Μόλις ενσωματώσεις, λοιπόν, τις βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις της ψυχικής υγείας στη ζωή σου, σκέψου πώς μπορείς να αρχίσεις να προσθέτεις και τις μακροχρόνιες.

1. Αύξησε τον κοινωνικό σου κύκλο και βελτίωσε τις κοινωνικές σου σχέσεις

Οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται ίδιοι με τους πέντε πιο κοντινούς τους ανθρώπους, με τους οποίους περνούν τον περισσότερο απ’ τον χρόνο τους.

Αν οι πιο στενοί σου φίλοι και συνάδελφοι είναι καταθλιπτικοί, αγχώδεις ή τρελοί, θα αρχίσεις να τείνεις προς τις ψυχικές τους ασθένειες.

Ενώ αν είναι αισιόδοξοι, με αυτοπεποίθηση και λογική, θα ανεβάσεις το επίπεδό σου μόνο και μόνο που θα βρίσκεσαι κοντά τους.

Πέρνα χρόνο με ανθρώπους που σέβεσαι και θέλεις να τους μοιάσεις.

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, για να βρεις τέτοιους ανθρώπους και να κάνεις σχέσεις μαζί τους, ειδικά αν έχεις περάσει πολύ καιρό με σκατένιους ανθρώπους.

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία και την ψυχική υγεία σου.

Όπως ακριβώς η άνοδος της παλίρροιας ανυψώνει όλες τις βάρκες, έτσι και η πτώση της παλίρροιας τις κάνει όλες να προσαράζουν.

Ποια είναι η τοπ 5 σου;

Κατάγραψε τους πέντε ανθρώπους με τους οποίους πέρασες τον περισσότερο χρόνο τον τελευταίο μήνα –όχι μόνο τους συναδέλφους στη δουλειά, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους μιλάς και κάνεις παρέα.

Στη συνέχεια, βάλε ένα σύμβολο συν (+) δίπλα σε κάθε άτομο που αυξάνει την ευτυχία σου και ένα σύμβολο μείον (-) δίπλα σε κάθε άτομο που μειώνει την ευτυχία σου.

Ονοματεπώνυμο:+/-

Το βασικό βήμα είναι το εξής απλό: πέρνα λιγότερο χρόνο με τους ανθρώπους με το μείον και περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους με το συν.

Κάνε αυτή την άσκηση κάθε μήνα και θα δεις δραματική βελτίωση στην ευτυχία σου.

2. Μετακόμισε κάπου καλύτερα

Εκτός από το με ΠΟΙΟΝ περνάς τον χρόνο σου, το ΠΟΥ περνάς τον χρόνο σου έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία σου.

Αν ζεις σε μια χώρα, μια πόλη, μια γειτονιά ή ένα σπίτι γεμάτο δυστυχισμένους ανθρώπους, είναι πανδύσκολο να μην είσαι κι εσύ δυστυχισμένος.

Αν σε πιάνει κατάθλιψη ζώντας σε ένα σκοτεινό, κρύο, βροχερό κλίμα, τότε μετακομίσε κάπου αλλού.

Αν νιώθεις άγχος ζώντας σε μια πόλη με γρήγορους ρυθμούς ζωής, γεμάτη ξένους, τότε μετακόμισε σε μια πιο φιλική και πιο χαλαρή πόλη.

Αν ζεις σε μια πολυκατοικία γεμάτη από τυχαίους, κατεστραμμένους μεθύστακες, απλά φύγε απ’ το Μπραχάμι.

Αν ο συγκάτοικός σου είναι χάλια, μετακόμισε σε ένα καλύτερο σπίτι με άλλον πιο άνετο συγκάτοικο.

Μπορεί, βέβαια, για σένα η μετακόμιση να μην είναι κάτι το εφικτό αυτή τη στιγμή.

Μπορεί να είσαι αρκετά μικρός ή αρκετά δύσκολα οικονομικά.

Μην ανησυχείς, σε καταλαβαίνουμε, τα έχουμε περάσει κι εμείς αυτά.

Το σημαντικό είναι να το κάνεις αυτό έναν από τους μακροπρόθεσμους σου στόχους, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη για το περιβάλλον σου, ως βασικό κομμάτι της ψυχικής σου υγείας.

Σε μελλοντικό άρθρο ή ebook που θα κάνουμε με θέμα το σεξουαλικό παζάρι, θα δώσουμε συμβουλές για το πού να κινηθείς, αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τις ευκαιρίες που θα έχεις με τους τύπους των γυναικών που σου αρέσουν.

Να έχεις απλά υπόψη σου ότι δεν θα είσαι ένας θετικός, ελκυστικός τύπος, αν ζεις σε ένα μέρος που σε κάνει δυστυχισμένο.

3. Βρες έναν καλό ψυχοθεραπευτή (αν χρειάζεσαι)

Αν γνωρίζεις ή νομίζεις ότι παλεύεις με κάποια ψυχική ασθένεια, πρέπει να καταλάβεις δύο πράγματα:

 1. Η ασθένεια δεν είναι δικό σου λάθος, αλλά είναι δική σου ευθύνη.

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου επειδή έχεις μια πάθηση που τυχαίνει να επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλό σου.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με σωματικές ευπάθειες –εσύ μπορεί να έχεις γεννηθεί με μια συναισθηματική ή γνωστική ευπάθεια.

Όλα αυτά είναι μια ζαριά της φύσης και της ανατροφής.

Κάτι τέτοιο μπορεί να προέκυψε από κάποιο συνδυασμό γονιδίων, τυχαίων σφαλμάτων στην ανάπτυξη του εγκεφάλου πριν και μετά τη γέννηση και πρόσφατων στρεσογόνων παραγόντων ή τραυμάτων.

Θα μπορούσε να έχει συμβεί σε οποιονδήποτε και, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιου είδους πρόβλημα ψυχικής υγείας, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν.

 1. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν βρεις τον κατάλληλο θεραπευτή για εσένα και την κατάστασή σου.

Ένας καλός ψυχοθεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, τον αυτοέλεγχο σου και γενικά να σε βοηθήσει να χτίσεις μια ελκυστική ζωή και προσωπικότητα –όχι μόνο να λύσεις συγκεκριμένα ψυχικά ζητήματα.

Πολλά παιδιά της παρέας μας έχουν ωφεληθεί απ’ την τακτική επίσκεψη σε κάποιον θεραπευτή.

Βρισκόμαστε στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι όλοι έχουμε προβλήματα.

Δεν είναι ντροπή να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία, για να σε βοηθήσει με τα δικά σου και έτσι να βελτιώσεις όχι μόνο την ψυχική υγεία σου, αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητές σου.

Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες δεν θα βγουν καν ραντεβού με έναν άντρα, αν αναγνωρίζουν ότι αυτός έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Γιατί να θέλουν τα άλυτα προβλήματά του να εκτροχιάζουν τις ίδιες και τη σχέση που πιθανόν θα συνάψουν μαζί του στο μέλλον;

Πώς να επιδείξεις την ψυχική υγεία σου

πώς να επιδείξεις την ψυχική υγεία σου

Οι γυναίκες δεν μπορούν να μπουν στο κεφάλι σου και να αξιολογήσουν άμεσα την ψυχική υγεία σου.

Ωστόσο, θέλουν πολύ να το κάνουν. 

Έτσι, η μόνη λύση είναι το να βασίζονται σε ειλικρινή σήματα που στέλνεις, προκειμένου να την αξιολογήσουν έμμεσα, με βάση τις πράξεις, τη διάθεση και τη συμπεριφορά σου.

Έχουμε καλύψει εκτενώς τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά ψυχικής υγείας που οι γυναίκες αξιολογούν ως αρκετά ελκυστικά, αλλά θα τα επαναδιατυπώσουμε εδώ για να μην τα ξεχάσεις:

 1. Ευτυχία και ικανοποίηση
 2. Καλή αίσθηση του χιούμορ
 3. Παιχνιδιάρικη διάθεση
 4. Ανοιχτότητα
 5. Ψυχική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα

Αυτά είναι μερικά από τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά που αναζητούν οι γυναίκες στους άντρες, σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Όλα αυτά αρέσουν πραγματικά στις γυναίκες και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό.

Οι γυναίκες εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά τα χαρακτηριστικά να τους φαίνονται διασκεδαστικά επειδή σηματοδοτούν την ψυχική υγεία σου, η οποία ορίζει σε τεράστιο βαθμό την αξία ως άντρα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι έχεις καλά γονίδια, ότι μπορείς να γίνεις καλός σύντροφος και, στο μέλλον, ίσως και καλός μπαμπάς.

1. Να είσαι ευτυχισμένος

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους, για να δείξεις την ευτυχία σου σε μια γυναίκα είναι, επίσης, οι καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσεις την ευτυχία σου, όταν είσαι μόνος σου.

Γέμισε τη μέρα σου με πολλά μικρά πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο –και μετά συζήτα και γέλα γι’ αυτά με τη γυναίκα που είναι εκεί.

Αν μια ομελέτα με μπέικον σε κάνει ευτυχισμένο, φτιάξε δύο πιάτα για πρωινό, αφού η κοπέλα κοιμηθεί σπίτι σου και απολαύστε τα μαζί.

Αν λατρεύεις τον καφέ, ξόδεψε λίγα παραπάνω χρήματα για να πάρεις έναν καλής ποιότητας και στη συνέχεια εξηγήσε της, με ενθουσιασμό, γιατί τον λατρεύεις.

Αν το σεξ με μια ωραία και σέξι γυναίκα σε κάνει ευτυχισμένο, απόλαυσε το σεξ μέχρι τελικής πτώσεως και ασ’ την να δει και να νιώσει πόσο γούσταρες (μόνο μην τα ρίξεις στα μαλλιά ή στα μάτια της, γιατί αν το κάνεις δεν θα πάει καθόλου καλά αυτό).

Η ευτυχία είναι στην πραγματικότητα θέμα φροντίδας του εαυτού σας.

Έχει να κάνει με το να καταλάβεις τι πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο και να το κάνεις.

Αν μπορείς να διατηρήσεις τον εαυτό σου ευτυχισμένο, αυτό αποδεικνύει αυτογνωσία (γνωρίζεις τον εαυτό σου ως άνθρωπο) και αυτοσυμπόνια (είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου) και προβλέπει πόσο ευγενικός μπορείς να είσαι με την κοπέλα σου, με τα παιδιά σας και με τους άλλους ανθρώπους.

Οι γυναίκες συχνά λένε ότι ένα υπέροχο χαμόγελο είναι ό,τι πιο ελκυστικό πάνω σε έναν άντρα.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα ομοιόμορφα λευκά δόντια είναι τόσο σημαντικά για την αποτελεσματική μάσηση της τροφής –και με κίτρινα, στραβά δόντια μια χαρά δαγκώνεις την τροφή σου.

Συμβαίνει, επειδή το χαμόγελο αποκαλύπτει την ευτυχία, η ευτυχία αποκαλύπτει την ψυχική υγεία και η ψυχική υγεία προβλέπει όλα τα καλά της ζωής.

Αν δεν κάνεις τίποτα άλλο, για να βελτιώσεις τα σήματα της ψυχικής σου υγείας, απλά εξασκήσου στο να αισθάνεσαι πραγματικά ευτυχισμένος, με το να περιποιείσαι τον εαυτό σου.

2. Να είσαι αστείος

Η ανθρώπινη ικανότητα για χιούμορ εξελίχθηκε εν μέρει μέσω της σεξουαλικής επιλογής (δηλαδή επειδή άρεσε στις γυναίκες) ως δείκτης ψυχικής υγείας, λεκτικής δημιουργικότητας και κοινωνικής ευφυΐας.

Το να είσαι αστείος απαιτεί να καταλαβαίνεις τις πεποιθήσεις, τις υποθέσεις, τις επιθυμίες, τους φόβους και τις αξίες των άλλων ανθρώπων.

Πρέπει, επίσης, να καταλαβαίνεις τους κοινωνικούς κανόνες και πώς να τους παραβιάζεις με ανάλαφρο, μη απειλητικό τρόπο.

Απαιτεί να είσαι ετοιμόλογος, καλός στην ενεργητική ακρόαση και στο να δίνεις προσοχή στους συνομιλητές σου.

Είναι δύσκολο να είσαι αστείος, αν έχεις κάποια από τις μείζονες ψυχικές διαταραχές –εκτός, αν είσαι αστείος, αλλά όχι με την καλή έννοια: δηλαδή, για γέλια και για κλάματα.

Για παράδειγμα, οι καταθλιπτικοί τύποι δεν κάνουν αστεία, ενώ οι σχιζοφρενείς κάνουν αστεία που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει.

Αν μπορείς να είσαι αστείος και ετοιμόλογος σε προσωπικές συζητήσεις με γυναίκες, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν έχεις σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το να είσαι παιχνιδιάρης σε ένα ραντεβού δείχνει οικειότητα και προσοχή.

Το να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου δείχνει μια ανθεκτική αυτοπεποίθηση που δεν έχουν οι ναρκισσιστές, οι ψυχοπαθείς και οι καταθλιπτικοί άνθρωποι.

Ένας άντρας που μπορεί να κοροϊδεύει τις αδυναμίες του, χωρίς να δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι πολύ ελκυστικός για τις γυναίκες, επειδή μπορούν να είναι σίγουρες ότι δεν είναι ένας από αυτούς τους τοξικούς, επικίνδυνους τύπους.

Για να το θέσουμε αλλιώς, οι ψυχίατροι που γνωρίζουμε συχνά κάνουν παρατηρήσεις όπως αυτή:

«Αν βλέπω έναν ασθενή και τα πήγαινε άσχημα, αλλά μετά έρχεται και ξαφνικά έχει καλή αίσθηση του χιούμορ, τότε ξέρω ότι καλυτερεύει. Αν μπορούν να με κάνουν να γελάσω, ξέρω ότι το φάρμακο δουλεύει. Η ψυχική τους υγεία βελτιώνεται.»

Αν δεν είσαι αστείος, μην αγχώ, δεν έχουν χαθεί όλα.

Καθώς βελτιώνεις την ψυχική υγεία σου, μπορείς να βελτιώσεις και την αίσθηση του χιούμορ σου.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν ακόμη και να μάθουν να είναι πραγματικά αστείοι –είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται.

Τα μαθήματα αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να το καταφέρεις αυτό –σε βοηθούν να παρατηρείς και να κατανοείς τους ανθρώπους (ο πυρήνας του χιούμορ).

Σε κάνουν καλύτερο στη συζήτηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Σε βγάζουν από το καβούκι σου, ώστε να είσαι λιγότερο άκαμπτος και πιο παιχνιδιάρης.

Και, προφανώς, είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να γνωρίσεις γυναίκες.

Πρακτικά μιλώντας, όσον αφορά το ζευγάρωμα, το να είσαι αστείος απαιτεί να κάνεις μόνο μερικά αστεία ανά αλληλεπίδραση –δεν χρειάζεται να γίνεις ο Φάνης Λαμπρόπουλος (ακόμα κι αν του μοιάζεις).

3. Να είσαι παιχνιδιάρης

Όταν είσαι αστείος, είσαι παιχνιδιάρης με τη γλώσσα, αλλά εσύ πρέπει να είσαι παιχνιδιάρης με τα πάντα.

Ο άνθρωπος είναι ένα παράξενα παιχνιδιάρικο είδος.

Άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι παιχνιδιάρικα όταν είναι μικρά, όπως είναι τα ανθρώπινα παιδιά, αλλά όταν φτάσουν στη σεξουαλική ωριμότητα γίνονται υπερβολικά σοβαρά και απλά σταματούν να παίζουν.

Για παράδειγμα, οι αρσενικοί γορίλες δεν είναι παιχνιδιάρηδες, χαρούμενοι ή ανέμελοι.

Αν δοκιμάσεις να παίξεις μαζί τους, μπορεί να βρεθείς χωρίς κεφάλι.

Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί στο ότι συνεχίζουν να παίζουν μέχρι την ενηλικίωση, αλλά ακόμη και μετά από αυτήν. 

Διασκεδάζουμε μεταξύ μας.

Παίζουμε παιχνίδια, αθλούμαστε και πειράζουμε ο ένας τον άλλον.

Έχουμε επεκτείνει το παιχνίδι των νεαρών πρωτευόντων στην ενήλικη ζωή –εν μέρει επειδή είναι τόσο ελκυστικό για τους συντρόφους και τόσο χρήσιμο στην ανατροφή των παιδιών.

Οι γυναίκες λατρεύουν τους άντρες που μπορούν να μεταπηδούν από τη σοβαρή ωριμότητα στην παιγνιώδη ανωριμότητα και πάλι πίσω, ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση.

Είναι ο καλύτερος συνδυασμός του ώριμου άντρα και νεανικής επαναστατικότητας –όπως το να μιλάς σε μια γυναίκα αρχικά για φιλοσοφία και ψυχολογία και μετά για ιστορίες με ξεφτιλίκια από διακοπές.

Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι τρόποι, για να είσαι παιχνιδιάρης.

Απλά χρειάζεται να ξυπνήσεις ξανά το οκτάχρονο παιδί που κρύβεις μέσα σου, μετά να το συνδυάσεις με το δεκαεξάχρονο παιδί μέσα σου και, στο τέλος, να το αναμείξεις με μια δόση ενήλικου χιούμορ.

Ακολουθούν μερικές συγκεκριμένες καταστάσεις όπου μπορείς να εξασκήσεις την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά σου με τις γυναίκες (θα καλύψουμε αναλυτικότερα αυτές τις καταστάσεις στο μέλλον).

Χρησιμοποίησε τις παρακάτω ιδέες ως έμπνευση για να βρεις τις δικές σου ιδέες.

Το στοίχημα του Λούνα Παρκ

Η κοινωνία μας έχει διδάξει ότι τα ραντεβού περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο σύνολο αρκετά σοβαρών και ακριβών δραστηριοτήτων –δείπνο, ταινίες, συναυλίες, ταξίδια κ.τ.λ.

Αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά συνήθως δεν καταλήγουν σε ένα ζευγάρι που λιώνει στα γέλια και περνάει τέλεια.

Πάρε, λοιπόν, το ρίσκο και φέρε μια γυναίκα σε ένα μέρος που είναι πραγματικά αστείο, όπως ένα Λούνα Παρκ.

Το μέρος είναι γεμάτο παιχνίδια, παιδιά και δραστηριότητες που μπορείς να παίξεις με ή ακόμη και εναντίον της γυναίκας που είναι μαζί σου.

Αν μπορέσεις να αξιοποιήσεις την παιδική σου πλευρά και να διασκεδάσεις πραγματικά παίζοντας ανόητα παιχνίδια, θα μεταφέρεις και στην κοπέλα αυτή την παιχνιδιάρικη νοοτροπία.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κουραστεί να το παίζουν τόσο σοβαρές με τους άντρες –θέλουν κι εκείνες μια ευκαιρία να νιώσουν ξανά παιδιά.

Κάνε χαζά, αυτοσαρκαστικά αστεία

Το να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και να κάνεις χαζά πράγματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να δείξεις την παιχνιδιάρικη πλευρά σου.

Αν μια γυναίκα διστάζει να πάει στο Λούνα Παρκ, πες της να μην ανησυχεί «γιατί κανείς δεν θα καταλάβει το ότι εσύ θα χεστείς απάνω σου, καθώς όλοι θα είναι χεσμένοι απάνω τους».

Ή πες της: «Ξέρεις, εμείς οι άνθρωποι ερεθιζόμαστε σεξουαλικά όταν ανεβαίνουμε στη ρόδα του Λούνα Παρκ. Τι; Δεν το ήξερες;».

Το πιάνεις το νόημα.

Προφανώς, θα πρέπει να δεις πόσο παιχνιδιάρα είναι μια γυναίκα, πριν την πας σε ένα Λούνα Παρκ, αλλά το θέμα είναι ότι το παιχνίδι είναι αφοπλιστικό, απελευθερώνει την ένταση της αλληλεπίδρασης και δείχνει ότι είσαι ανοιχτός, προσαρμοστικός και ευτυχισμένος.

Πειράγματα

Το πείραγμα είναι ένας συνδυασμός χιούμορ και παιχνιδιάρικης συμπεριφοράς που απευθύνεται στο άλλο άτομο.

Αν είσαι καλός σε αυτό, ένα πείραγμα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό και ελκυστικό, επειδή δείχνει την αυτοπεποίθησή σου, την κοινωνική σου πείρα και την επίγνωση των κοινωνικών κανόνων και της ικανότητάς σου να τους παραβιάζεις με παιχνιδιάρικο τρόπο.

Ωστόσο, τα πειράγματα μπορεί να είναι δύσκολα, επειδή οι άντρες που δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες μπορεί να το παρακάνουν και να φαίνονται σαν μεγάλοι μαλάκες ή να κάνουν τις γυναίκες να κλαίνε.

Φαντάσου ότι περπατάς στο δρόμο με μια γυναίκα, πηγαίνοντας για φαγητό, και βλέπεις έναν βρώμικο άστεγο να ψάχνει σε έναν κάδο σκουπιδιών.

Θα πρέπει να τοποθετηθείς ανάμεσα σ’ αυτόν και σ’ αυτήν, ώστε να νιώθει ασφαλής, αλλά μπορείς επίσης να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία για να την πειράξεις λέγοντάς της κάτι του στυλ: «Ουάου, πραγματικά έχει πάρει την κάτω βόλτα ο πρώην σου από τότε που χωρίσατε, έτσι δεν είναι;».

Στην πραγματικότητα, δεν κοροϊδεύεις τον άστεγο ή την κοπέλα –την πειράζεις για τις προηγούμενες επιλογές της στους άντρες (από τις οποίες πιθανότατα ούτως ή άλλως έχει απογοητευτεί) και κάνεις μια αμήχανη κατάσταση λίγο πιο ανάλαφρη.

Χαζολογήστε όταν σκοτώνετε την ώρα σας

Όταν μπεις σε μια σοβαρή σχέση, λογικά θα περνάτε αρκετό χρόνο κάνοντας καθημερινά πράγματα μαζί, όπως να πηγαίνετε στο Jumbo ή σε κάποιο Σούπερ Μάρκετ.

Αυτά μπορεί να είναι είτε κουραστικές αγγαρίες που σε κάνουν να γκρινιάζεις κοντά σε μια γυναίκα είτε φοβερές ευκαιρίες για παιχνιδίσματα που σε κάνουν πιο ελκυστικό σε εκείνη –ειδικά όταν εκείνη είναι εξίσου πιθανό να βαριέται.

Αν βρίσκεστε σε ένα κατάστημα όπως το Jumbo, πάρε μια μπάλα από εκείνες στο τμήμα παιχνιδιών και παίξε μπάλα μαζί της.

Αν ένα παιδί θέλει κάτι, αλλά η μαμά του λέει όχι, όταν η μαμά δεν κοιτάζει, πέρνα και βάλτο στο καλάθι, με την κοπέλα σου να κοιτάει.

Σε κάποιο κατάστημα με ρούχα, δοκίμασε γελοία ρούχα και στη συνέχεια ρώτα τυχαίους περαστικούς, αν σου πάνε.

Όλα αυτά τα πράγματα είναι διασκεδαστικοί τρόποι, για να σκοτώσετε την ώρα σας. 

Παραβιάζουν κάποια κοινωνικά πρότυπα και τα «σενάριά» μας για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα ψώνια, αλλά δεν βλάπτουν κανέναν και οι περισσότεροι το διασκεδάζουν.

Προφανώς, θα πρέπει να έχεις κατά νου πού βρίσκεται η γραμμή μεταξύ του παιχνιδιού και της δημόσιας ενόχλησης.

Είναι άλλο να αρπάξεις μια λαστιχένια μπάλα και να αρχίσεις να την καβαλάς μέσα στο κατάστημα και άλλο να αρπάζεις ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ από τα αθλητικά είδη και βαράς τα μικρά παιχνίδια –ή μικρά παιδιά– στον αέρα.

Το παιχνίδι είναι νοοτροπία.

Έχει να κάνει με το να βλέπεις τα αντικείμενα, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω σου ως αφορμές για διασκέδαση και όχι ως εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Θυμήσου πως όταν είσαι ερωτευμένος με μια κοπέλα, ο κόσμος είναι η παιδική σου χαρά –οι γυναίκες θα ήθελαν να έχεις λίγη από αυτή τη στάση όλη την ώρα.

Το κλειδί για την παιχνιδιάρικη διάθεση στο ζευγάρωμα είναι το να μπορείς να διαβάσεις την κάθε κατάσταση και την κάθε γυναίκα.

Όσο πιο ασφαλής νιώθει μαζί σου, τόσο πιο παιχνιδιάρης μπορείς συνήθως να είσαι.

4. Να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες

Η ανοιχτότητα είναι μια γενική νοοτροπία που σηματοδοτεί: «Αυτό φαίνεται ωραίο. Δεν το έχω ξανακάνει ποτέ. Θα το δοκιμάσω.»

Μπορείς να επιδείξεις ανοιχτότητα εκθέτοντας τον εαυτό σου σε νέα πράγματα, φαγητά, ανθρώπους, μέρη και κουλτούρες χωρίς να πελαγώσεις, να αγχωθείς ή να ταραχτείς.

Η ανοιχτότητα είναι ελκυστική για τις γυναίκες, εν μέρει επειδή δείχνει την ικανότητά σου να κρίνεις ορθολογικά τον κίνδυνο και τη συναισθηματική σου ανθεκτικότητα, αν τα πράγματα πάνε στραβά.

Απ’ την άλλη, πολλές ψυχικές διαταραχές υπονομεύουν την ανοιχτότητα: οι καταθλιπτικοί άντρες κολλάνε σε μια κατάσταση, οι κοινωνικά αγχώδεις άντρες δεν θα γνωρίσουν νέους ανθρώπους και οι παρανοϊκοί άντρες δεν θα επισκεφθούν ποτέ νέα μέρη.

Επίσης, η ανοιχτότητα είναι ένα αξιόπιστο τεστ της καλής σου κρίσης.

Αν είσαι αρκετά ανοιχτόμυαλος και δεν έχεις γίνει ακόμα ψυχωτικός, αυτό σημαίνει ότι έχεις εκτεθεί σε πολλές ιδέες αλλά ο εγκέφαλός σου δεν έχει μολυνθεί από ηλίθια μιμίδια (ιδέες), όπως οι αιρετικές θρησκείες, οι ψευδοεπιστήμες, οι θεωρίες συνωμοσίας ή ο πολιτικός εξτρεμισμός.

Επομένως, η ψυχική υγεία σου πρέπει να είναι ισχυρή.

Οι άνθρωποι με χαμηλό βαθμό ανοιχτότητας, συνήθως, συνειδητοποιούν υποσυνείδητα ότι είναι πολύ εύθραυστοι ψυχικά, για να διαχειριστούν τέτοια καινοτομία και ποικιλία.

Το να δοκιμάζεις νέα πράγματα είναι όλο το ζουμί στην επίδειξη της ανοιχτότητάς σου.

Μπορείς εύκολα να το κάνεις σε πολλές καταστάσεις:

Σε ένα μπαράκι

Ζήτα απ’ τον μπάρμαν το καλύτερο ποτό που μπορεί να φτιάξει.

Αν σου αρέσει η μπύρα, δοκίμασε μια που δεν έχεις ξαναπιεί.

Αν υπάρχουν προσφορές για κοκτέιλ, παρήγγειλε ένα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.

Η ανοιχτότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να σου αρέσει κάποιο από αυτά.

Σημαίνει ότι πρέπει να τα δοκιμάσεις, για να δεις αν μπορεί να σου αρέσουν.

Αν δεν σου αρέσει κάτι, δοκίμασε ένα άλλο ή επιστρέψτε στο συνηθισμένο σου ποτό.

Σε ένα εστιατόριο

Χάρισε νέες γευστικές εμπειρίες στον ουρανίσκο σου.

Ζήτα απ’ τον σερβιτόρο το καλύτερο πιάτο του μενού.

Δοκίμασε πιάτα με περιγραφές που δεν καταλαβαίνετε.

Παράγγειλε ένα κυρίως πιάτο με κρέας που δεν έχεις ξαναφάει.

Πειραματίσου!

Το φαγητό δεν είναι απλώς καύσιμο –είναι μια εμπειρία.

Και όσο πιο πολλές εμπειρίες έχεις, τόσο μεγαλύτερη ανοιχτότητα δείχνεις σε μια γυναίκα.

Στις ταινίες

Δες μια ταινία που δεν έχεις ακούσει ποτέ.

Δες μια ξένη ταινία.

Διεύρυνε τους ορίζοντές σου.

Αν σου αρέσουν μόνο οι ταινίες δράσης ή οι κωμωδίες, δες ένα δράμα, αν αυτό είναι που ενδιαφέρει την κοπέλα που είναι μαζί σου.

Εκείνη θέλει να δει πώς αντιδράς, όταν βρίσκεσαι έξω απ’ τη ζώνη άνεσής σου.

Όταν θες να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο της δείχνεις ανοιχτότητα στην αποδοχή και στον χειρισμό του ρίσκου.

Στη μουσική

Νομίζεις ότι ξέρεις ποια είδη και συγκροτήματα σου αρέσουν, αλλά έχεις ποτέ εξερευνήσει πραγματικά τον μουσικό χώρο;

Κάνε εγγραφή σε μία από τις υπηρεσίες online streaming μουσικής (Spotify) και επίλεξε κάθε μέρα ένα τυχαίο νέο είδος και έναν τυχαίο κορυφαίο σταθμό ή καλλιτέχνη του είδους.

Απλά άκου το για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά, χωρίς κριτική, σαν να ήθελε πραγματικά να το ακούσει η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο ενώ επιστρέφετε στο σπίτι της μετά από ένα ραντεβού –δεν θα της χαλούσες χατήρι, ακόμη κι αν ήθελε να ακούσει Justin Bieber. 

Τα περισσότερα από τα μουσικά είδη και τους σταθμούς δεν θα σου αρέσουν, αλλά τουλάχιστον θα μάθεις τι σημαίνουν τα “night ragas”, “canciones románticas” και “tropical house”.

Μην μου πεις ότι ήδη τα ξέρεις…

Πιθανότατα θα βρεις τουλάχιστον μερικά είδη και καλλιτέχνες που δεν θα είχες ανακαλύψει ποτέ υπό άλλες συνθήκες –αυτό θα πει ανοιχτότητα.

Το να είσαι ανοιχτός σε νέα πράγματα δείχνει σε μια γυναίκα ότι μπορείς να προσαρμοστείς σε δραματικές νέες αλλαγές στη ζωή σου, όπως το να συγκατοικήσεις, να μετακομίσεις σε μια νέα πόλη, να παντρευτείς ή να κάνεις παιδιά.

Αν είσαι ένας νέος άντρας και είσαι ήδη παγιωμένος στις συνήθειές σου, αυτό είναι τρομακτικό για μια γυναίκα.

Σηματοδοτεί ότι δεν έχεις την ψυχική υγεία, την προσαρμοστικότητα, την επινοητικότητα και την ανθεκτικότητα, για να χτίσεις μια νέα σχέση και μια νέα ζωή με μια γυναίκα.

Σημαίνει, επίσης, ότι δεν θα εξελιχθείς ως άτομο –κάτι που ξενερώνει μια γυναίκα.

5. Να είσαι ανθεκτικός και προσαρμοστικός

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια μορφή συναισθηματικής νοημοσύνης.

Εκτός απ’ το χιούμορ, το παιχνίδι και η ανοιχτότητα, οι άντρες μπορούν να αναδείξουν την ψυχική τους υγεία επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα.

Οι ώριμοι, ψυχικά υγιείς άντρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις που θα έκαναν τους ασταθείς άντρες να καταρρεύσουν.

Ωστόσο, η επίδειξη ανθεκτικότητας δεν είναι τόσο απλή όσο το να είσαι απλά πιο αστείος, πιο παιχνιδιάρης ή πιο ανοιχτός.

Δεν μπορείς απλά να περιφέρεσαι στους δρόμους με μια γυναίκα, αναζητώντας αντιξοότητες για να τις αντιμετωπίσεις, λες και είσαι ένας περίεργος συνδυασμός ενός Σπαρτιάτη πολεμιστή και του Μαχάτμα Γκάντι.

Αντιθέτως, η ανθεκτικότητα έχει να κάνει με την ψυχολογική προετοιμασία του εαυτού σου για τις προκλήσεις όλων των ειδών που μπορεί να προκύψουν.

Αν οδηγάς στον αυτοκινητόδρομο με μια γυναίκα δίπλα σου και σκάσει ένα λάστιχο, θα πατήσεις απότομα τα φρένα ώστε το αυτοκίνητό σου να περάσει σε άλλες λωρίδες κυκλοφορίας;

Θα πάθεις κρίση πανικού και θα τηλεφωνήσεις στη μαμά σου, για να την ρωτήσεις τι να κάνεις; 

Ξέρεις πού είναι η ρεζέρβα και ο γρύλος;

Το θέμα είναι το εξής: στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ξέρεις πώς να αλλάξεις το λάστιχο μόνος σου.

Πρέπει απλώς να ξέρεις πώς να λύσεις το πρόβλημα ήρεμα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πρέπει έστω να ξέρεις ότι το αμάξι πρέπει να φύγει σε ένα βουλκανιζατέρ και όχι στον γιατρό, ότι αρκεί να πάρεις την οδική βοήθεια και ότι δεν βοηθά καθόλου το να φωνάξεις «ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑ!».

Η επίδειξη της ανθεκτικότητάς σου σε μια τέτοια κατάσταση δεν έχει να κάνει με την ακριβή μέθοδο επίλυσης του προβλήματος, αλλά με το γεγονός ότι θα το λύσεις.

Τα κύρια πράγματα που θέλουν να δουν οι γυναίκες είναι η γενική σου προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητά σου –όχι τις ειδικές σου ικανότητες στο να σφίγγεις έναν γρύλο ελαστικών και να χρησιμοποιείς ένα γαλλικό κλειδί.

Αν δεν καταφέρεις να αντιδράσεις προσαρμοστικά σε μια αγχωτική κατάσταση, δεν είναι ότι η γυναίκα που είναι μαζί σου θα σε μισήσει ξαφνικά.

Απλώς δεν θα σε βρίσκει πλέον τόσο ελκυστικό, επειδή η αποτελεσματικότητά σου στον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων θα γενικευτεί σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ευτυχώς, όπως ακριβώς μπορείς να εξασκηθείς στο χιούμορ με τους φίλους σου, έτσι μπορείς να εξασκηθείς στην ψυχολογική ανθεκτικότητα.

Αν έχεις βγει έξω με έναν φίλο και έχετε σκοπό να πάτε σε ένα μαγαζί για μπύρα, αλλά το μέρος όπου θέλατε να πάτε είσαι κλειστό, μην κατηγορείς τον εαυτό σου επειδή ήσουν προετοιμασμένος ή τον κόσμο που είναι άδικος.

Σκέψου: Πώς θα χειριζόταν μια τέτοια κατάσταση ο Τζέιμς Μποντ; (ή όποιος κι αν είναι το δυνατό, αποτελεσματικό αντρικό σου είδωλο).

Πιθανόν να έσπαγε τη τζαμαρία της κλειστής μπυραρίας και να άραζε σε αυτήν, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αλλά μην το δοκιμάσεις στην μπυραρία της γειτονιάς σου, γιατί προφανώς δεν θα λειτουργήσει. 

Πώς αλλιώς θα έδειχνε ο Τζέιμς Μποντ ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα σε αυτή την κατάσταση;

Πιθανότατα θα σκεφτόταν: «Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Θα πάω απλά στο ΑΛΛΟ μπαράκι με την ωραία σερβιτόρα.»

Αν αποκτήσεις τη συνήθεια να αντιδράς σε καθημερινά προβλήματα με κάποια εκδοχή του «Σιγά, δεν έγινε και κάτι. Πώς μπορώ να το λύσω;» τότε μέχρι να βγεις με μια γυναίκα και κάτι πάει στραβά, η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητά σου θα είναι έτοιμες.

Αν, όμως, δεν έχεις φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, τότε υπάρχει ένας απλός τρόπος για να εξασκήσεις την ψυχολογική ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά σου με τις γυναίκες: ΣΤΑΜΑΤΑ. ΝΑ. ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΑΙ. ΓΑΜΩ.

Λίγα πράγματα είναι πιο ξενερωτικά για μια γυναίκα από έναν άντρα που παραπονιέται για τα πάντα, αντί είτε να χαμογελάει και να το υπομένει είτε (ιδανικά) να λύνει το πρόβλημά του.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι».

«Αυτή η υπηρεσία είναι απαίσια».

«Μισώ τις ρομαντικές κωμωδίες».

«Δεν υπάρχει καλή μουσική πια.»

«Κανείς σε αυτή την πόλη δεν ξέρει να οδηγεί».

Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια.

Κι από τα αντρικά υγρά, σίγουρα τα γκομενάκια δεν προτιμούν τα δάκρυα.

Όχι πια δάκρυα, λοιπόν. 

Η συνεχής γκρίνια και ο κυνισμός δεν είναι μόνο σημάδια κακής ανθεκτικότητας, αλλά θέτουν ένα αρνητικό πλαίσιο γύρω από ολόκληρη την αλληλεπίδρασή σου με μια γυναίκα.

Αντί να σκέφτεσαι «Ναι, το ‘χω!», σκέφτεσαι «Μπα, δεν πρόκειται».

Αντί να ψάχνεις για τη θετική πλευρά, βλέπεις μια άβυσσο απύθμενης δυστυχίας και μιζέριας.

Καμία γυναίκα που έχει σώας τας φρένας δεν θέλει να ασχολείται με αυτού του είδους την αρνητικότητα –απλά δεν είναι υγιές ψυχικά.

Συμπεράσματα

 • Αν η σωματική υγεία είναι η βάση της επιτυχίας στο ζευγάρωμα, η ψυχική υγεία είναι το θεμέλιο. Χωρίς αυτήν, τίποτα δεν λειτουργεί. Με αυτήν, όλα στη ζωή γίνονται ευκολότερα και καλύτερα, καθώς νιώθεις πιο ευτυχισμένος. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την ενίσχυση όλων των άλλων χαρακτηριστικών και αποδείξεων που αρέσουν στις γυναίκες, και σηματοδοτεί καλά γονίδια, συντροφική ικανότητα και δυνατότητα πατρότητας.
 • Η ψυχική ασθένεια είναι μη ελκυστική για τις γυναίκες και συχνά μπορούν να το αισθανθούν ακόμη και πριν παρατηρήσουν οτιδήποτε σχετικά με τη σωματική σου υγεία. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια αυθαίρετη προκατάληψη ή πολιτισμικό στίγμα. Το κάνουν επειδή αποφεύγουν τους πραγματικούς κινδύνους και το κόστος της αλληλεπίδρασης με άντρες που μπορεί να είναι τρελοί, παράλογοι, συναισθηματικά ανισόρροποι ή γενικά επικίνδυνοι, επειδή αυτοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν αυτά τα προβλήματα στα παιδιά τους.
 • Μπορείς να βελτιώσεις την ψυχική υγεία σου με πολλούς τρόπους. Ορισμένοι περιλαμβάνουν τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποιείς για να βελτιώσεις τη σωματική σου υγεία όπως: ύπνος, διατροφή και άσκηση. Άλλοι αφορούν την καθημερινή αυτοφροντίδα: να απολαμβάνεις μικρές απολαύσεις, να προγραμματίζεις διασκεδαστικές δραστηριότητες, να κάνεις ασκήσεις ευγνωμοσύνης και να κάνεις διαλογισμό. Άλλες απαιτούν πιο δραματικές αλλαγές στη ζωή: να κάνεις καλύτερους φίλους, να μετακομίσεις σε ένα καλύτερο μέρος, να μάθεις περισσότερα για τα προβλήματά σου και να κάνεις ψυχοθεραπεία. Αν έχεις σοβαρά θέματα, βρες έναν καλό ψυχίατρο που ξέρει από φάρμακα και έναν καλό κλινικό ψυχολόγο που κάνει ψυχοθεραπείες βασισμένες στην επιστήμη.
 • Τα αξιόπιστα σημάδια της καλής ψυχικής υγείας είναι μερικά από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι γυναίκες: 1) Ευτυχία και ικανοποίηση, 2) Αίσθηση του χιούμορ, 3) Παιχνιδιάρικη διάθεση, 4) Ανοιχτότητα και 5) Ψυχική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα.
 • Μπορείς να καλλιεργήσεις αυτά τα χαρακτηριστικά στην καθημερινή σου ζωή, ώστε όταν βγαίνεις με γυναίκες να είσαι ήδη έμπειρος στο να επιδεικνύεις την εκπληκτικά σέξι ψυχική υγεία σου.

Επιστημονικές Πηγές

Γράψου στο newsletter μας και μπες στο τοπ 10% των αντρών που έχουν επιτυχίες και ζούνε τη ζωή όπως που εκείνοι θέλουν.

Subscribed to Newsletter